ΜΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΤΕ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Πολλαπλά τα οφέλη για την περιοχή από το δίκτυο διανομής στα νοικοκυριά μας
ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Εξαιρετικά επείγον και εθνικής σημασίας το έργο…
• Την ανάγκη να περάσει από την περιοχή μας ο αγωγός Φυσικού Αερίου και να κατασκευαστεί εδώ ο σταθμός συμπίεσής του σημειώνουν συνεχώς αρκετοί Ηπειρώτες, αφού τα οφέλη για όλους, αλλά και για την περιοχή θα είναι πολλαπλά. Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Πέρδικας στη Θεσπρωτία και εσχάτως εκείνων του Ζαγορίου, για τη διέλευση του αγωγού, θα πρέπει Φορείς, Αρχές και πολίτες να δουν το… δάσος και όχι το… δέντρο.
Και αυτό, γιατί οι Αλβανοί καραδοκούν στην… γωνία και θέλουν να αρπάξουν το έργο. Ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει «εφιαλτικό» για την Ελληνική πλευρά, αφού θα στερήσει ένα ακόμη αναπτυξιακό έργο, όχι μόνο από την Ήπειρο βέβαια, αλλά και από τη χώρα σε μια εποχή που τα έχει απόλυτη ανάγκη.
Εξάλλου, λόγω της οικονομικής κρίσης, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και παραγωγικοί κλάδοι έχουν κάνει πρωτοφανή στροφή προς τον ορυκτό πλούτο της χώρας (π.χ. κοιτάσματα πετρελαίου), αλλά και στην εκμετάλλευση της θέσης της Ελλάδας, για την μεταφορά φυσικού αερίου, από την Ασία στην υπόλοιπη Ευρώπη.
ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟ…
Σε μια εποχή που το κόστος ζωής ολοένα και αυξάνεται, η Ήπειρος χρειάζεται νέες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο είναι μια επένδυση φθηνή για κάθε νοικοκυριό. «Δείτε τι γίνεται με τη ΔΕΗ, που ολοένα και αυξάνει τα τιμολόγια» λένε στον «Π.Λ.» κύκλοι στην Ηπειρωτική αγορά ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα καύσιμα συνεχώς ανατιμώνται, το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβρη θα γίνει… απλησίαστο, αφού θα έχει την ίδια τιμή με το κίνησης και όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις συνεχείς περικοπές μισθών, που επιβάλλει η Κυβέρνηση.
«Το φυσικό αέριο είναι παρεξηγημένο στην Ελλάδα. Προσφέρει όμως χαμηλότερο κόστος ζωής για όσους το χρησιμοποιούν» λένε στον «Π.Λ.» απόδημοι Ηπειρώτες από την Αττική, που απολαμβάνουν καθημερινά τα οφέλη του φυσικού αερίου. «Μας βοηθά σε σημαντικούς τομείς της ζωής, στη μαγειρική, τη θέρμανση κ.α. Θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθει το αέριο στην Ήπειρο, αφού θα αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα των κατοίκων».
ΩΡΙΜΟ ΕΡΓΟ
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην επιτροπή τόνισε πως «ο αγωγός φυσικού αερίου ITGI είναι ένα απολύτως ώριμο έργο, έτοιμο να λειτουργήσει και να διασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ενώ είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της διασφάλισης εναλλακτικών πηγών και οδεύσεων».
Υπογράμμισε δε, ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο θα αυξηθούν κατά 50% μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία και χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού ITGI ως έργο προτεραιότητας για την Ελλάδα.
ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ…
Την ανάγκη να περάσει το φυσικό αέριο από την Ήπειρο επεσήμανε και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Μιλώντας για το θέμα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε, ότι «το έργο είναι εξαιρετικά επείγον. Εμείς κατανοούμε ότι είναι εθνικής σημασίας. Το συμφέρον μας είναι να περάσει από την Ελλάδα και όχι από την Αλβανία».
Πρότεινε να μετακινηθεί η χωροθέτηση του εργοστασίου συμπίεσης από την προτεινόμενη θέση «Βαρικό» στη θέση «Χλωροβούνι», ώστε να μη προκαλεί κανένα πρόβλημα στην Πέρδικα. Η συγκεκριμένη θέση προτείνεται και από παράγοντες της Θεσπρωτίας, όπως ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας.
Μάλιστα, η ΔΕΠΑ συναινεί με τη μεταφορά του σταθμού συμπίεσης στην προτεινόμενη θέση, εφ' όσον η διαδικασία αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του έργου και υπάρξει τρόπος να προχωρήσουν γρήγορα οι απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών για τη χωροθέτηση εκεί!
ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ
Ο κ. Καχριμάνης πρότεινε ακόμη την αλλαγή όδευσης του αγωγού στα όρια του Πάρκου Βόρειας Πίνδου, για να ακολουθήσει τη χάραξη της Εγνατίας Οδού, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας δικτύου διανομής φυσικού αερίου και στην Ήπειρο.
«Από τα όσα ειπώθηκαν, προέκυψε ότι όλοι σχεδόν υιοθετούν την πρόταση που κατέθεσα και η οποία είναι ταυτόσημη με του Δημάρχου Ηγουμενίτσας. Στο τέλος, πιστεύουμε ότι δεν είναι δύσκολο το εργοστάσιο που έχει προβλεφθεί για τη θέση Βαρικό να μετακινηθεί στη θέση Χλωροβούνι. Έτσι θα έχει τις μικρότερες επιπτώσεις», δήλωσε χθες ο κ. Καχριμάνης σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ΧΡ. ΚΑΤΣΟΥΡΑΣ
Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας, στην ίδια συνεδρίαση, μίλησε για τις ευθύνες που έχουν οι τοπικοί Φορείς, για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο θέμα.
«Η ΔΕ.ΠΑ. έφερε μια προμελέτη στον Σταυρολιμένα και από εκεί και πέρα, προκάλεσε μια ιστορία αντιδράσεων, που πολλές φορές αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, έφτανε στα όρια της υπερβολής. Είχε όμως και στοιχεία αλήθειας μέσα. Οι ευθύνες για το πώς έγινε ο διάλογος ανήκουν σε όλους» είπε, μεταξύ άλλων. Ρώτησε ακόμη τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, που έφερε το θέμα στην Επιτροπή, «πώς κατοχυρώνεται η τοπική κοινωνία της Ηπείρου, αλλά ιδιαίτερα της Θεσπρωτίας, ότι μπορεί να γίνει δίκτυο φυσικού αερίου στην περιοχή και μπορεί αυτό να είναι μέσα στα αντισταθμιστικά; Εάν μπορεί κάποιος να το κατοχυρώσει αυτό, έχετε προβλέψει πότε θα έρθει το αέριο στην Ήπειρο; Όλοι μπορεί να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μια ηπειρωτική περιφερειακή συνείδηση, όμως νομίζω ότι στη συζήτηση για τα αντισταθμιστικά, η Θεσπρωτία πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».
Στην επιτροπή παρεμβάσεις έκαναν και άλλοι βουλευτές της Ηπείρου, καθώς και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γ. Κάτσινος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Γ. Ρεκατσίνας. Ο τελευταίος επεσήμανε πως η αλλαγή της χωροθέτησης του σταθμού συμπίεσης, που έγινε με την τελευταία προμελέτη, είναι μια αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ ο νέος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας είπε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ο σταθμός συμπίεσης να μετακινηθεί κατά μήκος της χάραξης του αγωγού, εκτός των ορίων της Πέρδικας.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3156&catid=33
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου