Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Λίγοι μετανάστες -τελικώς- θα ψηφίσουν


Περιορισμένη η συμμετοχή τους στη διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι τον Νοέμβριο
Της Μαριας Δεληθαναση (kathimerini on line)
Μόλις το 13% των αλλοδαπών και το 2,3% των ομογενών που τεκμηρίωναν δικαίωμα ψήφου γράφτηκαν τελικά στους εκλογικούς καταλόγους για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, από τους 77.984 αλλοδαπούς, που σύμφωνα με τον νόμο του περασμένου Μαρτίου δικαιούνταν να ψηφίσουν, μόλις 10.097 γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους και από τους 115.000 ομογενείς γράφτηκαν μόλις 2.665.
Παρ’ όλα αυτά (επισήμως) το ποσοστό των μεταναστών που τελικώς θα φθάσουν μπροστά στην κάλπη θεωρείται ικανοποιητικό, αφού πρόκειται για μια καινοφανή διαδικασία στη χώρα μας και επιπλέον οι εγγραφές διήρκεσαν μόλις από την 1η Ιουνίου έως την 31η Αυγούστου. Εάν προστεθούν και άλλοι 4.000 «δικαιούχοι», που έχασαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, διότι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά για να καταθέσουν την αίτηση, το ποσοστό όσων επέδειξαν
ενδιαφέρον ανέρχεται περί το 18% των αλλοδαπών που δικαιούνταν να ψηφίσουν.
Αντιθέτως, το ποσοστό των ομογενών που έδειξαν ενδιαφέρον για να ψηφίσουν εκτιμάται ότι είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητικό. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη του υπ. Εσωτερικών, στο γεγονός ότι η διαδικασία υπήρξε γραφειοκρατικά πολύ δύσκολη λόγω έλλειψης ηλεκτρονικού αρχείου στην ΕΛ.ΑΣ., αντίστοιχου με αυτό του υπ. Εσωτερικών, και στην πάγια στάση των ομογενών να θεωρούν πως οτιδήποτε λιγότερο από την κτήση της ιθαγένειας δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
Αν η συμμετοχή των αλλοδαπών στην εκλογική διαδικασία αποδείχθηκε δύσκολη, ακόμα πιο σύνθετη αποδεικνύεται η συμμετοχή τους σε συνδυασμούς υποψηφίων δημάρχων. Με τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών να μην έχουν ακόμη «κλείσει» και με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών να έχουν απολέσει την προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, η συμμετοχή τους στη διαδικασία του εκλέγεσθαι αναμένεται ιδιαίτερα περιορισμένη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αλβανίδας (μιλώντας στην «Κ» ζήτησε να μην κοινοποιηθούν τα στοιχεία της) με έντονη κοινωνική και πανεπιστημιακή δράση, η οποία δεν γνωρίζει ακόμη εάν θα καταφέρει να συμπεριληφθεί σε εκλογικό συνδυασμό. Μάλιστα το όνομά της, που επιπλέον είναι μητέρα παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, δεν εμφανιζόταν καν στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπ. Εσωτερικών κι αν δεν την βοηθούσαν από την Περιφέρεια δεν θα είχε καν καταφέρει να κάνει αίτηση για να ψηφίσει. Παρ’ όλα αυτά συνυπογράφει πολλές έρευνες για τους μετανάστες.
Στον αντίποδα βρίσκεται ο κ. Γιοσέφ Αζέρ Σαμουήλ, κόπτης από την Αίγυπτο, ο οποίος διαθέτει ελληνική υπηκοότητα. Παλαιός υποψήφιος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, από τους ιδρυτές του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και μέλος στο Συμβούλιο Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στον συνδυασμό «Δικαίωμα στην Πόλη» του κ. Γ. Καμίνη. «Στόχος μου είναι μια ασφαλής, καθαρή και ανθρώπινη Αθήνα», σημειώνει ο καθηγητής των αραβικών. Και καταλήγει: «Το θέμα της ασφάλειας και της δημιουργίας μιας βιώσιμης πόλης είναι πολύ σημαντικό».


Πηγή : akrokeravnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου