Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εκδίδει αξιολόγηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ, Ηνωμένες Πολιτείες -- Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την Παρασκευή (8 Απριλίου) την έκθεσή του για το 2010 αναφορικά με τον παγκόσμιο Σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία περιλαμβάνει την κατάσταση στα Βαλκάνια. Κάποια από τα βασικά προβλήματα σε σχεδόν όλες τις χώρες της περιοχής έχουν να κάνουν με την υπερβολική βία της αστυνομίας, τις κακές συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές, τη διαφθορά, τις διακρίσεις εναντίον μειονοτήτων και αναπήρων, καθώς επίσης τη διακίνηση λευκής σαρκός.
Στην Αλβανία, το έγγραφο αναφέρει περιπτώσεις αστυνομικής βίας εναντίον υπόπτων κατά τη διάρκεια ανακρίσεων και προσωποκρατήσεων, καθώς επίσης διακρίσεις. Υπάρχουν παρόμοια ζητήματα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), όπου έχει αναφερθεί παρενόχληση και εκφοβισμός δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών. Στη Βουλγαρία, η έκθεση προτρέπει τις Αρχές να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη βία εναντίον γυναικών και παιδιών, καθώς επίσης να αυξήσουν το επίπεδο εκπαίδευσης για τα παιδιά των Ρομά. Η Κροατία αντιμετωπίζει "μεγάλο αριθμό ανεπίλυτων εγκλημάτων και ανεπίλυτων αστικών υποθέσεων," καθώς επίσης αναποτελεσματική εκδίκαση κάποιων εγχώριων υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου.
Σε Κύπρο και Ελλάδα, ένα θέμα σχετίζεται με τη μεταχείριση όσων αιτούνται άσυλο. "Η διακίνηση γυναικών στην Κύπρο, ειδικά για σεξουαλική εκμετάλλευση, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, ενώ αναφέρθηκε επίσης η παράνομη διακίνηση για εκμετάλλευση εργασίας," ανέφερε το έγγραφο. Το Κοσσυφοπέδιο επικρίθηκε για "κυβερνητική παρέμβαση στις δυνάμεις ασφαλείας και στο δικαστικό σώμα, μακρά προφυλάκιση πριν από δίκες και έλλειψη κατάλληλης δικαστικής διαδικασίας". Στην πΓΔΜ, η έκθεση ανέφερε "συνέχεια των εντάσεων μεταξύ των πληθυσμών πΓΔΜ και Αλβανίας, επηρεάζοντας τις δυνατότητες των πολιτών για μόρφωση, απασχόληση και συμμετοχή στην πολιτική".
Η Ρουμανία μαστίζεται από αστυνομική βία και κακομεταχείριση κρατουμένων Ρομά αλλά και παράνομη διακίνηση λευκής σαρκός για εκμετάλλευση εργασίας, σεξουαλική εκμετάλλευση και αναγκαστική επαιτεία. Η Σερβία επικρίθηκε για την αποτυχία της να συλλάβει τους δυο φυγόδικους εγκλημάτων πολέμου που απομένουν -- Γκόραν Χάτζιτς και Ράτκο Μλάντιτς. Από τη μεριά της Τουρκίας, οι συντάκτες αναφέρθηκαν σε παράνομες δολοφονίες από δυνάμεις ασφαλείας, προβλήματα στο δικαστικό σώμα, περιορισμένη ελευθερία της έκφρασης και βία εναντίον γυναικών, όπως "εγκλήματα τιμής". (Διαδικτυακός τόπος υπουργείου Εξωτερικών ΗΠΑ, MIA, Blic, Nezavisne Novine - 09/04/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου