Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αθήνα: «Ασπίδα» για την Ελλάδα η μειονότητα στην Αλβανία (ΑΝΑΛΥΣΗ)


Μήνυμα με πολλαπλές αναγνώσεις φαίνεται να μετέφερε η Αθήνα προς την Αλβανία αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο με αφορμή τον εορτασμό για τα 20 χρόνια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης είκοσι ετών από την ίδρυση της οργάνωσης της Ελληνικής εθνικής μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ στην Αλβανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης μετέβη την Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011, στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης και συμμετείχε στους εορτασμούς.
Ο Δ. Δόλλης συναντήθηκε επί τόπου με εκπροσώπους  της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ, καθώς επίσης και με μέλη της Ελληνικής εθνικής μειονότητας που είχαν συρρεύσει εκεί.
Στο μήνυμά του ο Έλληνας υφυπουργός μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ενώ υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδεται στην ΟΜΟΝΟΙΑ και το έργο της και απηύθυνε ένα συσπειρωτικό μήνυμα προς όλους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ΟΜΟΝΟΙΑ αποτελεί κατάκτηση της Ομογένειας, είναι μία και πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους μειονοτικούς».


Ο κ. Δόλλης ανέφερε ότι η ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Δερβιτσάνη πριν από 20 χρόνια ήταν μια μεγάλη κατάκτηση της εθνικής Ελληνικής μειονότητας και συμπλήρωσε πως ο στόχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι η συσπείρωση και ενιαία εκπροσώπηση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, η διεκδίκηση των αυτονόητων και αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, η διατήρηση ακμαίου φρονήματος και, κυρίως η εμπέδωση ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας που πηγάζει από την ύπαρξη ενός φορέα που έχει φωνή για το σύνολο του, ομογένεια και πληθυσμού.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Έλληνα υφυπουργού έχει ως εξής:
«Κύριοι Πρόεδροι, αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι,
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την σημαντική επέτειο των είκοσι ετών από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αισθάνομαι, όμως, και βαθειά συγκίνηση διότι, όπως ίσως γνωρίζετε, προέρχομαι και ο ίδιος από τον απόδημο ελληνισμό, γνωρίζω τις ευαισθησίες του και καταλαβαίνω πολύ καλά πως αισθάνεστε.
Επιτρέψτε μου, αρχικά, να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, του Π/Θ κ. Γεωργίου Παπανδρέου για την επέτειο αυτή και να σας διαβάσω το μήνυμα που σας απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
Αγαπητοί φίλοι, πριν 20 χρόνια ιδρυόταν η ΟΜΟΝΟΙΑ εδώ στη Δερβιτσάνη και η ίδρυση αυτή δεν ήταν ούτε ένα τυχαίο γεγονός, ούτε μια πράξη χωρίς συνέχεια. Ήταν μια κατάκτηση της ΕΕΜ (Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας), που εκπροσωπούσε αυτόνομα όλους τους Έλληνες της Αλβανίας και εξέφραζε πολιτικά τις προσδοκίες, τις ελπίδες και τα προβλήματά τους. Τότε, το πολιτικό κλίμα ήταν ρευστό και ασταθές και η ΕΕΜ, με την ΟΜΟΝΟΙΑ μπροστά, έκανε τα πρώτα βήματα προς την σημερινή εποχή, έτσι ώστε, στην συνέχεια, τόσο η ΟΜΟΝΟΙΑ όσο και το ΚΕΑΔ να αποτελέσουν βασικό σημείο αναφοράς στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι ακολούθησε, τις σκληρές μάχες που δόθηκαν και όσα κερδήθηκαν στην 20χρονη αυτή πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνολικό ισοζύγιο και ο πολιτικός απολογισμός της δράσης και της λειτουργίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ είναι θετικά, ειδικά ως προς τους στόχους της συσπείρωσης και ενιαίας εκπροσώπησης όλων των Ελλήνων της Αλβανίας, της διεκδίκησης των αυτονόητων και αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, της διατήρησης ακμαίου φρονήματος και, κυρίως, της εμπέδωσης ενός αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας που πηγάζει από την ύπαρξη ενός φορέα που έχει φωνή για το σύνολο του ομογενειακού πληθυσμού.
Υπάρχουν, όμως, και αιτήματα εκείνης της εποχής που μας απασχολούν και σήμερα, αλλά και αρνητικά σημεία που εμφανίζονται όταν επικρατεί η λογική των αποκλεισμών και των περιχαρακώσεων όταν λησμονείται ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι μία και πρέπει να αγκαλιάζει όλους τους μειονοτικούς. Χωρίς ιδιοτέλειες, προσωπικές φιλοδοξίες και στείρες αντιπαραθέσεις, όλοι χωρούν στην ΟΜΟΝΟΙΑ και κανένας δεν περισσεύει όταν, μάλιστα, η μετανάστευση συρρικνώνει τον μειονοτικό πληθυσμό. Όσο τα αξιώματα και η εξουσία δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να αποτελούν αυτοσκοπό, τόσο και η ανεμπόδιστη έκφραση άποψης πρέπει να υποδηλώνει ειλικρινή αγωνία για την πορεία της οργάνωσης αλλά και θέληση για ενεργό συμμετοχή στις εξελίξεις. Με την αδιαφορία και την αδράνεια χάνουμε όλοι. Η σύνθεση απόψεων και η ενότητα δεν αποκλείουν καθόλου την πολυφωνία. Αλλά ουδείς δικαιούται με την συμπεριφορά του και την δράση του να συκοφαντεί, να δημιουργεί διχαστικές τάσεις και ούτε βέβαια να κατηγορεί ανερμάτιστα εκείνους που τόσα χρόνια έδωσαν το παρών για να υπάρξει αντάξια εκπροσώπηση όλων των Ελλήνων και προβολή της συλλογικής τους ταυτότητας.
Αγαπητοί φίλοι, στη σημερινή μεταβατική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από ευρύτερη οικονομική και πολιτική κρίση, δεν υπάρχει αλάθητο και χρειάζεται καθαρή στοχοθεσία, επιμονή και συσπείρωση. Παράλληλα, ο διάλογος είναι απαραίτητος αφού μόνο έτσι και η κρίση θα ξεπερασθεί και θα γίνει η σωστή αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουμε να κοιτάξουμε ελπιδοφόρα το μέλλον και να προσδιορίσουμε συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν, μακριά από προσωπικά, συγκυριακά και ιδιοτελή συμφέροντα.
Όταν εκκρεμούν και χρονίζουν προβλήματα όπως το ιδιοκτησιακό, η επιστροφή των κοινοτικών και εκκλησιαστικών περιουσιών, η αντικειμενική απογραφή πληθυσμού, το εκπαιδευτικό και πολλά άλλα, θα ήταν βαρύ πολιτικό σφάλμα να προωθούνται προσωπικές φιλοδοξίες, να ενισχύονται ανώφελες ρήξεις και, τελικά, να μην αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που είναι μπροστά μας.
Όπως γνωρίζετε, και το διεθνές περιβάλλον μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς αλλά και η Αλβανία έχει αλλάξει, ακολουθώντας πορεία ευρωπαϊκής ένταξης. Μέσα στην πορεία αυτή καλείται να εφαρμόσει στην πράξη το αυτονόητο, όσα δηλαδή απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Σήμερα, ειδικότερα, προκύπτουν άμεσα δύο κεφαλαιώδεις προκλήσεις: η μία είναι η απογραφή του πληθυσμού και η δεύτερη είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσει κανείς ότι η καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων στην Αλβανία είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη συνέχιση της παρουσίας και λειτουργίας των Ελλήνων στη χώρα αυτή. Κατά συνέπεια, δεν νοείται να ζητεί κανείς την αντιμετώπισή του ως «Έλληνα» από τη μητέρα πατρίδα και από την άλλη πλευρά να αδιαφορεί για τη συμμετοχή του στην απογραφή. Η ευθύνη είναι όλων μας, τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη σημασία γιατί η εκλογή των κατάλληλων προσώπων αφορά στην άμεση εκπροσώπησή σας, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς και όπου ελλοχεύουν πιέσεις και κίνδυνοι. Οι άρχοντες που θα αναδειχθούν θα έχουν την ευθύνη της συμπαράστασης και της εξεύρεσης τρόπων για την ανάπτυξη του Ελληνισμού και τη δημιουργική συμβίωσή του εντός του εξελισσόμενου αλβανικού κράτους. Στο πλαίσιο αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα εκδηλώνει σταθερό, διαρκές και αμείωτο ενδιαφέρον για την ΕΕΜ και για τους Βορειοηπειρώτες που έμειναν στην Αλβανία, φυλάσσοντας Θερμοπύλες, αλλά και εκείνους που μετανάστευσαν στην Ελλάδα.
Αγαπητοί συμπατριώτες, οι ελληνο-αλβανικές σχέσεις δεν εξαντλούνται μόνο στα θέματα που σας αφορούν, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τις επηρεάζουν. Εσείς, όμως,  είστε το βαρόμετρό τους. Οι σχέσεις αυτές πρέπει να προχωρούν εις όφελος των δύο κρατών, των δύο λαών και βεβαίως της ΕΕΜ. Η ΕΕΜ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πόλο και γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα δοθούν λύσεις για την κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της. Άλλωστε, η Αλβανία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ και, άρα, σύμμαχος με την Ελλάδα και ακολουθεί πορεία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης για την οποία έχει τη στήριξή μας. Είναι αυτονόητο ότι καλείται να αποδεχθεί και να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επιταγές.
Στη διάρκεια των 20 χρόνων οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οι γνωστές κατά το παρελθόν και με διαφανείς στόχους εξάρσεις εθνικισμού ούτε ευσταθούν ούτε έχουν πλέον λόγο ύπαρξης. Αντίθετα, απηχούν τις επιδιώξεις κύκλων που είναι αγκιστρωμένοι στο παρελθόν και δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες γιατί φοβούνται ότι αλλιώς δεν θα επιβιώσουν. Εμείς δεν φοβόμαστε. Σταθερό, όμως, σημείο αναφοράς στην πορεία μας ήταν και παραμένει η ΟΜΟΝΟΙΑ που δεν είναι τημάριο κανενός αλλά ανήκει σε όλους εσάς. Η ΟΜΟΝΟΙΑ που έχει καταστεί θεσμός που δεν πωλείται, δεν εξαγοράζεται αλλά έχει τα δικά της θεσμικά όργανα, τη δική της αυτόνομη λειτουργία που όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε και να στηρίξουμε.
Όπως και κατά την ίδρυσή της έτσι και σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να την στηρίζει για να συσπειρώσει και οργανώσει όλους τους Βορειοηπειρώτες όπου και να ευρίσκονται. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι σύγχρονες προκλήσεις και κίνδυνοι έχουν σήμερα άλλη μορφή και θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πνεύμα ενότητας, ομοψυχίας, σύμπνοιας και αξιοπρέπειας.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την υπομονή και την παρουσία σας εδώ. Σας εύχομαι καλή δύναμη και Χρόνια Πολλά».
Από την πλευρά μας θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:
Η ελληνική μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία είναι σαφές πως δεν είναι ενωμένη. Χωρίς αυτή τη στιγμή να εισερχόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να επισημάνουμε πως η ενότητα και η… ομόνοια μεταξύ των Ελλήνων μειονοτικών θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής δύναμης για την ευόδωση τόσο των μειονοτικών επιδιώξεων όσο και των ζητημάτων που άπτονται των ελληνοαλβανικών σχέσεων γενικά.
Ένα δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τα δύο σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία τα οποία όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Δ. Δόλλης έχουν να κάνουν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και με την απογραφή του πληθυσμού. Η προτροπές-παρατηρήσεις του Έλληνα υφυπουργού αναφορικά με τα συγκεκριμένα θέματα είναι χαρακτηριστικές «Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσει κανείς ότι η καταγραφή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού Ελλήνων στην Αλβανία είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη συνέχιση της παρουσίας και λειτουργίας των Ελλήνων στη χώρα αυτή. Κατά συνέπεια, δεν νοείται να ζητεί κανείς την αντιμετώπισή του ως «Έλληνα» από τη μητέρα πατρίδα και από την άλλη πλευρά να αδιαφορεί για τη συμμετοχή του στην απογραφή. Η ευθύνη είναι όλων μας, τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο». Αναφορικά με τις εκλογές ο Δ. Δόλλης υπογραμμίζει πως «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερη σημασία γιατί η εκλογή των κατάλληλων προσώπων αφορά στην άμεση εκπροσώπησή των Ελλήνων της Αλβανίας. Οι άρχοντες που θα αναδειχθούν θα έχουν την ευθύνη της συμπαράστασης και της εξεύρεσης τρόπων για την ανάπτυξη του Ελληνισμού και τη δημιουργική συμβίωσή του εντός του εξελισσόμενου αλβανικού κράτους».
Το τρίτο ζήτημα που θα πρέπει να θέσουμε είναι η ανάγκη η Ελληνική μειονότητα στην Βόρεια Ήπειρο πραγματικά να καταστεί «ρυθμιστής», όσον είναι αυτό δυνατόν των πολιτικών πραγμάτων στην γειτονική χώρα, ειδικά σε μία εποχή όπου ο Αλβανικός αναθεωρητισμός βρίσκοντας δικαίωση στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια αλλά και πρόσφορο έδαφος στα Σκόπια φαίνεται να… καλπάζει και να ονειρεύεται κάτι περισσότερο το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια στην χώρα μας. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου πρέπει να οργανωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο με σκοπό να αποτελέσουν ένα σημαντικότατο «αντίβαρο» τόσο στις εθνικιστικές αλβανικές ονειρώξεις όσο και στις Οθωμανολάγνες «υψηλές στρατηγικές» των Τιράνων τα οποία φαίνεται να πιστεύουν πως η Ελλάδα είναι μία «αμελητέα» ποσότητα, ειδικά σε σχέση με την Τουρκία.
Δυστυχώς ή ευτυχώς η μοίρα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου είναι να φυλάξουν τις Θερμοπύλες του ελληνισμού στα απάτητα βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Για τον λόγο αυτό η Αθήνα θα πρέπει να φροντίσει τα παιδιά της και να πολεμήσει για τα δικαιώματά τους σε μία καλύτερη και ποιο ελεύθερη ζωή (βλ. σχετικό άρθρο δημοσιευμένο στο τεύχος Σεπτεμβρίου της Στρατιωτικής Ισορροπίας & Γεωπολιτικής με τίτλο «Ελλάδα-Αλβανία: Για πόσο ακόμα τα Τίρανα θα παίζουν με τα νεύρα της Αθήνας;»). Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι Ακρίτες της Βορείου Ηπείρου αποτελούν και τον κύριο λόγο για τον οποίο τα Τίρανα, τουλάχιστον επισήμως, δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική που έχουν υιοθετήσει έναντι του Βελιγραδίου και των Σκοπίων…  

5 σχόλια:

  1. d ftene h alvani pou h elines onomasane thn ipero vorio ipero eksalon d mas enoxli k poly dioti sthn ipero einai 100 alvani enas ellinas. k na kseris oti i athina peizi me ta nevra ton alvanon oxi h albania me ta nevra ths athinas. k ama d sas aresi h alvania esas pou onomazeste ellines sthn alvania parteta ta ellenika skolia parte k ths vuleftes sas pou exete sta tirana k ta komata sas pou sas exune dosi dikeoma na ta exete sthn alania k pigenete k kanteta sthn ellada. arketa saa anextikame tosa xronia hpame oti thelume na mpoume sthn evroph me thn voithia tis elladas alla oxi na mas ga msete k ollas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΥΡΚΟΣΚΙΠΤΑΡΙ ΚΑΝΟΝΙΣΕ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ 1914 ΠΟΥ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΦΤΑΣΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ.....ΦΑΛΛΑΓΓΙ ΣΑΣ ΠΗΡΑΝΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΚΙΠΕΡΙΑ Ε ΜΑΔΕ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ''ΗΠΕΙΡΟΣ Ε ΜΑΔΕ'''ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ.....ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή