Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Οι συγχωνεύσεις αρχίζουν από τα Βαλκάνια






ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA, EUROBANK ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΣ



Της διαδικασίας για τη συνένωση του δικτύου στα Βαλκάνια (Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ, ηγείται επικεφαλής μεγάλης τράπεζας. Οι συζητήσεις μεταξύ Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αναμένεται και η απάντηση από την Alpha Bank

Οι επικεφαλης των 4 μεγάλων τραπεζών, από αριστερά: Βασίλης Ράπανος και Απόστολος Ταμβακάκης της Εθνικής Τράπεζας, Νίκος Νανόπουλος της Eurobank, Γιάννης Κωστόπουλος της Alpha Bank και Μιχάλης Σάλλας της Τράπεζας Πειραιώς


Από τα Βαλκάνια θα ξεκινήσει η συνένωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Προ των πυλών βρίσκεται η συγχώνευση του δικτύου των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και ειδικά των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank και της Πειραιώς.

Η κίνηση αυτή, που, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, θα αποτελέσει τον προπομπό των συγχωνεύσεων στην εσωτερική τραπεζική αγορά.

Εξάλλου, οι συγχωνεύσεις μεταξύ των τραπεζών είναι το μεγάλο ζητούμενο, ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα ισχυρό τραπεζικό κλάδο και «οι συγχωνεύσεις αποτελούν το σημαντικότερο μέσο για την επιτάχυνση της ανάκαμψης του κλάδου», όπως έχει δηλώσει πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης και οι επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών.

«Oσες προσπάθειες για συνενώσεις έχουν γίνει τελευταία στην εσωτερική αγορά, απέτυχαν. Και αυτός είναι ο λόγος που στραφήκαμε στην αξιοποίηση του δικτύου εξωτερικού. Για παράδειγμα, στα Βαλκάνια οι τέσσερις μεγάλοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν παρουσία στις ίδιες αγορές, που είναι Αλβανία, Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ», αναφέρει στο «Εθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας και συνεχίζει:

«Αν συνενώσουμε τις δυνάμεις μας στα Βαλκάνια, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουμε μερίδιο αγοράς πάνω από το 30% και ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για ''βελούδινες'' συγχωνεύσεις και στο εσωτερικό. Τα περιθώρια έχουν στενέψει και θα πρέπει να βρούμε λύσεις» καταλήγει.

Της διαδικασίας για τη συνένωση του δικτύου στα Βαλκάνια ηγείται επικεφαλής μεγάλης τράπεζας.

Συζητήσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ της Εθνικής, της Eurobank και της Πειραιώς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ αναμένεται και η απάντηση από την Alpha Bank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (στις 31 Δεκεμβρίου 2011), η παρουσία των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια είχε ως εξής:

Η Εθνική έχει 538 καταστήματα και απασχολεί 5.640 άτομα προσωπικό σε Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και ΠΓΔΜ.

Η Eurobank έχει δίκτυο 573 καταστημάτων σε Ρουμανία, Σερβία και Βουλγαρία, με σχεδόν 7.000 άτομα προσωπικό.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει δίκτυο 378 καταστημάτων σε Αλβανία, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία, με 3.860 άτομα προσωπικό.

Η Alpha Bank έχει 371 καταστήματα και 4.400 άτομα προσωπικό σε Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Eφη Καραγεώργου
efikar @ pegasus.gr
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου