Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Από την Ελλάδα «περνάει» η ένταξή της στην Ευρωπ. Ένωση


Η Ευρωπ. Επιτροπή καυτηριάζει την κατάσταση στη γειτονική χώρα

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

Από την Ελλάδα «περνάει» η ένταξή της στην Ευρωπ. Ένωση

Η χώρα μας ας μη «χαϊδεύει» συνεχώς τα Τίρανα αν δεν αποδείξουν ότι σέβονται και προστατεύουν την ελληνική μειονότητα


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
του ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΕΤΣΗ

• «Ιδιαίτερα εμφανής είναι η αναποτελεσματική προστασία των Μειονοτήτων στην Αλβανία και η μη πλήρης διασφάλιση των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαστηρίου…».
Αυτά επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η τελευταία Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υφιστάμενη σήμερα κατάσταση στη γειτονική χώρα (επικεφαλής Pierre Mirel).

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ!..
«Διαπιστώνεται χαμηλό επίπεδο αντιπροσώπευσης των Μειονοτήτων στα Κρατικά Ιδρύματα», σημειώνεται στην Έκθεση και υπογραμμίζεται ότι «υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς, μεταξύ των πολιτών, πρωτίστως της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και όχι μόνο». Οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους Αλβανούς υπηκόους και η μη διάκριση λείπουν ή τουλάχιστον δεν γίνονται αρκετά ορατές…

ΔΙΑΦΘΟΡΑ…
Η αρμόδια Επιτροπή, γράφει στην Έκθεση, μεταξύ άλλων, και τα εξής:


• Η διάβρωση της Δημόσιας διοίκησης και η δωροδοκία στους δημόσιους τομείς, ειδικότερα στον τομέα υγείας, συνεχίζονται… Εν προκειμένω δεν λείπουν οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των κυβερνώντων και της αντιπολίτευσης. Η πάλη ενάντια στη δωροδοκία, παραμένει μια σημαντική εθνική προτεραιότητα…
• Η έλειψη διαφάνειας στην αγορά Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από επιχειρηματίες είναι εμφανής.
• Είναι αβέβαιες οι συνθήκες εργασίας των Αλβανών δημοσιογράφων, οι οποίες παρακωλύουν την αντικειμενική και αμερόληπτη δημοσίευση των ειδήσεων.
• Η δικαστική ανεξαρτησία, παραμένει μία πρόκληση… Ο δικαστικός υπόκειται συχνά σε εξωτερικές παρεμβάσεις. Δεν υφίσταται ικανοποιητική διαφάνεια στο διορισμό δικαστικών λειτουργών…

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ…
Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά στην Αλβανική κυβέρνηση να εξαλείψει τη διάκριση ενάντια στις γυναίκες και να προωθήσει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Να εξασφαλισθεί επίσης η πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη, να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών στο σπίτι και να προστατεύονται απόλυτα τα θύματα.
Η Επιτροπή πιέζει την Αλβανική κυβέρνηση να αυξήσει την πρόσβαση των γυναικών, που ανήκουν στις Μειονότητες (και κατοικούν στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές)  στην εκπαίδευση και στις υγειονομικές υπηρεσίες.

ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΚΟΥΜΑ
Στην Έκθεση αναφέρεται και η «εν ψυχρώ» δολοφονία του 37χρονου Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα τον περασμένο Αύγουστο, η οποία «προκάλεσε μία ισχυρή αντίδραση στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας. Το θύμα χτυπήθηκε οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του με ένα αυτοκίνητο με πέντε ανθρώπους. Οι πρώτες εκθέσεις της αστυνομίας, προσπάθησαν να παρουσιάσουν το ατύχημα ως αποτέλεσμα μιας συνηθισμένης φιλονικίας μεταξύ των νεαρών, ενώ οι κάτοικοι της Χιμάρας οργάνωσαν διαμαρτυρία, υποστηρίζοντας ότι το θύμα σκοτώθηκε σκόπιμα, επειδή ανήκε στην Ελληνική Μειονότητα και μιλούσε ελληνικά. Οι αντιδράσεις του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν έντονες, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι τα όργανα της Δικαιοσύνης πρέπει να ερευνήσουν για να προσδιορισθούν σαφώς τα αίτια του ατυχήματος…»

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ…
Τα ρατσιστικά φαινόμενα και οι βανδαλισμοί σε μνημεία της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς οπισθοδρομούν την αλβανική κοινωνία. Το αλβανικό κράτος οφείλει, επιτέλους, να εμπεδώσει το αίσθημα ασφαλείας των Βορειοηπειρωτών και να διασφαλίσει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
***
• Από την Ελλάδα «περνάει» η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας το αντιληφθεί, έστω και τώρα, η Αλβανική κυβέρνηση. Πρέπει να παύσει, επιτέλους, να «χαϊδεύει» η Ελληνική κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση το κράτος του κ. Σαλί Μπερίσα. Είναι αίτημα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και των Ελλήνων πολιτών.

ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ
Στο μεταξύ, ενώ η Αλβανική Κυβέρνηση, είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για δεύτερη φορά με την Ελληνική για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών μετά την ακύρωση της πρώτης από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο (σχετικά είχε αναδείξει χθες πρωτοσέλιδα ο «Π.Λ.»), δύο βουλευτές του PDU, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις νέες διαπραγματεύσεις.
Ο Πρόεδρος του PDU Shpetim Idrizi, αρχικά είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία αιτιολογώντας μάλιστα την άποψή  του στο ότι η απειλούμενη και αδύνατη χώρα είναι η Αλβανία, όποτε μια δίκαιη διευθέτηση τη συμφέρει. Η αλλαγή της στάσης του, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Βορειοηπειρώτης», επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την άποψη ότι η αντίδραση κατά της συμφωνίας προέρχεται από ανθελληνικά κέντρα και σε μία τέτοια στρατηγική δε θα έλειπαν οι ανθέλληνες Τσάμηδες.
Εξάλλου οι Τσάμηδες βουλευτές δήλωσαν ήδη για το θέμα ότι μετά την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο, κανένας δεν έχει το δικαίωνα να επαναδιαπραγματευθεί μια υπόθεση που έχει κλείσει και που θίγει τα εθνικά συμφέροντα της  Αλβανίας και τόνισαν ότι αν η υπόθεση πάει στο αλβανικό κοινοβούλιο, θα την καταψηφίσουν.
Πάντως, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες εξελίξεις, την διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων την θέλει πιο πολύ η Ελληνική πλευρά, καθώς χωρίς αυτή δεν μπορεί να προχωρήσουν τα έργα του θαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ιταλία



proinoslogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου