Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011
Απόψεις: Αλβανικά μυστήρια...
Tου Γιώργου Χαρβαλιά.
Ένα από τα πολλά ανεξήγητα της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας είναι και το ισοζύγιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Ειδικότερα από τη μονομερή άρση του εμπολέμου και έπειτα οι σχέσεις των δύο χωρών θυμίζουν την ιστορία του Δαυίδ και του Γολιάθ σε ανεστραμμένα είδωλα.
Η Ελλάδα, προτάσσοντας, υποτίθεται, την προστασία των Βορειοηπειρωτών, αφέθηκε να τρώει καρπαζιές από τις εκάστοτε ρακένδυτες αλβανικές κυβερνήσεις, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί βρέθηκαν να σιτίζονται σε ελληνικό έδαφος, χωρίς η παραμονή τους ποτέ να αποτελέσει, έστω και υπαινικτικά, διαπραγματευτικό χαρτί. Η μειονότητα, αντιθέτως, χάριν της οποίας δήθεν καλοπιάναμε τους γείτονες, ξεριζώθηκε. Μεγάλο τμήμα της μεταφέρθηκε κακήν κακώς στην Ελλάδα, ενώ όσοι έμειναν στις πατρογονικές εστίες, ταπεινώνονται και διώκονται επί...
καθημερινής βάσεως.
Συνεχίζοντας την παράδοση, η διπλωματία των κ.κ. Δρούτσα και Παπανδρέου έφτασε να συνηγορήσει υπέρ της άρσης της βίζας για Αλβανούς υπηκόους στις χώρες της Ε.Ε., παρά τις αντιρρήσεις άλλων κοινοτικών εταίρων.
Κι αυτό, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι Αλβανοί συνεχίζουν να μας κάνουν γυμνάσια, όπως με την πρόσφατη ακύρωση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση της οικονομικής ζώνης.
Εντός του 2011 η αλβανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε απογραφή του πληθυσμού, ως προς την εθνικότητα και το θρήσκευμα. Η διαδικασία της απογραφής μετατίθεται και αλλάζει συνεχώς, ενώ η τελευταία γνωστή εκδοχή αφορά Αλβανούς υπηκόους διαμένοντες στην Αλβανία μονίμως, επί τουλάχιστον ένα χρόνο προ της διεξαγωγής της!
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αριθμητική συρρίκνωση της ελληνικής μειονότητας, αφού αποκλείεται ο μισός και πλέον αλβανικός πληθυσμός που ευρίσκεται εκτός συνόρων σε μόνιμη ή μη μόνιμη βάση.
Προσωπικά θέτω τα εξής απλοϊκά ερωτήματα:
1. Γιατί δεν κινητοποιούνται και δεν ενημερώνονται από τις ελληνικές αρχές οι εν Ελλάδι ομογενείς;
2. Γιατί δεν ζητείται η συμμετοχή διεθνών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων στην απογραφή;
3. Γιατί η πολιτογράφηση των Βορειοηπειρωτών απαιτεί ενοικίαση ή κτήση οικήματος στην Ελλάδα;
4. Γιατί δεν υποχρεώνεται η Αλβανία να προβεί σε καταγραφή και των υπηκόων της που μένουν μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα;
(Σ.σ. θα αποτελούσε μάλλον αφέλεια να αναμένω κάποια απάντηση).
http://epirus-ellas.blogspot.com/2011/01/blog-post_6085.html
Ετικέτες
Δρούτσας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου