Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Αξιωματούχοι των Βαλκανίων: Το WikiLeaks δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις


photo
"Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη, επιζήμια και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα όσων εργάζονται ενάντια στη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής," ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας. [Reuters]

Αξιωματούχοι σε αρκετές Βαλκανικές χώρες έχουν αποδοκιμάσει τη δημοσίευση χιλιάδων απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και εσωτερικής αλληλογραφίας που διέρρευσε από το δικτυακό τόπο WikiLeaks από την Κυριακή (28 Νοεμβρίου).
Αν και προειδοποίησε πως τέτοιου είδους παράνομες κινήσεις μπορούν να καταστρέψουν τις διεθνείς σχέσεις, αρκετοί πολιτικοί από την περιοχή ανέφεραν ότι είναι βέβαιοι πως οι αποκαλύψεις δεν πρόκειται να αμαυρώσουν τη σχέση των χωρών τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στην επικοινωνία, καθώς η διπλωματία ήταν πάντα μέρος της ζωής μας", ανέφερε ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνόδου του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν την Πέμπτη.
"Τα πάντα είναι δυνατά στην πολιτική, όπως και στις ζωές των απλών πολιτών και τα πράγματα δεν πρέπει να δραματοποιούνται υπερβολικά αλλά να λύνονται", πρόσθεσε. "Δεν περιμένω σημαντικές αναταραχές στις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και μένει να δούμε εάν θα υπάρχουν αλλαγές στις σχέσεις μεταξύ χωρών".
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας αντέδρασε έντονα στη δημοσίευση απόρρητων διπλωματικών πληροφοριών, ωστόσο ανέφερε ότι δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι σχέσεις Σόφιας-Ουάσινγκτον.
"Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη, επιζήμια και εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα όσων εργάζονται ενάντια στη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και (των Ηνωμένων Πολιτειών της) Αμερικής", ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Βεσέλα Τσερνέβα σε δήλωση στις 29 Νοεμβρίου. "Οι σχέσεις Βουλγαρίας-ΗΠΑ είναι στρατηγικές, βάσει κοινών αξιών και αμοιβαίων συμφερόντων και δεν μπορούν να απειληθούν από τέτοιου είδους ενέργειες".
Η δήλωση θύμισε σχόλια της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον λίγες ώρες μετά την πρώτη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων στο WikiLeaks και αρκετούς δικτυακούς τόπους διεθνών ΜΜΕ.
"Ας είμαστε ξεκάθαροι: Η αποκάλυψη αυτή δεν αποτελεί απλά επίθεση στα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής", ανέφερε τη Δευτέρα σύμφωνα με την Washington Post. "Αποτελεί επίθεση στη διεθνή κοινότητα -- τις συμμαχίες και συνεργασίες, τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που διαφυλάσσουν την παγκόσμια ασφάλεια και προάγουν την οικονομική ευημερία".
Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα αποκριθεί μόνο σε επίσημα δημόσια έγγραφα και δεν πρόκειται να σχολιάσει τυχόν υλικό που έχει διαρρεύσει παράνομα.
"Θα σχολιάσω μόνο ζητήματα που σχετίζονται με διαφανή έγγραφα", ανέφερε σε συνάντηση με υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανέφερε ότι πιστεύει πως τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα του. Ωστόσο η δημοσίευση εκθέσεων που έχουν συντάξει διπλωμάτες των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τις διεθνείς σχέσεις και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του κόσμου, ανέφερε.
"Αποτελεί παραβίαση των νόμων και κανόνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν νόμοι και κανόνες για τη διαχείριση και χρήση επίσημων εγγράφων", ανέφερε ο Μπερίσα. "Αποτελεί επίσης σοβαρή επίθεση εναντίον του σύγχρονου συστήματος επικοινωνίας, του καλωδιακού συστήματος, το οποίο προκαλεί σοβαρή ανησυχία καθώς όλες οι πληροφορίες σήμερα ανά τον κόσμο βασίζονται σε αυτό το σύστημα".
Δεν ήταν όλες οι αντιδράσεις στην περιοχή αισιόδοξες. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει απειλήσει να εισηγηθεί νομικές διαδικασίες, αναφέροντας ότι πρέπει να λογοδοτήσουν οι διπλωμάτες για τα "ψέματα και τα κουτσομπολιά", όπως τα χαρακτήρισε, που περιείχαν τα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν.
"Τα συζητήσαμε αυτά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έχουν ήδη ζητήσει συγνώμη, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι αρκεί. Πρέπει να λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο με τους συγκεκριμένους διπλωμάτες", ανέφερε ο Ερντογάν.
Ο Ιλίρ Γκιόνι, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας και της επιτροπής ασφάλειας του κοινοβουλίου, συμφώνησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπτώσεις στις σχέσεις. Ωστόσο, το φαινόμενο του WikiLeaks πρέπει να θεωρηθεί κώδων κινδύνου για τις Αρχές ώστε να λάβουν άμεσα μέτρα για να εντείνουν την ασφάλεια των εθνικών συστημάτων πληροφοριών, ανέφερε.

"Είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα της υπηρεσίας μας, για την υπηρεσία πληροφοριών, η οποία πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό", ανέφερε ο Γκιόνι.
Ο διπλωμάτης καριέρας Στέφαν Τάφροβ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της Βουλγαρίας στον ΟΗΕ από το 2001 έως το 2006, προέτρεψε τους αξιωματούχους να πάρουν τα απαραίτητα μαθήματα.
Η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ δεν είναι επιζήμια μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά και για την παγκόσμια διπλωματία, ανέφερε ο Τάφροβ, προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους αποκαλύψεις μπορούν να "αποτρέψουν διπλωμάτες από το να κάνουν το έργο τους με ασφάλεια και αποδοτικά".
Η Λίντα Καραντάκου και ο Μουχάμετ Μπραϊσόρι συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου