Στην συνάντηση που οργανώθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Ο Μπερίσα, για την εκλογική μεταρρύθμιση, με την παρουσία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους κοινωνικούς φορείς, συμμετείχε και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης με αντιπροσώπευση στο Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Έντι Ράμα και πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Βαγγέλης Ντούλες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων για την εκλογική μεταρρύθμιση ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ συζητά τα κάτωθι:
"Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, τον ζητάτε μόνο αντίστροφα, ζητάτε να μπούμε και εμείς στην νοοτροπία του να βάζουμε το “κάρο μπροστά από τα άλογο”, το έχουμε συζητήσει και στο Κοινοβούλιο, εσείς είσαστε γιατρός, πώς θα έχουμε το θάρρος να ξεκινήσουμε τη θεραπεία ενός ασθενούς και ο ασθενής στην περίπτωση αυτή είναι οι αποτυχημένες εκλογές του Ιούνιου του προηγούμενου έτους, από τη στιγμή που δεν έχουμε κάνει την εξέταση, και δεν γνωρίζουμε το πόρισμα αυτής της εξέτασης.
Συχνά, αυτό το τόσο απλό αίτημα, τόσο μετριοπαθές, τόσο σύνηθες για την έρευνα της εκλογικής διαδικασίας από μια ερευνητική κοινοβουλευτική επιτροπή παρερμηνεύεται ως μια επανακαταμέτρηση, ως μια ανακατανομή των εδρών, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία τέτοια σχέση συνάφειας μεταξύ τους. Εμείς ζητούμε αυτό το οποίο είναι αυτονόητο. Εσείς είσαστε εδώ, και έχετε καλέσει και εμάς, επειδή ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να αλλάξει για το γεγονός ότι οι εκλογές δεν ήταν σωστές, γιατί εάν οι εκλογές ήταν σωστές δεν θα υπήρχε ανάγκη τροποποίησης του εκλογικού νόμου.
Ως εκ τούτου, κ. Πρωθυπουργέ, θα πρέπει να γίνει εξ’ αρχής η λογική κατάταξη μιας διαδικασίας, η έρευνα, και μετά από αυτό είμαστε όλοι εδώ για να κάνουμε και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Η στάση μας ως Κόμμα Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την μετριοπαθή μας θέση, σε σχέση με τις επιτροπές οι οποίες δεν πρέπει να είναι κομματικές, σε σχέση με το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών (επιστολική ψήφος), που στην συγκυβέρνησή μας 2005-09 το υποσχεθήκαμε επισήμως αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ και τώρα δεν το επαναφέρετε ούτε καν σαν ρητορική, για τη θέσπιση της ισότητας στον εκλογικό νόμο των μικρότερων πολιτικών δυνάμεων, αυτή η ισότητα παραβιάζεται, από το νόμο, τον Εκλογικό Νόμο, κλπ.. Αυτά θα συζητηθούν όταν θα έρθει η στιγμή, όταν θα υπάρξει διαφάνεια, μόνο τότε θα είμαστε πρόθυμοι να προβούμε σε τροποποίηση του Εκλογικού Νόμου.
Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ ειλικρινά κ. Πρωθυπουργέ, αλλά δεν μου το επιτρέπει το γεγονός ότι εξακολουθείτε να παραμένετε στην κεφαλή μιας κυβέρνησης που προήλθε από τις παράνομες εκλογές του Ιουνίου 2009. Εσείς έχετε μετατρέψει την παραμονή στην εξουσία αυτής της κυβέρνησης ως αυτοσκοπό και όχι ως σκοπό διακυβέρνησης. Εσείς το παρατηρείτε και μόνος σας, το λένε και οι διεθνείς οργανισμοί : Έχουμε μια δυσλειτουργική δημοκρατία. Οργανισμοί που εκτιμούν το επίπεδο της δημοκρατικότητας αναφέρουν πως πάμε στις Βρυξέλλες με εξασθενημένα δημοκρατικά διαπιστευτήρια. Είμαστε 80η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την ελευθερία του τύπου, μετά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις χώρες δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά τις χώρες δικαιοδοσίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSBE). Εμείς, κύριε Πρωθυπουργέ, παραβιάζουμε τις θεμελιώδεις αρχές ενός δημοκρατικού συστήματος στον ίδιο το ναό του συστήματος αυτού που είναι το Κοινοβούλιο. Εμείς ποδοπατούμε τον κοινοβουλευτισμού. Ψηφοφορίες-παρωδία σε νόμους ζωτικής σημασίας για τη χώρα όπως η αναθεώρηση του προϋπολογισμού, η εκλογή των δομών της δικαιοσύνης γίνονται με σοβαρές παραβιάσεις των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά είμαστε σε μια οικονομική κατάσταση που εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς πως είναι πολύ χειρότερη από τα σενάρια που περιγράφονται στα ΜΜΕ και στη Βουλή από την αντιπολίτευση και εσείς αυτό το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς. Κατά συνέπεια και αυτό αποτελεί έναν παράγοντα που μας εμποδίζει να χαιρετίσουμε αυτήν σας την πρωτοβουλία. Από την άλλη πλευρά, είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο σε αυτή τη χώρα. Ο Εκλογικός Νόμος είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτός ο διάλογος. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά και δεν έχετε αναλάβει ποτέ την πρωτοβουλία να καλέσετε τις πολιτικές δυνάμεις για διάλογο και δεν καταλαβαίνω γιατί σιωπάτε τον τελευταίο καιρό για το στάτους της υποψηφιότητας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα έπρεπε να είχατε καλέσει σήμερα, πέρυσι, πρόπερσι, πριν από δύο χρόνια, μια τέτοια συνάντηση με τις πολιτικές δυνάμεις για να συζητήσουμε αυτό το θέμα; Από την παρουσίαση της υποψηφιότητας και για την μέχρι σήμερα πορεία της; Επικεντρώνεστε μόνο σε μία πτυχή αυτής της διαδικασίας, η οποία είναι η απελευθέρωση της βίζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόνο επειδή την αξίζει ο Αλβανός πολίτης και με κανέναν τρόπο λόγο της κυβέρνησής τους.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω κ. Πρωθυπουργέ, πως δεν είναι το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή η τροποποίηση του κώδικα. Εσείς έχετε δώσει απτές αποδείξεις για το πώς δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, εν μία νυκτί, μπορείτε να αναθεωρήσετε το Σύνταγμα σε άρθρα ζωτικής σημασίας, μπορείτε να επιτύχετε οποιαδήποτε συμφωνία. Το θέμα είναι αλλού. Είμαστε, να μην χρησιμοποιήσω τον όρο «κρίση», σε ένα αδιέξοδο, το οποίο δηλώνουν και ουδέτεροι διεθνείς παρατηρητές. Βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο το οποίο έχει μια λύση, και μόνο μία, δεν έχετε ανάγκη να παραμείνετε πια ως πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης της οποίας τα σκάνδαλα ξεσπούν καθημερινά το ένα μετά το άλλο. Δεν έχετε ανάγκη, υπήρξατε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας αυτής, υπήρξατε Πρωθυπουργός, να διευθύνετε ακόμη και μία ημέρα περισσότερο μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να κυβερνήσει πια, ο κ. Πρωθυπουργέ. Αυτό είναι αυτονόητο. Μπορείτε να κάνετε ό, τι θα έκανε και ο καθένας σε αυτή τη χώρα με τα δικά σας διαπιστευτήριά, θα άνοιγε το δρόμο για ελεύθερες, δίκαιες, ισότιμες εκλογές στη χώρα αυτή, που και την τροποποίηση του εκλογικού νόμου θα έφερνε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και την προοπτική της ένταξης της χώρας μας θα την έφερνε ακόμη πιο κοντά, έτσι η συνολική προβληματική ολόκληρης της χώρας θα ερχόταν σε ντόμινο ομαλοποίησης και λύσεων.
Συνεπώς, θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά, η χώρα χρειάζεται έναν δομημένο διάλογο, δεν υπάρχει ανάγκη για έναν δημαγωγικό διάλογο, δεν υπάρχει ανάγκη για υποκρισία, τα προβλήματα είναι μεγάλα και έντονα. Αν δεν θα το δούμε από αυτή την οπτική εμπαίζουμε τους εαυτούς μας, εμπαίζουμε τις πολιτικές δυνάμεις που διοικούμε, εμπαίζουμε τα μέλη μας αλλά πάνω από όλα εμπαίζουμε με την τύχη της κοινωνίας και της χώρας.
Αναδημοσίευση από:http://neolaia-kead.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου