Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ανάλυση δημοσκόπησης Δημοτικών Εκλογών Αλβανίας 2011 - (Ελληνικές Επαρχίες) Νίκη ΚΕΑΔ;



Παρόλο που κατά τους κανόνες, απαγορεύεται η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων μέχρι το κλείσιμο της κάλπης από τα ΜΜΕ, επειδή θεωρείται ότι τα γκάλοπ διαμορφώνουν άποψη και επηρεάζουν την ψήφο της τελευταίας στιγμής, επειδή είμαστε μπλογκ και όχι τηλεοπτικό δίκτυο και επειδή οι Βορειοηπειρώτες ψηφοφόροι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μέρος που όχι απλά ίντερνετ δεν έχουν αλλά είναι και αμφίβολο εν έχουν σήμα στο κινητό, δημοσιεύουμε την δημοσκόπηση του μπλογκ North Epirus On Line (μπράβο παιδιά), με βάση των στοιχείων του μπλογκ φτιάξαμε μια γραφική ανάλυση των αποτελεσμάτων για πιο εύκολη ανάγνωση.

Επί της δημοσκοπήσεως:
Σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει το πραγματικό αποτέλεσμα, δυστυχώς το δείγμα είναι μικρό, στις ερωτήσεις για τις επιμέρους επαρχίες οι ψηφίσαντες στη δημοσκόπηση ανέρχονται στους 70 ενώ το νούμερο αυτό φτάνει τους 297 στο γενικό ερώτημα "Ποιόν συνδυασμό θα ψηφίσετε". Άγνωστο είναι το πόσοι από τους ψήφους αυτούς είναι διπλοί, τριπλοί κλπ. αλλά ακόμη και το γεγονός της πολυ-ψηφίας μπορεί να αναλυθεί ως τάση. Γιατί κάποιος το "πάθος" του οποίου τον οδήγησε να ψηφίσει μερικές φορές τον υποψήφιο της επιλογής του, ενδεχομένως με το ίδιο "πάθος" να κινητοποίησε και περισσότερο κόσμο για την σημερινή κάλπη. Όπως και να έχει, η παρούσα δημοσκόπηση είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ανάλυσης και διαλόγου μέχρι τα τελικά αποτελέσματα.

(για μεγαλύτερο μέγεθος εικόνας κλικ πάνω σε αυτές)

Ερώτηση: Ποιον συνδυασμό θα ψηφίσετε στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές στην Αλβανία
Εδώ προβάδισμα ξεκάθαρο με μεγάλη διαφορά που ανέρχεται στο 24,24% φαίνεται να έχει ο συνδυασμός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ έναντι του νεοσύστατου MEGA-ΕΕΜΜ, με τρίτο κόμμα το Σοσιαλιστικό στους κόλπους των Βορειοηπειρωτών, γεγονός που δείχνει πως παρ' όλη τη συμμαχία του ΚΕΑΔ με το ΣΚ οι μειονοτικοί σοσιαλιστές εμμένουν στο ιδεολογικό τους ρεύμα σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΔΚ που από το χαμηλό ποσοστό 2,36% (σε αντίθεση με το μεγάλο αριθμό Βορειοηπειρωτών που το είχαν στηρίξει στις βουλευτικές του 2009) δείχνει πως ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΜΕGA-EEMM. (η ανάλυση είναι βάση του γκαλοπ)

Υποψήφιοι ανά επαρχία / δήμο:

Επαρχία Μεσοποτάμου:

Δήμος Χιμάρας:  
 
Στο ερωτηματολόγιο δεν συμπεριλήφθηκαν οι άλλοι δυο υποψήφιοι, υποθέτουμε πως πρόθεση των δημοσκόπων του μπλογκ ήταν η καταγραφή των συσχετισμών των δυνάμεων ανάμεσα στους Έλληνες υποψηφίους. Μετά την ειλικρινή παραίτηση του κ.Λαζάρη, ο οποίος έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω απ το κόμμα και στηρίζει σήμερα Μπολάνο, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Γιώργος Γκόρος θεωρείται ως ο βασικότερος αντίπαλος του νυν δημάρχου.

Επαρχία Φοινίκη:
 Αν το ως άνω γράφημα αντικατοπτρίζει έστω και σε μικρότερο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα στην επαρχία Φοινικής, το πλήγμα θα ήταν βαρύ για το νεοσύστατο κόμμα. Ο νυν έπαρχος Ζήσος Λούτσης θεωρείται από τα στελέχη του MEGA και ίσως και ο ιδεολογικός μπούσουλας της οργάνωσης, ενώ η επαρχία του ίσως και προπύργιο του MEGA. Μια τέτοια ήτα όχι μόνο θα έπληττε εκλογικά το κόμμα αλλά θα έθετε υπό αμφισβήτηση και την μελλοντική του ύπαρξη.

Επαρχία Λιβαδειάς:


Επαρχία Άνω Δερόπολης:
Ο Ντούτσης φαίνεται να έχει άνετο προβάδισμα,  ίσως η (έκνομη) επιλογή του ΚΕΑΔ για την τοποθέτησή του ως υποψήφιου να ήταν η χρυσή μεταγραφή.


Επαρχία Κάτω Δερόπολης:


Επαρχία Δίβρης-Θεολόγο:


Επαρχία Πωγωνίου:


Επαρχία Αλύκου:
Η κάθοδος δυο υποψηφίων έναντι του (όποιου) υποψηφίου του ΚΕΑΔ ήταν προφανές εξ αρχής πως θα έπληττε εκλογικά τους ιδίους καθώς αναγκαστικά θα μοιράζονταν την ίδια δεξαμενή ψήφων, όσων δηλαδή δεν θα ήθελαν "με τίποτα" να ψηφίσουν ΟΜΟΝΟΙΑ. Είναι γνωστό πως το PD σε διαφορετική περίπτωση θα στήριζε τον υποψήφιο του MEGA και θα έκανε πιο ρεαλιστική τη μάχη στήθος με στήθος με υποψήφιο του ΚΕΑΔ.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το τελευταίο ερώτημα, ίσως να είναι και το ποιο ειλικρινώς απαντημένο. Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν στο "Ποιος θα βγει χαμένος από τις δημοτικές εκλογές;" απαντάνε το ποιο λογικό όλων"Η Ελληνική Μειονότητα". Ο διασυρμός με της αλλεπάλληλες εκατέρωθεν επιθέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα και η ανάδειξη του θέματος, της εσωτερική κόντρας σε επίπεδο αλληλοσπαραγμού ανάμεσα στους Βορειοηπειρώτες, και από ΜΜΕ πέραν του χώρου, φαίνεται να έχει προκαλέσει την αποστροφή του κόσμου έναντι του φαινομένου αυτό.



Και μην ξεχνάτε το αποτέλεσμα το βγάζει πάντα η κάλπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου