Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Β. Ντούλε: «Στην Αλβανία παραβιάζεται πάντα η ελεύθερη ψήφος»

EurActiv.gr Πέμ, 06/10/2011



EurActiv.gr

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλε, ανέλυσε διεξοδικά την υφιστάμενη πολιτική πραγματικότητα της Αλβανίας, την πρόοδο στην ευρωπαϊκή προοπτική καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην περιοχή, σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr.

Απογραφή: «Αναιρέθηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού»

Στο πλαίσιο της απογραφής των αλβανικών αρχών για το 2011, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ τόνισε ότι «η απογραφή του 2011 ήρθε να δικαιώσει τις πολιτικές που ακουλουθήθηκαν κατά τον κομμουνισμό, να μην δοθεί δηλαδή το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε όλους τους αλβανούς πολίτες».

Η πρώτη απογραφή από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος έλαβε χώρα το 2001, ωστόσο οι αλβανικές αρχές αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν στα ερωτηματολόγια στοιχεία εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας και θρησκεύματος. Όπως επεσήμανε ο κ Ντούλε, ύστερα από πιέσεις της ελληνικής μειονότητας προς το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΑ, η τότε αλβανική κυβέρνηση «αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγές».

Η κυβέρνηση Berisha αρχικά είχε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί η απογραφή την περίοδο 1η με 27η Απριλίου. Στις 27 Φεβρουαρίου, όμως, «και ενώ είχε δεσμευθεί με την επίσημη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης» έχοντας παράλληλα προβεί και στην προετοιμασία του ερωτηματολογίου, η αλβανική κυβέρνηση τόνισε ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί η απογραφή τον Απρίλιο «λόγω του ότι η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ Ντούλε, «το προεδρικό διάταγμα για τις δημοτικές εκλογές είχε προηγηθεί της απόφασης για την απογραφή», ήξερε από πριν δηλαδή η αλβανική ηγεσία ότι θα συνέπιπτε με προεκλογική περίοδο.

Ο κ Ντούλε συνέχισε λέγοντας ότι «στα τέλη Ιουλίου η αλβανική κυβέρνηση έφερε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο της απογραφής προς παραβίαση των δεσμεύσεων προς το Συμβούλιο της Ευρώπης». Έτσι, «αλλοιώθηκε ή και αναιρέθηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των αλβανών πολιτών» ως προς την εθνική τους καταγωγή, το θρήσκευμα και την μητρική γλώσσα, διότι η στατιστική υπηρεσία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να διασταυρώσει τη δήλωση των πολιτών με τις βάσεις δεδομένων της αλβανικής πολιτείας, τα ληξιαρχεία «τα οποία και υπερισχύουν της δήλωσης».

Στα ληξιαρχεία όμως, «υπάρχουν εγγεγραμμένοι ως Έλληνες μόνο όσοι στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος ζούσαν εντός των αυθαίρετα προσδιορισμένων μειονοτικών ζωνών», ενώ σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει κάτι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στα ληξιαρχεία, μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο μέχρι και 1000 δολάρια.

«Η κοινωνία πιο προχωρημένη από την πολιτική ηγεσία»

Ο κ. Ντούλε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια «μεγάλη αντίφαση». Ενώ το 94% των αλβανών δηλώνουν ενθουσιώδεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «η πολιτική τάξη δεν αντιλαμβάνεται την πραγματική διάσταση του τι σημαίνει ευρωπαϊκή προοπτική […] και δεν εργάζεται προς την κατεύθυνση του εξευρωπαϊσμού της χώρας».

Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ότι η Αλβανία αποτελεί τη μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων που ούτε φέτος θα πάρει την ιδιότητα της υποψήφιας χώρας για την ΕΕ επισημαίνοντας ότι «η αλβανική κοινωνία είναι πιο προχωρημένη από την πολιτική της ηγεσία».

«Παραβιάζεται η ελεύθερη ψήφος»

Αναφορικά με την πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στην αλβανική πολιτική σκηνή ο Ντούλε τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της αντιπολίτευσης ο λεγόμενος εξευρωπαϊσμός διότι «θα κερδίσει τα δικαιώματά της […] καθώς στην Αλβανία παραβιάζεται πάντα η βασική αρχή που είναι η ελεύθερη ψήφος».

«Έχουμε εκλογές νοθείας, παραποιημένα εκλογικά αποτελέσματα και ίσως αποτελούμε τη μόνη χώρα στη δικαιοδοσία του ΣτΕ που δεν καταφεραμε στα 20 χρόνια να έχουμε έστω και μία αδιάβλητη εκλογική διαδικασία», υπογράμμισε.

Οι σχέσεις με την ελληνική πλευρά

Σε ό, τι αφορά στις σχέσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαρά, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ επεσήμανε ότι πρόκειται για μια «θετική συγκυρία» καθώς και οι δύο πρόεδροι έχουν διατελέσει υπουργοί εξωτερικών και γνωρίζουν τα θέματα. Τόνισε επίσης, ότι η «συστηματική συνεργασία» με την Ελλάδα «δεν έχει κομματικό χαρακτήρα» και βασίζεται σε 3 κατευθύνσεις:
Κατοχύρωση δικαιωμάτων εθνικής ελληνικής μειονότητας και βελτίωση του καθεστώτος με σημείο αναφοράς το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Το δυνατό καλύτερες σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας
Άμεση στήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας

«Περιορισμένο το κύμα επιστροφής»

Ερωτηθείς για το εάν παρατηρείται κύμα επιστροφής στην Αλβανία λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ο κ Ντούλε τόνισε ότι «στα ΜΜΕ παρουσιάζεται μια δυναμική επιστροφής, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα».

Το αιτιολόγησε λέγοντας ότι η «η αλβανική πραγματικότητα είναι τέτοια που δεν μπορεί να τους δώσει μεγαλύτερες ελπίδες […] η κατάσταση στην Αλβανία είναι αποτρεπτική».

στα ΜΜΕ παρουσιαζεται μια δυναμικη αλλα δεν ειναι στην πραγματικοτητα

«Αυτογκόλ» η απόφαση για την ΑΟΖ

Στο ερώτημα να σχολιάσει την στάση της Αλβανίας στο θέμα οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ επεσήμανε ότι πρόκειται για «αυτογκόλ» που είναι εναντίον «των συμφερόντων της ίδιας της Αλβανίας».

«Η απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου είναι κατά των αρχών του δικαίου της θαλάσσης», ενώ δε δίστασε να επισημάνει ότι τα επιχειρήματα της εν λόγω απόφασης «ταυτίζονται εν πολλοίς με τις απόψεις της Τουρκίας περί ΑΟΖ και θαλάσσιων ζωνών», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να κρίνει εάν είναι σύμπτωση ή όχι.

Πρόσθεσε επίσης, ότι τόσο η αλβανική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έπεσαν θύματα των πιέσεων υπερεθνικιστικών κύκλων.

Προβλήματα στα ελληνικά σχολεία

Ο κ Ντούλε υπογράμμισε σχετικά με την κατάσταση των σχολείων στην Βόρεια Ήπειρο, ότι «όποια βελτίωση οφείλεται στις δικές μας πρωτοβουλίες και στην στήριξη της Ελλάδος», ενώ έσπευσε να τονίσει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με το περιεχόμενο των βιβλίων δη της ιστορίας και της γεωγραφίας.

«Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να διδάσκονται, να αναπαράγουν και να εξετάζονται» επί «ανθελληνικών χωρίων», υποβαθμίζοντας την ποιότητα των ελληνικών σχολείων στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου