Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Έρευνα της «Gallup» στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων


Πως βλέπουν τους γείτονες, τους μικτούς γάμους  και το ενδεχόμενο της Μεγάλης Αλβανίας
Η γνωστή διεθνής εταιρία δημοσκοπήσεων «GallupInternational», παρουσίασε έρευνα στις χώρες τωνΔυτικών Βαλκανίων με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τα αισθήματα που τρέφουν για τους γείτονές τους.  Η Αλβανικής εθνικότητας κάτοικοι στην Αλβανία, Κόσσοβο και Σκόπια ερωτήθηκαν και για το πώς βλέπων το ενδεχόμενο της ένωσης σε μια χώρα, με τις απόψεις των Αλβανών να διίστανται  

Χώρα φίλη και εχθρική:
Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει με το ποια χώρα θεωρούν οι λαοί των κρατών αυτών  ως πιο φιλική και ποια ως πιο εχθρική
Η Σερβία και τα Σκόπια θεωρούνται ως χώρες με την πιο στενή φιλία.
Βάσει της ερευνας το 51,5% του Σερβικού πληθυσμού θεωρούν τα Σκόπια ως «χώρα  φίλη». Ενώ «χώρα πιο λιγότερο φίλη» οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσσοβο με μόνον 6,4%, την Αλβανία με 13,3%  και την Κροατία με 13,3% του πληθυσμού.
Αναφερόμενοι στο Κόσσοβο το 77% του πληθυσμού θεωρούν τη Σερβία «χώρα εχθρική» και 45% των Κροατών.
Τα δεδομένα αλλάζουν για την Αλβανία. 57,2% θεωρούν  «χώρα φίλη» τη Σερβία και το 42,8 του πληθυσμού την θεωρούν  «χώρα εχθρική».

Η εμπιστοσύνη στους γείτονες
Ως αναφορά για την πίστη που έχουν στις γειτονικές χώρες το 83,9 των Βοσνίων  εκφράστηκαν ότι έχουν εμπιστοσύνη στους γείτονες, 82,5% εκφράστηκαν οι Μαυροβούνιοι ερωτηθέντες, ενώ οι Σκοπιανοί μόνον το 36% εκφράστηκαν πως έχουν εμπιστοσύνη στους γείτονες.

Οι μεικτοί γάμοι
Στην ερώτηση αν δέχονται τους μεικτούς γάμους, η έρευνα του «Gallup»  δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των Δυτικών Βαλκανίων δεν υποστηρίζουν τους μεικτούς γάμους, δηλαδή Αλβανοί με Σέρβους, Μαυροβούνιοι με Σκοπιανούς, Κοσσοβάροι με Μαυροβούνιους κλπ.
Στα Σκόπια 81% των ερωτηθέντων  είναι ενάντια των μεικτών γάμων. Στο Κόσσοβο το 78,9%, στη Σερβία το 65%, στην Κροατίας 60% στο Μαυροβούνιο 58% και στην Αλβανία 58,5% των πολιτών.

Για μια Μεγάλη Αλβανία
Στην Αλβανία, το Κόσσοβο και τα Σκόπια, προστέθηκε και μια ιδιαίτερη ερώτηση: Αν επιθυμείτε την ίδρυση της Μεγάλης Αλβανίας. Το ενδιαφέρον για μια Μεγάλη Αλβανία ανέβηκε στο Κόσσοβο και Σκόπια και ελαττώθηκε το ποσοστό στην Αλβανία.
Στην Αλβανία το 2009 το 68% των ερωτηθέντων συμφωνούσαν για μια μεγάλη Αλβανία. Το 2010 το ποσοστό κατέβηκε στο 63%.
Στο Κόσσοβο: το 2008 το ποσοστό ήταν 54%, το 2009 ανέβηκε στο 77% και το 2010 στο 81%
Στα Σκόπια: το 2008 ήταν 44%, το 2009 ήταν 52% και το 2010 έφθασε στο 53%, αυτοί που συμφωνούσαν για μια Μεγάλη Αλβανία.

borioipirotis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου