Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η Παλάσα της Χιμάρας.


Από το βορρά προς το νότο, το πρωτο χωριό που συναντα κανείς στην περιοχή της Χιμάρας είναι η Παλάσα (Palase), η αρχαία Παλαιστή.
Η Παλαίστη άνηκε στην κυριαρχία των Αμαντών, γεγονός που βεβαιώνεται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στην περιοχή, καθώς και από τα πολλά νομίσματα, στην μια
 
όψη των οποίων αναγράφονται οι λέξεις “ΑΜΑΝ-ΤΩΝ-ΧΩΡΑ”. Οι ιταλικές αρχαιολογικές ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Οι ιταλοί διατείνονται ότι κατά το 48 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας έφθασε στην Παλάσα με είκοσι χιλιάδες Λεγεωνάριους και ένα μέρος του ιππικού του για να επιτεθεί στην Πομπηία. Επίσης, αναφέρεται ότι επί Ρωμαϊκής εποχής ολόκληρη η περιοχή γνώρισε ημέρες δόξας, ευημερίας και προόδου. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι η περιοχή ιδρυθεί από τους Αργοναύτες όταν επέστρεψαν εκ Κολχίδος, οι οποίοι μετέβησαν εκεί για να κάνουν θυσίες κατά την εποχή εκείνη για τον Απόλλωνα και να ρωτήσουν τον Θεό τι πρέπει να κάνουν για να πλήξουν τον Ποσειδώνα που τους καταδίωκε για να επιστρέψουν στην 
πατρίδα τους.
Νεότερες επιστημονικές έρευνες και παρατηρήσεις απέδειξαν τόσο την ύπαρξη του μανδύα το όπιο επέζησε και μέχρι το Γ΄ μ.Χ. αιώνα, όσο και την ύπαρξη αναθυμιάσεων θείου, ασφάλτου και πετρελαίου σε πολλά σημεία της περιοχής. Η ακριβής διάλεκτος των κατοίκων είναι όμοια των Πελοποννήσιων.
Το χωριό περιλαμβάνει θαυμάσιες φυσικές ομορφιές, που μαζί με των καταπράσινο τάπητα των ελαιόδεντρων και των οπωροφόρων σε συνδυασμό με την θαυμάσια παραλία δίνουν πανέμορφη όψη. Στην πλατεία του χωρίου, τοποθετείται μεγαλοπρεπές το γερασμένο πλάτανο. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια μας οδηγούν στα λευκά σπίτια του χωρίου, με τις όμορφες άυλες τους γεμάτες με γαρίφαλα και μαντζουράνα . Στην κορυφή του χωριού μπορεί να απολαύσει κάνεις την εκπληκτική θέα προς το Ιόνιο. Μετά ο δρόμος ανηφορίζει στα Ακροκεραύνια σε έναν γκρεμό που κόβει την ανάσα, ψηλά επάνω μεγαλοπρεπής η υψηλότερη κορυφή των Ακροκεραυνίων, η Τσίκα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου