Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Βαΐτση Αποστολάτου, ο οποίος υποστήριξε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2009 παραμένει «στον αέρα» καθώς η Αλβανία, με διάφορα έωλα επιχειρήματα αρνείται να την κυρώσει.
«Οι ατελέσφορες πολιτικές διαλόγου και οι μονομερείς υποχωρήσεις, εντείνουν τις τάσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως δείχνει και η συμπεριφορά της Τουρκίας», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστολάτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών, απέδωσε την καθυστέρηση της κύρωσης σε «εσωτερικές διαδικασίες της Αλβανίας τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε».
Ακόμα, ο κ. Δρούτσας επεσήμανε ότι η διευθέτηση της εκκρεμότητας θα συμβάλει στην εμβάθυνση της συνεργασίας και στην προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας, ενώ θα βοηθήσει στην πορεία της γείτονος χώρας προς την ΕΕ.
Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι η χώρα μας διστάζει να προχωρήσει στη διευθέτηση του θέματος λόγω απειλών από πλευράς της Τουρκίας, ενώ τόνισε τον κίνδυνο που υπάρχει να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις και κλίμα ανησυχίας στην κοινή γνώμη.
«Ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι ο οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονες. Γίνεται μια σοβαρή, συστηματική δουλειά από πλευράς του ΥΠΕΞ και πρέπει να διευκρινίσω ότι δεν ξεκίνησε σήμερα, αλλά οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί είναι κοινός ο στόχος.
«Είναι μια δύσκολη διαδικασία, είναι όμως αναγκαία γιατί με τη διευθέτηση του θέματος επιδιώκουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και δεν εννοώ τις σχέσεις μας με την Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας, και πρόσθεσε:
«Οι ελληνικές θέσεις είναι ισχυρότατες και βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες. Μην υποτιμούμε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές θέσεις. Χρειάζεται μια συνολική και σωστή προσέγγιση προς διμερείς συμφωνίες και όχι αποσπασματικές κινήσεις που δεν θα ωφελήσουν. Το θέμα των θαλάσσιων ζωνών είναι σημαντικότατο, αλλά ταυτόχρονα δύσκολο και πολύπλοκο και κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει πολύ καλά, με αποτέλεσμα, από τις συζητήσεις που γίνονται να δημιουργούνται πολλές φορές λανθασμένες εντυπώσεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών δεσμεύτηκε παράλληλα ότι θα ενημερώσει πλήρως, για το θέμα αυτό όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.
Τέλος, σχολιάζοντας όσα αναφέρονται κατά καιρούς περί ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, ο κ. Δρούτσας, αφού σημείωσε πως «δεν πρέπει να δημιουργούνται οι εντυπώσεις ότι η χώρα μας σε μια νύκτα έγινε Κατάρ», τόνισε ότι υπάρχουν μεν σοβαρές ενδείξεις που θέλουν όμως σοβαρές μελέτες», και διαβεβαίωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία αναξιοποίητη ευκαιρία για την αξιοποίησή του».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/01/2011_374450
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου