Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ:" Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ"


Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος μίλησε στη Γενική Συνέλευση της Αγγλικανικής Εκκλησίας, όπου ήταν ειδικός προσκεκλημένος. Η Συνέλευση αυτή αποτελεί κορυφαίο γεγονός της Εκκλησίας της Αγγλίας και γενικό της θέμα ήταν: «Συμμεριζόμενοι την Καλή Αγγελία και οικοδομώντας την Εκκλησία σήμερα». Ο κ. Αναστάσιος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των Εκκλησιών, στο πλαίσιο της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης.
 Μεταξύ άλλων τόνισε: Όπως η ζωή του Χριστού -του νέου Αδάμ- έχει παγκόσμιες συνέπειες, το ίδιο και η ζωή του μυστικού Σώματός Του, της Εκκλησίας, έχει παγκόσμια εμβέλεια και ενέργεια. Οι προσευχές της και τα ενδιαφέροντά της αγκαλιάζουν την ανθρωπότητα ολόκληρη. Η Εκκλησία προσφέρει τη Θεία Ευχαριστία και τη δοξολογία της υπέρ των πάντων. Ενεργεί υπέρ του κόσμου ολοκλήρου. Ακτινοβολεί τη δόξα του ζώντος Κυρίου σε όλη την κτίση. Μια στάση ζωής, η οποία σέβεται τις θρησκευτικές αρχές και απόψεις των άλλων, δεν σημαίνει συγκρητισμό και αλλοτρίωση της χριστιανικής πίστης. Αντίθετα, απαιτεί ουσιαστική γνώση της πίστης μας μαζί με μία συνεχή βίωση της εν μετανοία, ταπεινοσύνη και γνήσια αγάπη.
Το μήνυμα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην πανηγυρική συλλειτουργία στη Βηθλεέμ στις 7 Ιανουαρίου του 2000 τόνισε: «Προσβλέπομεν προς τας άλλας μεγάλας θρησκείας, ιδία δε τας μονοθεϊστικάς, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, προτιθέμενοι να οικοδομήσωμεν έτι πλέον τας προϋποθέσεις διαλόγου μετ’ αυτών επί τω τέλει της ειρηνικής συνυπάρξεως όλων των λαών... Η Ορθόδοξος Εκκλησία απορρίπτει την μισαλλοδοξίαν και καταδικάζει τον θρησκευτικόν φανατισμόν, οποθενδήποτε ήθελον εκδηλωθεί τοιαύτα φαινόμενα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου