Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αλβανία και Ρωσία μαζί στην καταπολέμηση των ναρκωτικών





Η ηρωίνη αποφέρει κέρδη σε εμπόρους ναρκωτικών στα Βαλκάνια ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου διακίνησης ναρκωτικών της Ρωσίας. [Reuters]


Η Αλβανία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία την Παρασκευή (26 Αυγούστου) για συνεργασία στον αγώνα ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών. Η κίνηση, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη πως η Μόσχα σκοπεύει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της καταπολέμησης των ναρκωτικών.

"Η Ρωσική απόπειρα να αποτελέσει το πρώτο βιολί στην πρωτοβουλία αυτή είναι εμφανής", ανέφερε ο πρώην Αλβανός διπλωμάτης Γκεντς Μλόγια στους SETimes.

Ήταν ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, που υπέγραψε τη συμφωνία μαζί με τον επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου Διακίνησης Ναρκωτικών, Βίκτορ Ιβάνοφ. Οι δυο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στους κινδύνους υγείας και ασφάλειας αναφορικά με τα ναρκωτικά και τους εμπόρους αυτών.

Η Μόσχα έχει ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες δίωξης ναρκωτικών με Σερβία και πΓΔΜ. Πρόσφατο άρθρο στην Voice of Russia ανέφερε πως η χώρα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα διεθνές "κουιντέτο" πέντε χωρών - Αλβανία, πΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Ρωσία και Σερβία - το οποίο θα ενεργήσει από κοινού ώστε να παρεμποδίσει οδούς ναρκωτικών που φτάνουν μέχρι το Κοσσυφοπέδιο.

"Η κοινή δράση του κουϊντέτου θα δεχθεί βοήθεια από γενναιόδωρη ανταλλαγή πληροφοριών. Η Ρωσία, για παράδειγμα, έχει στην κατοχή της πολλές πληροφορίες για ναρκωτικά από Αμερικανικές και Αφγανικές πηγές στο Αφγανιστάν. Η μέχρι στιγμής αντίδραση στην πρωτοβουλία αυξάνει τις ελπίδες για λειτουργία του προτεινόμενου μετώπου πριν τον Ιανουάριο", πρόσθεσε το άρθρο.

Αυτά που διακυβεύονται είναι πιθανότατα πολλά. Ο Ιβάνοφ ανέφερε στις Αλβανικές Αρχές πως σε περίπτωση που οι Ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέρουν να λάβουν αποφασιστικά μέτρα ενάντια στη διακίνηση ηρωίνης, οι εγκληματικές οργανώσεις θα έχουν έσοδα έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Αλβανία "αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες που νιώθουν τις συνέπειες της διακίνησης αυτής, καθώς ο γνωστός διάδρομος κατά μήκος Τουρκίας, Βουλγαρίας, πΓΔΜ και άλλων Μεσογειακών χωρών καθιστά την Αλβανία μια από τις πρώτες χώρες που έρχονται αντιμέτωπες με τη συγκεκριμένη διακίνηση", πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.




Ο Μλόγια ανέφερε πως η συμφωνία αυτή για την καταπολέμηση των ναρκωτικών "αποτελεί συν" για την Αλβανία, ειδικά καθώς εξακολουθεί να περιγράφεται σε διεθνείς εκθέσεις ως χώρα με "διαπερατά" σύνορα.

"Οι Αρχές στην Πρίστινα έχουν εκφράσει από παλιά την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν χωρίς συμβιβασμούς ενάντια στη διακίνηση ναρκωτικών", αναφέρει ο Μλόγια, προσθέτοντας πως οι συγκεκριμένες Αρχές θα μπορούσαν να τα πουν αυτά στον ίδιο τον Ιβάνοφ. Ωστόσο ο Ιβάνοφ απέκλεισε την Πρίστινα από την περιοδεία του.

"Υπάρχουν περίπου 375 καρτέλ ναρκωτικών που τροφοδοτούν Ευρώπη και Ρωσία. Κάθε ένα έχει δικό του λογότυπο και σφραγίδα. Βλέπουμε πως η Αλβανία αποτελεί χώρα διέλευσης ναρκωτικών προς τις Ευρωπαϊκές χώρες. Η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες σύμπραξης, υπάρχει κάποια προετοιμασία ναρκωτικών στην περιοχή, τα οποία χωρίζονται εν συνεχεία σε δόσεις και πωλούνται", σύμφωνα με δήλωση του Ιβάνοφ στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Alsat.

Η συνεργασία θα περιλαμβάνει ανταλλαγές πληροφοριών, σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον εγκληματικών ομάδων και συντονισμό της κοινής εργασίας των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου