Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010
Αλβανικό κόμμα Σκοπίων: «Το όνομα να μην έχει χαρακτήρα εθνικό»
Οκτώβριος 12, 2010.
«Εάν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισσαβόνα, έφθανε η πΓΔΜ στο σημείο επίλυσης του ζητήματος για το όνομα με την Ελλάδα, αυτό θα άλλαζε την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στη χώρα. Αυτό το μήνυμα δόθηκε στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση (BDI), Αλί Αχμετί.
« Η χώρα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην επίλυση του ονόματος μέχρι το Νοέμβριο, ώστε να αποκτήσει πρόσκληση ένταξης από το ΝΑΤΟ. Η αποτυχία της επίλυσης θα έχει αντανακλαστικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής» ανέφεραν υψηλόβαθμοι του κόμματος BDI.
Ειδικοί που αναλύουν τα μηνύματα, τα οποία προέρχονται από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμούν ότι το αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην σκοπιανή κυβέρνηση θα ασκήσει πίεση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, διαφορετικά το αλβανικό κόμμα θα παραιτηθεί από την εταιρική σχέση με τον Γκρουέφσκι.
Επιπρόσθετα, ο αρχηγός του BDI, Αχμέτι, στις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες,αντιτάχθηκε δημοσίως στην ένταξη της χώρας του με ονομασία που θυμίζει τις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες (δηλ. πΓΔΜ), πρόσθεσε μάλιστα ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
Ο Αλί Αχμέτι, αντέδρασε στη μεθόδευση αξιωματούχων της κυβέρνησης και του κόμματος VMRO-DPMNE, που τελευταία προσπαθούν να ενταχθεί η χώρα με την ονομασία ‘FYROM’ στην βορειοατλαντική Συμμαχία. Πέρα όμως από την άρνηση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, Anders Rasmussen, καθώς και άλλων αξιωματούχων ο αρχηγός του αλβνικού κόμματος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
« Η θέση του BDI αλλά και του συνόλου των αλβανικών πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων σε μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας, δεν πρέπει να περιέχει εθνικές αναφορές όπως ‘Σλαβομακεδονική’ γιατί αυτό είναι απαράδεκτο για μας, που και εμείς ανήκουμε στη χώρα αυτή»
Και αυτή η δήλωση, ήταν μια απάντηση, στον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι, που υποστηρίζει τη λογική των παράλληλων διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ και τη ΕΕ.
Πηγή : Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου