Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Ένταξη στην ΕΕ, "ο απόλυτος στόχος μας"



photo
Η Ντρίτα Αβντίλι είναι η Αλβανή εθνική συντονίστρια της MARRI. [Άνα Πεκμέζι/SETimes]
Η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων και η παρεπόμενη ένταξη στην ΕΕ αποτελούν σημαντικές ανησυχίες της Migration, Asylum, Refugees Regional Initiative (MARRI).Η ανταποκρίτρια των SETimes Λίντα Καραντάκου συνομίλησε με την Αλβανή συντονίστρια της οργάνωσης, Ντρίτα Αβντίλι, για την αποστολή της και όσα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής.
SETimes: Τι είναι η MARRI και γιατί είναι σημαντική για την περιοχή;
Ντρίτα Αβντίλι: Η MARRI αποτελεί περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας μεταξύ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους τομείς ασύλου, μετανάστευσης, συνοριακής διαχείρισης, βίζα και επιστροφής προσφύγων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, το Θεματολόγιο της Θεσσαλονίκης και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Τα συστατικά κράτη είναι Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, πΓΔΜ και Βοσνία και Ερζεγοβίνη, με κεντρικά γραφεία στα Σκόπια. Αυτή η περιφερειακή οργάνωση ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2004 υπό την αιγίδα του SEECP ώστε να επιτύχει κοινή κατανόηση στο λειτουργικό και θεσμικό πλαίσιο.
Η σπουδαιότητα της MARRI για την περιοχή αποτελείται από το να φέρει τη νομοθεσία στις χώρες μέλη της εγγύτερα στη νομοθεσία της ΕΕ, διατηρώντας τη σταθερότητα στην περιοχή, ανταλλάσσοντας εμπειρίες στις περιοχές αυτές, δημιουργώντας ένα παν-περιφερειακό σύστημα για τη διαχείριση της μετακίνησης του πληθυσμού και τα σύνορα, καθώς επίσης παρέχοντας πλήρη στήριξη για την εφαρμογή εθνικών έργων χωρίς διακρίσεις και χωρίς τροποποίηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων και οικονομικών δικαιωμάτων.
SETimes: Πώς λειτουργεί;
Αβντίλι: Η MARRI λειτουργεί μέσω της προεδρίας της, βάσει ετήσιας περιτροπής των χωρών μελών. Υψηλόβαθμοι ειδικοί σε σχετικούς τομείς συμμετέχουν στην οργάνωση ως εθνικοί συντονιστές. Ο διευθυντής εκλέγεται κάθε τρία χρόνια με δυνατότητα μίας ανανέωσης.
SETimes: Ποιός είναι ο ρόλος της Αλβανίας στη MARRI;
Αβντίλι: Η Αλβανία, αυτό το έτος, κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της MARRI. Ο ρόλος της θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των στόχων της MARRI -- δηλαδή, την ελεύθερη και εύτακτη μετακίνηση ανθρώπων προς όφελος της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή.
Η Αλβανία θα στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη των προτύπων της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αλβανία έχει συμβάλει στην άρση των περιορισμών βίζα εντός των χωρών μελών και θα συνεχίσει την προσπάθειά της για να επιτραπεί η μετακίνηση κόσμου, χρησιμοποιώντας μόνο δελτία ταυτότητας, εντός των χωρών μελών της MARRI.
SETimes: Ποιές είναι οι βασικές δραστηριότητες των κρατών μελών της MARRI;
Αβντίλι: Για να επιτύχει το σκοπό και το στόχο της, η MARRΙ διοργανώνει πολλές δραστηριότητες. Προτείνεται προσχέδιο από τον εθνικό συντονιστή κάθε χώρας και εγκρίνεται από το Κέντρο στα Σκόπια
Υπάρχουν δυο υπουργικές συναντήσεις κάθε χρόνο, δυο συναντήσεις της Περιφερειακής Επιτροπής, καθώς επίσης σεμινάρια για τα Εθνικά Σχέδια Δράσης και εργαστήρια. Υπάρχει επίσης ανταλλαγή πληροφοριών και συζητήσεις για νέες εμπειρίες στον τομέα μείωσης της λαθρομετανάστευσης, όπου κάθε κράτος αναφέρει τα δικά του βιώματα. Διενεργούνται επίσης κάποιες διμερείς συναντήσεις.
SETimes: Τι έχει καταφέρει η MARRI στις περιφερειακές χώρες;
Αβντίλι: Η MARRI έχει εφαρμόσει αρκετά έργα με τη χορηγία χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούν τη MARRI μέσο για εναρμονισμό με τη νομοθεσία της Ένωσης.
Ένα εξ' αυτών είναι έργο της FRONTEX, του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης και της SEPCA για θέσπιση συνεργασίας μεταξύ των συνοριακών αστυνομικών μονάδων...Επίκεινται περισσότερα έργα και προγράμματα για να επιτύχουμε τους στόχους αυτής της περιφερειακής πρωτοβουλίας. Ωστόσο έχουμε ακόμα εργασίες, συναντήσεις και προγράμματα που πρέπει να υλοποιήσουμε για να φέρουμε τις χώρες μέλη της MARRI στην ΕΕ, καθώς είναι ο απόλυτος στόχος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου