Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
Ο Αντιπρόεδρος του MEGA Γιώργος Μάνος στο ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ
Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR" του ΡΑΔΙΟ ΑΣΤΥ παραχώρησε την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, ο εν Ελλάδι Αντιπρόεδρος του κόμματος "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον" Γιώργος Μάνος, όπου έδωσε σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από το κόμμα των Ελλήνων.
Ο κος Μάνος μίλησε αρχικά για το συνέδριο του MEGA που πραγματοποιήθηκε στους Άγιους Σαράντα στις 11 Δεκεμβρίου 2010, καθώς και για τις προτεραιότητες που θέτει για το 2011 η ΕΕΜΜ, όπως η απογραφή πληθυσμού, η ασφάλεια στο χώρο της Βορείου Ηπείρου, το περιουσιακό - ιδιοκτησιακό και η Ελληνική Παιδεία.
Οι παραγωγοί της εκπομπής Αθηνά Κρεμμύδα και Σπύρος Ιωάννου κάλεσαν τον κο Μάνο να πάρει θέση σχετικά με τα όσα αρνητικά καταλογίζουν στο νέο κόμμα οι πολέμιοι του.
Συγκεκριμένα ότι το ΜEGA αποτελεί συνονθύλευμα παλαιών αποτυχημένων στελεχών της Ομόνοιας και προσώπων δυσαρεστημένων που έφυγαν από την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ επειδή έχασαν τις καρέκλες τους, ότι απαρτίζεται από άτομα που τόσα χρόνια δεν είχαν καμμία συμμετοχή στα κοινά, ήρθαν από το πουθενά και δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα, καθώς και ότι το κόμμα αυτό είναι το παράρτημα του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα στην Ελληνική Μειονότητα.
Ο Αντιπρόεδρος του MEGA-EEMM έδωσε την εξής απάντηση:
"Είχα πει από τη αρχή σε όλους τους συνοδοιπόρους ότι δεν θα είναι εύκολο να καθιερωθεί ένα νέο κόμμα γιατί θίγονται κάποια συμφέροντα. Να ξεκινήσουμε από την κατηγορία που λέει για κάποια νέα άτομα που δεν συμμετείχαν ως τώρα κι από που εμφανίστηκαν κτλ. Αν αναφαίρονται στους νέους ανθρώπους, αυτήν ήταν η επιδίωξη. Να βάλουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική ώστε να φέρουν και νέες ιδέες αλλά και ως άφθαρτους πολιτικά. Πρέπει να λέμε ευτυχώς που έρχονται και νέοι άνθρωποι. Ο καθένας από αυτούς είχε πάρει ένα δρόμο στην προσωπική του σταδιοδρομία, άλλος σπούδαζε, άλλος έκανε διδακτορικό, κάποιος άλλος οικογένεια. Όλα αυτά δεν τα βλέπω αρνητικά.
Η πρόσκληση για συμμετοχή στο κόμμα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, είτε ζουν εντός της Βορείου Ηπείρου και της Αλβανίας είτε εκτός. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε νέα, ούτε παλιά στελέχη. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουν τα στελέχη του MEGA είναι ότι αν κάποιος έχει "βεβαρημένο" παρελθόν να μην του δίνεται ευκαιρία να εκφράζεται σαν εκπρόσωπος της ΕΕΜΜ. Ακόμα κι αυτούς δεν τους απορρίπτουμε, ούτε τους βάζουμε στο περιθώριο. Θα είναι όμως σε μία δεύτερη και τρίτη γραμμή. Σε καμμία περίπτωση δεν θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν τη στάση και τις πράξεις του κόμματος.
Ως προς αυτό που λένε για αποτυχημένους και δυσαρεστημένους, όταν πήγα στο συνέδριο με λύπη είδα όλους τους παλιούς Ομονίτες. Αν λοιπόν όλοι αυτοί οι πρώην Πρόεδροι και Βουλευτές της Ομόνοιας ήταν άχρηστοι, τότε πρέπει να ήταν άχρηστο και το έργο της Ομόνοιας όλα αυτά τα χρόνια, γιατί το έργο το παράγουν άνθρωποι. Εάν αυτοί έφυγαν επειδή ήταν δυσαρεστημένοι από κάποιες νοοτροπίες της παρέας και της κλίκας, τότε πολύ καλά έκαναν και ήρθαν στον καινούριο φορέα ο οποίος είναι ελληνικό κόμμα και όχι απλώς οργάνωση, το οποίο θα έχει το δικαίωμα να κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές.
Δεν αξίζουν σχολιασμού τα όσα λέγονται χωρίς επιχειρήματα, περί παραρτήματος της δεξιάς ή της αριστεράς.Ούτως ή άλλως οι μέχρι πρότινος εκπρόσωποι μας είχαν ως τακτική τη συνεργασία με οποιαδήποτε αλβανική κυβέρνηση.
Ούτε οι πολιτικές συμμαχίες όμως μπορούν να αποκλειστούν εφόσον αυτές στηρίζονται σε συμφωνίες που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Εμείς πάντως δεν προσεγγίσαμε αλλά ούτε και μας προσέγγισε μέχρι στιγμής κάποιο αλβανικό κόμμα.
Ο χρόνος θα δείξει αν ανταποκριθούμε με τη δική μας τακτική στις απαιτήσεις των Βορειοηπειρωτών, γιατί αν δεν το καταφέρουμε, το νέο κόμμα δεν θα έχει κόσμο να το υποστηρίξει και γρήγορα θα εκλείψει από την πολιτική ζωή του τόπου.
Το MEGA πρέπει αρχικά να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις.
Ήδη το καταστατικό προβλέπει ότι θα στηθούν κάλπες σε όλα τα χωριά και τις πόλεις τις Βορείου Ηπείρου, από τις οποίες η βάση θα αναδείξει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. Οι εσωτερικές διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν αφού πρώτα γίνουν οι Δημοτικές Εκλογές, ώστε να δούμε ποια είναι η απήχηση του στον κόσμο, κατά την είσοδο του στον πολιτικό στίβο.
Αν δεν μπορέσει να κερδίσει η ΕΕΜΜ κάποιες Επαρχίες, θα είναι πολύ δύσκολη η επιβίωση της μετά την 8η Μαϊου. Εφόσον όμως αναδείξει Επάρχους, τότε αργότερα κατά το καλοκαίρι θα προχωρήσουν και οι εσωτερικές διαδικασίες.
Αφού του ζητήθηκε να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στο Αλύκο στις 12 Δεκεμβρίου 2010, ο κύριος Μάνος είπε ότι:
"Σε αυτές τις εκδηλώσεις αυτοί που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο είναι οι πρωταγωνιστές των γεγονότων. Έτσι και για την επέτειο της 12ης Δεκεμβρίου οι πρώτοι που έπρεπε να μιλήσουν όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις, είναι ένας εκπρόσωπος από τους συγγενείς των Μαρτύρων και ένας από τους εξεγερμένους του 1990. Από κει και πέρα είχαν όλοι λόγο. Τα πράγματα όμως φέτος δεν έγιναν έτσι και γι' αυτό υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια όπως εξελίχθηκαν και από τις οικογένειες των τεσσάρων παιδιών που σκοτώθηκαν αλλά και από τον κόσμο που παρακολουθούσε. Απόδειξη για αυτά που λέω είναι ότι τα στεφάνια που κατέθεσαν οι πρόεδροι του ΚΕΑΔ και της Ομόνοιας, οι ίδιοι οι συγγενείς τα πήραν και τα πέταξαν.
Στην ερώτηση τέλος αν μπορούν να επιβιώσουν δύο ελληνικά κόμματα στη Βόρειο Ήπειρο, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΜΜ ξεκαθάρισε ότι το ελληνικό κόμμα είναι ένα.
"Μέχρι πριν λίγα χρόνια το αλβανικός νόμος δεν επέτρεπε ύπαρξη κόμματος με εθνική βάση. Υπήρχε η ελληνική οργάνωση, η Ομόνοια, η οποία δεν κατέβαινε αυτόνομα στις εκλογές αλλά συνεργαζόταν ύστερα από συμφωνία με το κόμμα το οποίο πίστευε ότι εξέφραζε καλύτερα τα συμφέροντα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Το κόμμα που θεωρείτο μέχρι στιγμής ότι εξέφραζε τα συμφέροντα αυτά ήταν το ΚΕΑΔ, το οποίο δεν είναι κόμμα που απευθύνεται αποκλειστικά στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Η συνεργασία λοιπόν και η υποστήριξη της Ομόνοιας στο MEGA είναι μονόδρομος. Μπορεί κάποια στελέχη της Ομόνοιας να έχουν τις αντιρρήσεις τους, αλλά ξέρουμε ότι τίποτε καινούριο δεν έχει το δρόμο του στρωμένο με λουλούδια. Κάποιοι αντιδρούν επειδή τους θίγονται τα συμφέροντα υπάρχουν όμως κι αυτοί που έχουν επιφυλάξεις επειδή έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι έτσι διασπάται η Μειονότητα.
Ο καιρός θα δείξει αν η Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον μπορεί να γίνει ο εκπρόσωπος των Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία"
υποστήριξε ο κος Μάνος, τονίζοντας ότι:
"Γενικότερα τις τύχες του τις προσδιορίζει ο ίδιος ο λαός, με τους εκπροσώπους που επιλέγει.
Αν ο λαός μείνει αμέτοχος θα αφήσει την τύχη του για διαχείρηση στα χέρια μιας χούφτας ανθρώπων. Αν ο λαός όμως συμμετέχει σε μια ανοικτή αναμέτρηση με δημοκρατικές διαδικασίες τότε θα είναι κύριος της τύχης του.
Γι' αυτό και χρειάζομαστε κάθε Έλληνα Βορειοηπειρώτη δίπλα μας, με την κριτική του, τις παρατηρήσεις του και τη συμμετοχή του".
http://toorama.blogspot.com/2011/01/mega.html
Ετικέτες
Μάνος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου