Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Τοπικές εκλογές Μαίου: Πιο ξεκάθαρο το πολιτικό τοπίο για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό


Του Ευθυμίου Κώστα
 -αυτόνομη  κάθοδο του ΚΕΑΔ στις εκλογές της 8ης Μάιου
Παρόλο που η εκλογική αναμέτρηση της 8ης Μαϊου για την τοπική αυτοδιοίκηση στην Αλβανία έχει πολλά κρυμμένα στοιχεία,  κύριο γνώρισμα της δεν είναι άλλο παρά ο έντονος πολιτικός χαρακτήρας. Οι εκλογές αυτές πρόκειται να κινηθούν εντελώς μακριά από τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκισης και των τοπικών κοινωνιών και περισσότερο θα μετατραπεί σε αντιπαράθεση  με τους σοσιαλιστές του Ράμα  να προσδοκούν την προκήρυξη πρόωρων γενικών εκλογών.
Πέραν τούτων, που αφορούν γενικά την πολιτική κατάσταση στη χώρα, σε ότι έχει  σχέση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και την πολιτική της εκπροσώπηση μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ) υπάρχουν κάποια σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Προφανώς το σημαντικότερο και που πρόκειται επί μακρόν να απασχολήσει την πολιτική ανάλυση και την προοπτική της εκλογικής δυναμικής των σχημάτων αυτών, δεν είναι άλλο παρά η απόφαση του ΚΕΑΔ να κατέλθει αυτόνομα στις τοπικές αυτές εκλογές.
Πρόκειται για μια γενναία απόφαση της πολιτικής του ηγεσίας με αρχιτέκτονα βέβαια τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Βαγγέλη Ντούλε. Δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας τακτικής κίνησης για να επισημανθεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα και η ανάγκη αυτόνομης έκφρασης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και άλλων δυνάμεων που στηρίζουν με την ψήφο τους το ΚΕΑΔ. Περισσότερο σχετίζεται με το συμπέρασμα ότι στο μεσοδιάστημα απ’ το 2009 και τις εκλογές  όπου ο Μπερίσα επεδίωξε και πέτυχε την απόσχιση στελεχών απ’ την ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ ,έχει περάσει καιρός. Καιρός που δεν ξοδεύτηκε άστοχα και άσκοπα. Εξαγοράστηκε πολιτικά αυτός ο χρόνος ούτως ώστε το ΚΕΑΔ και η ίδια η ΟΜΟΝΟΙΑ να βρουν και πάλι το βάδισμά τους και κυρίως να βρουν την απαραίτητη ενέργεια της αυτόνομης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το ΚΕΑΔ λοιπόν με τις προτάσεις για τις υποψηφιότητες όπως διαμορφώθηκαν απ’ το Γενικό Συμβούλιο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κατέρχεται σ’αυτές τις εκλογές αυτόνομα έξω απ’ το συνασπισμό με άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις επικεφαλής του οποίου είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επέδειξε την αποφασιστικότητα του το ΚΕΑΔ, ανακαλύπτοντας αμέσως και κάτι που πολλά και απ’ τα στελέχη του δεν το είχαν καταννοήσει στο βαθμό που έπρεπε: ότι το κόμμα παρουσιάζει εκλογική δυναμική και διαθέτει ισχυρά ερείσματα ειδικά όταν γίνεται λόγος για την τοπική αυτοδοιήκιση όπου η συσπείρωση της ψήφου είναι πιο χαλαρή. Είναι τούτο που αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση απ’ το Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε,  η είδηση αποτέλεσε βασική είδηση των αλβανικών ΜΜΕ αλλά και που ανάγκασε τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος κ. Έντι Ράμα να απολογηθεί επί μακρόν για την κρισιμότητα και χρησιμότητα της συνεργασίας με την Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα, ειδικά στις νότιες περιοχές της επικράτειας.
Αλλά υπάρχουν και πολιτικές αποφάσεις. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως επικεφαλής του Συνασπισμού που έχει συγκροτήσει μελετά τις ώρες που γράφονται τούτα τη φόρμουλα συνεργασίας με το ΚΕΑΔ. Είναι χρήσιμη προφανώς και για το ΚΕΑΔ– ΟΜΟΝΟΙΑ αυτή η συνεργασία. Αλλά θα γίνει πλέον σε μια υγιή βάση, μακράν του κινδύνου της ακούσιας ή εκούσιας σύγχυσης και του κινδύνου ταύτισης. Στόχος αυτής της φόρμουλας θα είναι η αποφυγή αθέμιτων συγκρούσεων σε ορισμένες περιοχές ευαίσθητες ή όπου η σύγκρουση αυτή θα ελαχιστοποιούσε τα αποτελέσματα εις όφελος τρίτων. Επιπλέον θα διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση της εκλογικής διαδικασίας εφόσον ελλοχεύει ο κίνδυνος  νοθείας και άλλων διαστρεβλώσεων του αποτελέσματος.
 Αλλά η συνεργασία είναι επιπλέον χρήσιμη και διότι κρατάει το δίαυλο επικοινωνίας που θα χρειαστεί για την επερχόμενη αναμέτρηση των γενικών εκλογών. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει στρατηγικό βάθος η συνεργασία με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς για την ΟΜΟΝΟΙΑ καθώς στον άλλο συνασπιμό υπό το Μπερίσα έχουν συσσωρευθεί παραδοσιακοί ακροδεξιοί σχηματισμοί με έντονο τον εθνικισμό, υπάρχει επίσης εκεί η πολιτική αντιπροσώπευση των Τσάμηδων αλλά επιπλέον είναι εκείνος υπεύθυνος αυτουργός και συντηρητής του μορφώματος του ΜΕΓΚΑ στόχος του οποίου δεν είναι άλλος παρά να απολέσει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός το προνόμιο της αυτόνομης έκφρασης μέσω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
Έτσι εχόντων των πραγμάτων δεν είναι δύσκολο να συμπεραίνει κανείς ότι με τις κινήσεις αυτές ο Ντούλες και γενικότερα η συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ έχουν ξεκαθαρίσει σε  πολύ μεγάλο βαθμό το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο πρόκειται να κινηθούμε στις επικείμενες εκλογές. Είναι τώρα στο χέρι των υποψηφίων, των κομματικών μηχανισμών στη βάση ούτως ώστε να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα οφέλη που προκύπτουν και να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα. Τα πράγματα είναι απλά: πρέπει να αποδειχτεί επίσης ξεκάθαρα ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ αποτελούν την πρώτη δύναμη στο χώρο όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και επίσης ότι μπορεί ανά την επικράτεια να συσπειρώσει και πάλι την εκλογική τους απήχηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου