-καυτηρίασε την ανάμειξη του Αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου σε επικίνδυνα παιχνίδια εθνικισμού -
Η εμφάνιση του Προέδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή κ. Βαγγέλη Ντούλε στην μεγάλης ακροματικότητας πολιτική εκπομπή “OPINION” του γνωστού δημοσιογράφου Blendi Fevziu στην τηλεόραση του “KLAN” , την περασμένη Πέμπτη (24 Μαρτίου) το βράδυ, και με θέμα την ανάγκη διενέργειας της Απογραφής Πληθυσμού με το στοιχείο της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών για την εθνική τους καταγωγή, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα ,δεν απέδειξε απλώς την τεχνητή βάση πάνω στην οποία οι περί του αντιθέτου διατεινόμενοι έχουν ξεσηκώσει όλο το φάσμα του Αλβανικού εθνικισμού.
Ούτε βέβαια το αναμενόμενο αυτό της άριστης κατάρτισης του ιδίου επί θεμάτων που άπτονται της διαχρονικότητας του Βορειοηπειρωτικού Ελληνσιμού, του Ευρωπαϊκού κεκτιμένου επί ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, την τέλεια ανταπόκρισή του στην ανάγκη ενός δημοσίου διαλόγου για τέτοια ευαίσθητα θέματα. Έφερε αυτή η εκπομπή, έχοντας επίσης συμμετέχοντες τον ιστορικό Πελούμπ Τζούφι και τον νομικό και Αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας Κρεσνίκ Σπαχίου, το βαθύ διχασμό της αλβανικής κοινωνίας. Διχασμός που αφορά στην διαστρεβλωμένη ανάγνωση της χαλκευμένης κατά την περίοδο της κομμουνιστικής δικτατορίας ιστορίας.
Αυτή η προσπάθεια που καταβάλλουν εθνικιστικές δυνάμεις του αλβανισμού συντηρώντας όλο αυτό το ανθελληνικό κλίμα στην κοινή γνώμη, φέρνει αντιμέτωπες δυνάμεις που θέλουν να κρατούν καθηλωμένη την Αλβανία στο παρελθόν απομόνωσης και μη σεβασμού των ατομικών ελευθερίων και των δυνάμεων εκείνων που θέλουν την πραγματική απελευθέρωση και την αξιοπρεπή ενσωμάτωση στην Ευρπωπαϊκή οικογένεια. Οι θέσεις των καθηλωμένων εκφράστηκαν κυρίως απ’ τον κ. Σπαχίου που με την καμπάνια που έχει αναλάβει ανά την Αλβανία αποδεικνύει την αναβολή της Απογραφής στις προδιαγραφές που την απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης , αναβολή την οποία φαίνεται να τη θέλει και η ίδια η πολιτεία. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο συγκεκριμένος τηρεί άριστες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα και επίσης θεσμικά η θέση του υπάγεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Μπαμίρ Τόπι.
Είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι δεν ενήμεροι αμφότεροι ότι ο κ. Σπαχίου εντελώς ανεύθυνα και καπηλευόμενος σποραδικές περιπτώσεις κάποιων δικαστικών αποφάσεων αφορούσες την διόρθωση ληξιαρχικών πράξεων σχετικά με την εθνική καταγωγή αλβανών πολιτών, έχει ανάψει επικίνδυνες φωτιές και έχει διεγείρει το εθνικιστικό πάθος σε όλη την Αλβανική επικράτεια.
Ο κ. Ντούλες ωστόσο είχε άλλη μια ευκαιρία να ερμηνεύσει τις θέσεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού επί του ευαίσθητου αυτού θέματος και το πόσο οι θέσεις αυτές συμβαδίζουν όχι μόνο με τα νομικά κείμενα της ΕΕ και του ΣτΕ αλλά και τις πιο σύγχρονες αντιλήψεις για την διασφάλιση αρμονικής συμβίωσης μεταξύ εθνικών, πολιτιστικών, γλωσσικών μειονοτήτων στον ευρωπαϊκό χώρο. Απέδειξε με τρόπο πολύ ξεκάθαρο και γλαφυρό τι έχει συμβεί στην Αλβανία σχετικά με τη συρρίκνωση του γεωγραφικού χώρου της ΕΕΜ αλλά και των δικαιωμάτων της.
Αυτή είναι η ιστορική βάση πάνω στην οποία η ΟΜΟΝΟΙΑ απ’ την ίδρυσή της έχει ζητήσει να γίνει επιτέλους μια διαδικασία απογραφής όπου οι πολίτες ελεύθερα να δηλώσουν για την εθνική τους καταγωγή, το θρήσκευμα και τη μητρική γλώσσα.
Η παρουσία στην εκπομπή του γνωστού πολιτικού αναλυτή Φατός Λουμπόνια, ο οποίος έζησε πολλά χρόνια στις φυλακές του Χότζα ακριβώς για τις πολιτικές του αντιλήψεις επίσης έφερε στην επιφάνεια ότι υπάρχουν στην Αλβανική κοινωνία και μετριοπαθείς φωνές οι οποίες πνίγονται μεν υπό την πίεση του εθνικισμού που πηγάζει απ’την Πρίστινα και το Τέτοβο και εκολλάπτεται στα Τίρανα, αλλά που δύνανται να διαμορφώσουν το απαραίτητο πλαίσιο ανοχής και διαλλακτικότητας που έχει ανάγκη η Αλβανική κοινωνία για να προχωρήσει.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκπομπής ήρθαν στο φως οι αντιθέσεις αυτές του Αλβανικού εθνικιστικού ολοκληρωτισμού που δεν ανέχεται άλλες μειοψηφίες, τους κινδύνους που ελοχεύουν για τη διατάραξη της ειρηνικής διαθρησκευτικής συμβίωσης και τις δύσκολες ισορροπίες σε ότι αφορά την ειρήνη με τους γειτονικούς λαούς. Έχοντας υπόψη αυτές τις παραμέτρους η Απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία θα πρέπει να αποτελεί τη μέγιστη των προτεραιοτήτων για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Μόνο μέσα από μια ξεκάθαρη εικόνα με την αναγνώριση της πολιτείας θα μπορέσει στο μέλλον να οριοθετηθεί καλύτερα το πλαίσιο της προστατευτικής προς την ΕΕΜ πολιτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου