Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Κι άλλοι σημαντικοί παράμετροι για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στις παράκτιες περιοχές


Του συνεργάτη μας
 Μόνο τα θετικά, και μάλλον με κάποια αισιοδοξία, έχουν επισημανθεί σε σχέση με τη διαδικασία που ξεκινάει αυτές τις ημέρες με βάση ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο απ’ τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ) για την καταγραφή της ακίνητης περιουσία στην παράκτια περιοχή της Νοτίου Αλβανίας, δηλαδή τα παράλια της Β. Ηπείρου στο Ιόνιο. Ήδη έχει γίνει και ο διαγωνισμός και εξειδικευμένο γραφείο χαρτογράφησης και τεκμηρίωσης απ’ την Ισπανία θα ξεκινήσει να εργάζεται στο έδαφος. 

Μέχρι σήμερα η προσοχή, με όσα ακούγονται και διαβάζουμε, έχει εστιαστεί στην περιοχή που ορίζεται ο Δήμος Χιμάρας. Τούτο απ’ τη μια λόγω της αυξημένης αξίας της γης στη συγκεκριμένη περιοχή που έλκει για τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση και απ’ την άλλη διότι η κατάσταση εκεί σε ό,τι αφορά την διανομή της καλλιεργήσιμης γης και των ελαιώνων  μένει εντελώς αδιαφανή. Τούτο διότι οι Χιμαραίοι δεν εφάρμοσαν ποτέ το Νόμο με τον οποίο διανεμήθηκε η γεωργική γης μετά την πτώση του κομμουνισμού, επιμένοντας στην αναγνώριση της παλαιάς ιδιοκτησίας και κλήρων.
Η λύση που επιδιώκεται να δοθεί μέσω της διαδικασίας του ΟΑΣΕ εμπεριέχει τους δικούς της κινδύνους και έχει τα δικά της μπόσικα. Απ’ τη μια προφανώς μετά την όσο και πρόχειρη κατάρτιση κτηματολογίου για την περιοχή, θα δημιουργηθεί μια καινούργια δυναμική με απρόβλεπτες μάλιστα συνέπειες στην αγοραπωλησία της γης. Κατά πάσα πιθανότητα, ναι μεν οι Χιμαραίοι θα ανεβάσουν την τιμή πώλησης καθώς θα δίνουν πλέον τεμάχια κατοχυρωμένα νομικά, απ’ την άλλη όμως θα αυξηθεί ο ρυθμός πωλήσεων και απαλλοτριώσεων στην περιοχή.
Η ουσιαστικότερη όμως συνέπεια είναι ότι θα ξεκαθαριστεί και η κρατική ιδιοκτησία γης  στην περιοχή. Όταν θα ξεκαθαρίσει η καταγραφή, τόσο όσων δικαίως ή αδίκως έχουν αποδοθεί απ’ την Επιτροπή Επιστροφής Ιδιοκτησιών, όσο και όσων θα αποδειχθεί με κάποιο τρόπο το δικαίωμα ιδιοκτησίας, όλες οι υπόλοιπες επιφάνειες προφανώς θα είναι της πολιτείας και τότε είναι που θα έχουμε την ουσιαστική «εισβολή» των κυριολεκτικά ξένων και μάλιστα εχθρικών προς τη Χιμάρα επενδυτών…
Αυτή η μια παράμετρος.
Η άλλη είναι τι συνέπειες θα έχει η διαδικασία στις πιο κάτω περιοχές απ’ τη Χιμάρα, πιο νότια, προς Αγ. Σαράντα και Εξαμίλια. Η διαδικασία προφανώς θα συμπεριλάβει όλα τα κτίσματα που μετά το 1990 και ειδικά μετά το 2000 έχουν κτιστεί απ’ τους Αγίους Σαράντα και μέχρι τα Εξαμίλια και μάλιστα με την κάθοδο των Βορρείων και πέραν του Καναλιού του Βουθρωτού.
Έτσι όλα αυτά θα ενταχθούν, θα κατοχυρωθούν στο κτηματολόγιο, θα λήξουν οι νομικές εκκρεμότητες και  όπως είχε γραφεί και στο παρελθόν θα έχουμε στην ουσία μια εντελώς καινούρια πολεοδομική  διάταξη και οριοθέτηση τέτοια των επαρχιών και δήμων που θα αποκλείουν τις Ελληνικές κοινότητες από την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.
Τούτες οι δύο – τρεις επισημάνσεις, απλώς για να μην αγιοποιείται η διαδικασία την οποία ο ΟΑΣΕ εφαρμόζει για να παραδώσει στη συνέχεια το κτηματολόγιο στην πολιτεία ως οφείλει. Είναι απλώς ένας πιο ομαλός τρόπος προσγείωσης, με τους λιγότερους δυνατούς κραδασμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου