Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Καταγγελίες για την απογραφή στην Κορυτσά



Προς τους απανταχού Έλληνες.. στις 06/10/2010



Απογραφή στην Κορυτσά..



Ξεκίνησε και η απογραφή στην Αλβανία μετά από πολλούς μήνες ψυχολογικού, κοινωνικού, πληροφοριακού, τηλεοπτικού, εθνικιστικού πολέμου προς της Εθνικότητες. Ο εντονότερος πόλεμος, για γνωστούς λόγους, έγινε στην Κορυτσά, όπου οι Αλβανοί προσπάθησαν να πιέσουν περισσότερο με όποιο τρόπο μπορούσαν. Μετά και την αποχή την οποία ζήτησε η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ το κλήμα έγινε χειρότερο και οι Έλληνες πιο μπερδεμένοι , φοβισμένοι και διχασμένοι. Τουλάχιστον αυτό το ένοιωθα και εγώ.

Τις πρώτες 5 ημέρες της απογραφής φάνηκε στην Κορυτσά τι επρόκειτο να γίνει. Τα Αλβανικά μέσα και τα εθνικιστικά κινήματα το επιβεβαίωσαν. Έτσι είχαμε κάποιες δημοσιεύσεις και δηλώσεις πανικού όταν στον Άγιο Γεώργιο όλοι δήλωσαν Έλληνες. Μέτα ήρθαν κάποιες συκοφαντίες εναντίων του Ελληνικού Προξενείου και του ιδίου του Προξένου κ. Οικονόμου και έπειτα σιωπή ιχθύος η μάλλον φιδιού.

Σταμάτησαν τα δημοσιεύματα γιατί θα επιβεβαίωναν ότι πολύ δηλώνουν Έλληνες και ας μην το θέλουν, αλλά σταμάτησαν γιατί μάλλον ειδοποιήθηκαν πως όλα είναι υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούν γιατί θα βγάλουν Έλληνες όσους αυτοί θέλουν.

Εντωμεταξύ έμαθα πως στην Μπομποστίτσα δήλωσαν οι περισσότεροι Έλληνες και βλάχοι, στην Πολένα όλοι Έλληνες, στο Πενταβίνη η πλειοψηφία Έλληνες, στον Άγιο Γεώργιο πάλη Έλληνες. Είπα, είναι δυνατόν να απέχω όταν βλέπω όλους αυτούς που με θάρρος δηλώνουν την Ελληνικότητα τους που τόσα χρόνια μας την έχουν αρνηθεί και μας έχουν ταλαιπωρήσει τόσο πολύ. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι έλληνες αλλού στην Αλβανία, αλλά εδώ χρειάζεται να το ακούσουν όλοι και παντού πως είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, φτάνει πια!!

Μέσα στις σκέψεις αυτές και τα γεγονότα που μου έφερναν μόνο υποψίες, όπως το ότι κάπου είχαν χρησιμοποιήσει μολύβι για το συμπλήρωμα των στοιχείων, χτύπησε η πόρτα και ήρθε και η σειρά μου να απογραφώ μαζί με την οικογένεια μου. Έτσι είχα προετοιμαστεί για την στιγμή αυτή και ήθελα να έχω αποδεικτικό υλικό για το τι θα δήλωνα και πως θα γίνει η διαδικασία αυτή. Αυτό το κατάφερα αλλά είναι μόνο για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα μου.

Μπήκε ο νεαρός, 25 ετών, μόνο μ’ ένα δελτίο, έτσι ξεκινήσαμε και ευτυχώς για μένα η συζήτηση πήγε καλά και στο τέλος διαφωτιστικά αρκετά από τα λόγια και τις πράξεις του.

Αυτά τα οποία έμαθα είναι τα εξής:

α) ότι το συμπλήρωμα του έντυπου δεν γινόταν όχι με ειδικό στυλό, αλλά με στυλό που μπορείς να βρεις παντού με 20 λεπτά,

β) ότι μπορεί και χρησιμοποιούν διορθωτικό (αυτό σαν ταινία ρολό),

γ) ότι στην Κορυτσά, πόλη, έχουν δηλώσει πολλοί Έλληνες έπειτα πολλοί Βλάχοι (αυτό ίσως ως Αρουμάνοι και ο παπά Σωτήριος, ο ιερέας τον Βλάχων και εχθρός του Ελληνισμού το ίδιο ) και Αλβανοί.

δ) όσοι έχουν δηλώσει Έλληνες ζήτησαν αντίγραφο αλλά δεν τους δόθηκε, (εγώ δεν ζήτησα, γιατί βρήκα άλλο τρόπο να τ’ έχω)

ε) ότι εφόσον χρησιμοποίει διορθωτικό μπορεί αν «ήταν κακός»- όπως είπε, να σβήσει όσα δήλωσα, στο σημείο που θα ήθελε και επομένως εξαρτώνται όλα από αυτόν, αλλά και έτσι να είναι ποιος μου βεβαιώνει πως οι επόμενοι που θα το ελέγξουν δεν θα το σβήσουν αν δεν το έχει ήδη κάνει αυτός. Αυτό το σημείο μάλλον με πονά περισσότερο διότι τελικά θα βγάλουν το αποτέλεσμα που θέλουν ανεξάρτητα από το τι θα δηλώσουμε εμείς.

στ) όπως μας επιβεβαίωσε ο ίδιος και τους είχαν δώσει ως οδηγίες τα σημεία που τους ενδιέφεραν περισσότερο ήταν όλα τα άλλα εκτός από την εθνικότητα και την θρησκεία, όπως επίσης και ότι για την μητρική γλώσσα δεν ρώτησε. Ας θεωρήσω πως αυτό το κατάλαβε μόνος του αλλά πάλι δεν θα έπρεπε να ερωτηθώ?

ζ) κάποιοι δήλωσαν βούλγαροι,

θ) οι τσιγγάνοι, γύφτοι κλπ δηλώνουν Αλβανοί,



Αυτά εν ολίγοις, αλλά σημαντικά. Μας βοηθούν να καταλάβουμε πως οι Αλβανοί εθνικιστές και μη τα κατάφεραν και πάλι θα μας πουν πως στην Κορυτσά δεν βρήκαν ούτε έναν Έλληνα. Ότι εδώ δεν υπάρχει ελληνισμός και η «Μαύρη από μίσος Συμμαχία» θα μας πει πως είχε δίκιο, οι Τσάμιδες πως έλαμψε οι αλήθεια.

Εμείς, τι θα κάνουμε? Θα αρχίσουμε πάλι να μαλώνουμε πάλι ποια είναι η πραγματικοί Ομόνοια, ποίος κάνει τα περισσότερα από τα κόμματα για τον Ελληνισμό, ποιος προσελκύει στα μεγάλα κόμματα περισσότερους Έλληνες. Με λίγα λόγια κανένας δεν θα πεί τι θα γίνει με την ενότητα και την προκοπή μας σαν Έλληνες. Εμείς διχασμένοι και αυτοί κάνουν την δουλεία τους. Το μόνο που ελπίζω είναι να μάθουν οι αλβανοί πως τελικά υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά και ότι θα πρέπει να προσέξουν. Αλλά ούτω αυτό δεν θα γίνει, διότι αυτοί που μας εκπροσωπούν θα σκεφτούν την καρέκλα τους, την θέση τους, τι θα κερδίσουν οικονομικά είτε από εδώ είτε από την Ελλάδα για να οικοδομήσουν τις σπιταρόνες τους και ν’ αυξήσουν τα πλούτη τους. Θα σκεφτούν επίσης πως θα εξαφανίσουν άλλους φιλόδοξους νέους και πατριώτες που θα θέλουν να πάρουν την θέση τους γιατί τώρα πια είναι ανεπαρκής.

Εδώ φτάσαμε, στο σημείο να πούμε πως τίποτα δεν έγινε γιατί έτσι τα κάναμε. Αυτοί μεσ’ την χαζομάρα τους πάλη τα κατάφεραν. Λυπούμε ειλικρινά, αλλά δεν απελπίζομαι και να το μάθουν όλοι πως τελικά δεν θα σταματήσω να παλεύω, και με ελπίδα και πίστη στο Χριστό, θα καταφέρουμε να σταθούμε και να δηλώσουμε πως είμαστε εδώ και στεκόμαστε πάνω στο Ελληνικό αίμα που χύθηκε επί αιώνες σ’ αυτά τα χώματα και μάλλον δεν θα σταματήσει ακόμα.

Με Αγάπη από την Μαρτυρική Β. Ήπειρο και την ταλαιπωρημένη αλλά Ελληνικότατη Κορυτσά,

Θεμιστοκλής Μπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου