Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Αλβανός, διεκδικεί τη μισή...Κατερίνη!



Τη μισή Κατερίνη, συγκεκριμένα τον συνοικισμό των Καταφυγιωτών, έκτασης 300 και πλέον στρεμμάτων, διεκδικεί ένας αλβανός υπήκοος, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι κληρονόμος και ιδιοκτήτης ο... προπάππος του. Στη συγκεκριμένη έκταση συμπεριλαμβάνεται ένας αλβανικός τεκές, μουσουλμανικό κτίσμα του 18ου αιώνα.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή του δήμου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Ζήνων Σατραζέμης, μετά την αγωγής κατά του ελληνικού δημοσίου που κατέθεσε μέσω δικηγόρου ο αλβανός υπήκοος. 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της οικονομικής επιτροπής Κατερίνης ο αντιδήμαρχος Ζήνωνας Σατραζέμης, ο εν λόγω αλβανός υπήκοος κατέθεσε μέσω δικηγόρου αγωγή σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ διεκδικεί τον τεκέ και περιοχή 300 στρεμμάτων μετά των κτισμάτων, δηλαδή σχεδόν όλο το συνοικισμό των Καταφυγιωτών στην Κατερίνη. Στην αγωγή υποστηρίζει ότι η περιοχή ανήκε σε αλβανούς υπηκόους, συγγενείς του, και πως στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης που έκανε το ελληνικό δημόσιο για να δώσει οικόπεδα στους Καταφυγιώτες δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και δεν δόθηκε η απαιτούμενη αποζημίωση στους προγόνους του. Έτσι σήμερα ο ίδιος εγείρει θέμα αποζημίωσής του, υποστηρίζοντας πως κληρονομικώ δικαίω η έκταση του ανήκει!
Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει πλείστες αντιδράσεις. Το ελληνικό δημόσιο, συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, έχει ζητήσει τη συνδρομή του δήμου Κατερίνης, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του έναντι του αλβανού υπηκόου. Ο δήμος, εκτός των στοιχείων που θα αποστείλει στο υπουργείο, θα παρασταθεί στην εκδίκαση της αγωγής με δικηγόρο, απόφαση που έλαβε ομόφωνα η οικονομική επιτροπή του δήμου Κατερίνης.
Ο αλβανός υπήκοος εξουσιοδοτήθηκε και από άλλα τέσσερα άτομα, επίσης αλβανικής υπηκοότητας, που φέρονται ως νόμιμοι κληρονόμοι μέρους της περιουσίας.
Η αγωγή
Όπως υποστηρίζει ο ενάγων, η περιοχή ανήκε σε αλβανούς υπηκόους συγγενείς του και κατά τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης που έκανε το ελληνικό δημόσιο για να δώσει οικόπεδα στους Καταφυγιώτες δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, καθώς θεωρεί πως δεν δόθηκε η απαιτούμενη αποζημίωση στους προγόνους του. Μεταξύ άλλων η αίτηση άρσης της απαλλοτρίωσης αναφέρει:
“Ο κληρονομούμενος Ταχίρ Τσεπάνι με την υπ’ αριθμ. καταχωρίσεως 1087/11-4-1935 πράξης πωλήσεως κληρονομικής μερίδος επί κινητής και ακινήτου περιουσία του τέως συμβολαιογράφου Τιράνων Αλβανίας, Δόκτορος Ιονούς Ταφάι, νομίμως υπογεγραμμένο την 9η Μαίου 1935 στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κατερίνης στον τόμο 9 και αριθμό 3864, περιήλθε σε αυτόν, οριστικώς και αμετακλήτως, λόγω αγοράς από τον Ιουσούφ Οσμάνη του Χαλήλ, μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων μαζί με όλες τις υπάρχουσες οικοδομές που αποτελούσαν την περιουσία, χαρακτηριζόμενη και ως Συνοικισμός Αλβανικού Τεκέ... Με την υπ’ αριθμ. 103.499/12 Μαρτίου 1947 απόφαση απαλλοτρίωσης του υπουργού Οικισμού και Ανοικοδομήσεως, απαλλοτριώθηκε έκταση εμβαδού ως έγγιστα διακόσια εβδομήντα στρέμματα, κείμενων εις την πόλιν Κατερίνης παρά την θέσιν Αλβανικός Τεκές. Σύμφωνα με το ΝΔ 145/1946 άρθρο 10 παρ. 1 η διά την απαλλοτρίωσιν αποζημίωσις καταβάλλεται εις τον δικαιούχον το βραδύτερον εντός έτους από της εν τω ακινήτων εγκαταστάσεως του δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι νόμιμοι κληρονόμοι του άνω κληρονομουμένου μας, ιδιοκτήτης της ως άνω έκτασης δεν έχουμε αποζημιωθεί. Επειδή παρήλθε το έτος από την εγκατάσταση του δημοσίου στο ακίνητο χωρίς να καταβληθεί η καθορισθείσα αποζημίωση από τον υπόχρεο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την πάγια νομολογία των δικαστηρίων αίρεται αυτοδίκαια η αναγκαστική απαλλοτρίωση”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου