Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μεγάλη αποχή και ένταση στις εκλογές της Αλβανίας


Το ενδιαφέρον της μειονότητας εστιάζεται στην Χιμάρα


• Σε ομαλό αλλά πολωμένο κλίμα και με ισχυρή αστυνομική παρουσία στα εκλογικά τμήματα διεξήχθησαν χθες οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως αυτής της εκλογικής αναμέτρησης ήταν η μεγάλη αποχή, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.
Δεν έλειψαν και τα μικροεπεισόδια τα οποία επικεντρώθηκαν κυρίως στα Τίρανα και σε βόρειες περιοχές της χώρας. Εντάσεις όμως είχαμε και στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας. Δύο υποψήφιοι έπαρχοι του νεοσύστατου Κόμματος των Ελλήνων MEGA, συγκεκριμένα στην Πάνω και Κάτω Δρόπολη Νομού Αργυροκάστρου διαμαρτυρήθηκαν στον ΟΑΣΕ για την μονομερή ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία υπέρ των υποψηφίων του ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου.
Στο Δήμο της Χιμάρας όπου είχε επικεντρωθεί το ενδιαφέρον όλων των παραγόντων η διεξαγωγή της ψηφοφορίας έγινε ομαλά.  Στις άλλες ελληνικές μειονοτικές επαρχίες

σημειώθηκε μόνο ένα εκλογικό περιστατικό. Στο χωριό Καλτσάτι της επαρχίας της Λειβαδιάς, η ψηφοφορία αναβλήθηκε, λόγω του ότι ένα μέρος των μελών της εφορευτικής επιτροπής μετέφερε παράνομα το εκλογικό τμήμα σε ιδιωτικό χώρο. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους πρώτους ψήφισαν πολλοί Βορειοηπειρώτες από την Ελλάδα που ήθελαν να επιστρέψουν αυθημερόν πίσω. Τουλάχιστον 1.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στα 994 εκλογικά τμήματα για να αποφευχθούν επεισόδια, ειδικά όταν θα μεταφέρονταν οι κάλπες, ενώ την εκλογική διαδικασία παρακολούθησαν περισσότεροι από 5.000 παρατηρητές.

ΑΝΑΔΡΟΜΗ 
Όσον αφορά την ελληνική μειονότητα, τα προβλήματα στους κόλπους της, όπως αναφέρει το in.gr, ξεκίνησαν όταν στις βουλευτικές εκλογές του 2009 κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.
Οι εκλογές τότε πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα έντασης και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα αποχώρησε από το Κοινοβούλιο, οδηγώντας σε τέλμα την πολιτική ζωή της χώρας. Λίγο μετά τις εκλογές, μία ομάδα 17 στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ελληνικής καταγωγής, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο μειονοτικό κόμμα, πέραν του υπάρχοντος Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ). Ο νέος σχηματισμός ονομάστηκε MEGA.
Η ύπαρξη δύο κομμάτων αποδυναμώνει τόσο την εκλογική δύναμη του ΚΕΑΔ όσο και τη δυνατότητά του να παίξει το χαρτί της συνεργασίας είτε με το Δημοκρατικό Κόμμα είτε με τους Σοσιαλιστές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προεκλογικά, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Ευ. Ντούλες προχώρησε σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές του Ράμα, εξαιρώντας όμως την πόλη της Χιμάρας, όπου κατήλθε και πάλι ως υποψήφιος ο κ. Β. Μπολάνος. Σε αυτή, τα δύο κύρια αλβανικά κόμματα κατέβασαν δικούς τους μειονοτικούς υποψηφίους.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=4728&catid=13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου