Οι πρόσφατες αναταραχές ενδέχεται να πλήξουν τον Αλβανικό τουρισμό. [Λίντα Καραντάκου/SETimes]
|
Οι τουρίστες είχαν κινηθεί αγεληδών στην Αλβανία το προηγούμενο έτος, δελεασμένοι από την υπόσχεση για έναν ελκυστικό και εξωτικό προορισμό. Η βιομηχανία τουρισμού και ταξιδιών αποτελούν τον ισχυρότερο κλάδο στην οικονομία της χώρας.
Θα αποτρέψει όπως η τρέχουσα πολιτική κρίση πιθανούς επισκέπτες; Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος.
Σύμφωνα με τον Αρτάν Χότζα, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Tirana Business, οι σκηνές βίαιων διαδηλώσεων έχουν κάνει τη χώρα να φαίνεται λιγότερο σταθερή και ασφαλής.
"Μια τέτοια αντίληψη παραλύει τις πρωτοβουλίες για ιδιωτικές επενδύσεις και απασχόληση, είτε είσαι Αλβανός είτε αλλοδαπός", αναφέρει. "Τρομάζει τους τουρίστες και κάνει τις τράπεζες διστακτικές, και αυτό με τη σειρά του προκαλεί διαρκή επίδραση στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη".
Ο Αρτάν Γκιέργκι, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικής Ελευθερίας, δήλωσε στους SETimes ότι το πολιτικό αδιέξοδο έχει ευρείες επιπλοκές.
"Όταν καταστρέφεται η εικόνα μιας χώρας, επηρεάζει αναπόφευκτα την οικονομία. Παραδόξως, απαιτούνται χρόνια εργασίας και συμμετοχής σε εθνικό επίπεδο για να δημιουργηθεί μια τέτοια εικόνα και μόνο λίγες ώρες για να καταστραφεί", ανέφερε.
Αν και είναι αισθητός ο αρνητικός αντίκτυπος, ανέφερε, πιθανότατα να μην είναι μακροπρόθεσμος.
"Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε αρκετό καιρό να ανακάμψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτή τη μειονεκτική θέση, μέσω ισχυρής καμπάνιας μάρκετινγκ η οποία θα δείχνει τη θετική πλευρά του τουρισμού στην Αλβανία", ανέφερε ο Γκιέργκι.
Ο αριθμός επισκεπτών έχει αυξηθεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Με τα κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν δεκαπλάσια αύξηση από το 2004, ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έχει επιδιώξει να καταστήσει τον κλάδο βασική προτεραιότητα. Δαπανούνται δισεκατομμύρια για να ευπρεπιστεί η Αλβανική ακτογραμμή και οι αρχαιολογικοί χώροι.
Η άνθιση του τουρισμού έχει επίσης βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση, αν και ειδικοί διαφωνούν για το αν έχει ενισχύσει σημαντικά τα εισοδήματα.
Σύμφωνα με τον Χότζα, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε σίγουρα πόσο βαθιά θα επηρεάσει το πολιτικό αδιέξοδο την ανάπτυξη.
"Οι πραγματικές και άμεσες επιδράσεις σχετίζονται όχι μόνο με την ανθρώπινη και υλική ζημιά, αλλά επίσης με την ενέργεια που δαπανείται σε ανούσιες και λανθασμένες προθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για καλύτερη χάραξη πολιτικών, διακυβέρνηση, ενίσχυση επιχειρηματικών ιδεών και κοινωνικές δραστηριότητες", ανέφερε.
Ωστόσο, δήλωσε, η Αλβανική οικονομία έχει αποδειχθεί ευπροσάρμοστη, με βασικές παραμέτρους να παραμένουν σταθερές ακόμα και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Αν και ο δρόμος μπορεί να έχει εμπόδια, ανέφερε, είναι απίθανο να υπάρξει εκτροχιασμός.
"Το πολιτικό, θεσμικό και νομικό σύστημα, η οικονομία και η κοινωνία εξακολουθούν να αντιστέκονται στις αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής κρίσης και τα σκοτεινά σενάρια έχουν ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθούν", ανέφερε στους SETimes.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου