Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τα μηνύματα των τοπικών εκλογών στην Αλβανία


ΚΕΑΔ – MEGA = 1 και  Ελλάδα – Αλβανία =  2
δημιουργημα της 
"Sokakiara Giagia"
Είχαμε γράψει και πριν τις εκλογές, ότι η αυτοδιοικητικές εκλογές στην  Αλβανία, μόνο τοπικό χαρακτήρα δεν έχουν. Το αποτέλεσμα τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλων των ηγετών των δύο μεγάλων αλβανικών κομμάτων αλλά και αν το LSI θα συνεχίσει να αποτελεί τον τρίτο πόλο μετά τα σκάνδαλα του προέδρου και άλλων στελεχών του που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από κάποιους μήνες. Μεγάλο ενδιαφέρον είχε επίσης η αναμέτρηση στην Ελληνική Μειονότητα αφού για πρώτη φορά το ΚΕΑΔ  που απευθύνονταν σε όλες της μειονότητες της Αλβανία με οδηγό της αμαξοστοιχία την Ελληνική με την Οργάνωση της «Ομόνοια»,  είχε αντίπαλο το νεοσύστατο αμιγώς Ελληνικό κόμμα ΕΕΜΜ – MEGA.   

Τα μηνύματα των Τιράνων
Η ελάχιστη διαφορά του νικητή της πρωτεύουσας (στα 2/3 των καταμετρημένων ψηφοδελτίων έχουμε απόλυτη ισοπαλία), δύσκολα θα κάνει τον ηττημένο να δεχτεί το αποτέλεσμα. Σε περίπτωση που επικρατήσει τελικά ο Εντι Ράμα (που είναι το πιθανότερο), θα μιλάμε για τον απόλυτο θρίαμβο του Σοσιαλιστικού Κόμματος αφού κέρδισε σχεδόν όλους τους μεγάλους δήμους της χώρας. Η νίκη αυτή ενισχύει το ηγετικό προφίλ του Έντι Ράμα ως αρχηγό της αντιπολιτεύσεις και πνίγει τις όποιες φωνές αμφισβήτησες υπήρχαν προς το πρόσωπο του από την «αριστερά» της Αλβανίας.  Στο Δημοκρατικό Κόμμα θα αρχίσουν ήδη να σκέπτονται τη διαδοχή Μπερίσα αφού θεωρείται σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί το κλήμα μέχρι το 2013 που είναι οι βουλευτικές εκλογές.  Το τρίτο κόμμα του Ilir Meta αύξησε θεαματικά τα αποτελέσματα, αφού στα Τίρανα ξεπέρασε το 10%, από το 3% που είχε στις εκλογές του 2009.

Ελληνική Μειονότητα
Στην Ελληνική Μειονότητα θριάμβευσε το ΚΕΑΔ. Το νεοσύστατο Ελληνικό Κόμμα ΜΕΓΚΑ, αποδείχτηκε ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τους μηχανισμούς του ΚΕΑΔ που απέκτησε τα τελευταία 20 χρόνια. Η λυσσασμένη και άδικη κατά την άποψη μας προπαγάνδα εναντίον του, ότι είναι όργανο του Μπερίσα, των Τσάμηδων  και ότι αποτελεί διασπαστική κίνηση στη μειονότητα  έπεισε μεγάλη μερίδα Βορειοηπειρωτών αλλά και το εθνικό κέντρο που για να ενισχύσει το συνδυασμό ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑ, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου δέχτηκε προεκλογικά τους κυρίους Ντούλε και Μπολάνο και τους παρείχαν απλόχερα κάθε διευκόλυνση που θα οδηγούσε στη νίκη τους. Το ιστολόγιο μας δεν τσιγκουνεύτηκε την κρητική κατά του MEGA, σε αυτές τις εκλογές όμως πολλοί από του κατήγορους τους διαψεύστηκαν και συγκεκριμένα:
1.      Η συνεργασία του ΚΕΑΔ με το Αλβανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πολύ περισσότερο δεσμευτική από ότι του ΜΕΓΚΑ με το κυβερνών κόμμα. Για να συνετιστούν οι σοσιαλιστές της μειονότητας που αντιδρούσαν στις υποψηφιότητες του ΚΕΑΔ, επενέβηκαν ηγετικά στελέχη όπως του Gramoz Ruciστο Αργυρόκαστρο και Arben Malaj στους Αγίου Σαράντα. Από την άλλη, το Δημοκρατικό ήταν ανοιχτά απέναντι στο MEGA στις επαρχίες Αλύκου και Μεσοποτάμου ενώ πηγές από το περιβάλλον του ΜΕΓΚΑ λένε ότι τοπικοί παράγοντες του, στήριζαν τους υποψηφίους του ΚΕΑΔ στις επαρχίες Λιβαδειάς και Α. Δερόπολης.
2.      Το επιχείρημα ότι είναι συνεργάτες των Τσάμηδων, καταρρίφτηκε σε δύο Ελληνικές επαρχίες όπου έχουν στη σύνθεση τους και Τσάμηδες. Α. Στο χωριό Τσούκα της Επαρχίας Αλύκου οι Τσάμηδες ψήφισαν στην πληοψηφία τους τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ – ΣΚ Χρήστο Καίση και Β. στο χωριό Αγιάννη, της Επαρχίας Φοινίκης, όπου κατοικείτε από Τσάμηδες, όχι μόνο στήριξαν μαζικά τον υποψήφιο του ΚΕΑΔ αλλά πανηγύριζαν με Αλβανικές σημαίες κάθε φορά που προηγούνταν στην καταμέτρηση, φωνάζοντας “fitore – fitore”. Να προσθέσουμε επίσης ότι συντριπτική ήταν η νίκη του κ. Σπύρου και στο άλλο αλβανόφωνο χωριό, το ΣΜΤ. Δε λέμε τίποτα για τον Άγιο Παντελεήμονα της Λιβαδειάς γιατί εκεί τα κριτήρια είναι συμπεθεριάς και όχι πολιτικά.
3.      Η πρωτεργάτες αυτού του κόμματος που είναι κάποιοι νέοι επιστήμονες από τους Αγίους Σαράντα, δεν ανήκαν ποτέ στο κόμμα του Μπερίσα. Ξεκίνησαν μία πρωτοβουλία από το 2008 για την αναβάθμιση της Ομόνοιας, στην οποία η τότε ηγεσία δεν ανταποκρίθηκε. Μάλιστα τότε το ΚΕΑΔ συνεργάζονταν με το ΔΚ και ο κ. Μπάρκας ως υπουργός του ΚΕΑΔ στη συγκυβέρνηση με το Μπερίσα και ο κ. Ζαφειράτης ως διευθυντής εφορίας Αγίων Σαράντα χρησιμοποιούσαν όλα τα μέσα εμποδίζοντας τους ακόμα και να κλείσουν μια αίθουσα συνεδρίασης. Οι ίδιοι άνθρωποι λοιπόν είναι αυτοί που κρατούν τα ινία του κόμματος ενώ βρήκαν στέγη και όσοι αποχώρησαν από το ΚΕΑΔ το 2009 και στήριξαν το ΔΚ.
Αυτοσκοπός λοιπόν του ΚΕΑΔ ήταν να κατασπαράξει το MEGA. Χρησιμοποίησε όλα τα μέσα, και αν εξαιρέσουμε την ισοπαλία της Φοινίκης, τα κατάφερε. Δεν ένοιαξε καθόλου τους κυρίους Ντούλε και Μπολάνο  η ποιότητα ή το παρελθόν των υποψηφίων, αρκεί να κερδίζουν! Είναι ενδεικτικό ότι από τους εννιά υποψηφίους που είχαν, μόνο ένας είχε ανώτατη παιδεία και αναρωτιόμαστε αν ο λόγος που έγινε η αλλαγή στην Α. Δερόπολη ήταν αυτός, ότι ο Παπαηλίας που πρότεινε το Γ.Σ. της Ομόνοιας, αντικαταστάθηκε από το Ντούλε γιατί ηταν Πανεπιστημιουχος και δεν έκανε!!! Από τους 4 έπαρχους που είχε στην περιοχή Αγίων Σαράντα αποφάσισε να αλλάξει τον ποιο πετυχημένο σύμφωνα με το Ντούλε σε θέματα εργατικότητας και πατριωτισμού, έπρεπε όμως να φύγει γιατί δεν είχε αναπτύξει καλές «δημόσιες σχέσεις» (πιο λαϊκά δεν είχε κάνει χατίρια σε λαμόγια) και κινδύνευε η νίκη.     
Στα ιστολόγια που στηρίζουν το ΚΕΑΔ, στο Λαϊκό Βήμα, στην εφημερίδα της Ομόνοιας (που ξαναεμφανίστηκε προεκλογικά) και στις δημόσιες συζητήσεις, αυτό που κυριάρχησε ήταν το πόσο κακό είναι το ΜΕΓΚΑ! Καμία κουβέντα για την απογραφή, για την παιδεία, για τα περιουσιακά και τα άλλα τοπικά ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Παρασυρόμενοι από την ίδια λογική, οι υποψηφιότητες του ΜΕΓΚΑ δεν διέφεραν και πολύ από αυτές του ΚΕΑΔ, αν εξαιρέσουμε 2-3 περιπτώσεις.

Οι Αλβανοί τα κατάφεραν! Πέτυχαν δύο σπουδαίες νίκες!
1.      Περιόρισαν την Ελληνική Μειονότητα, μόνο στην αναγνωρισμένη από αυτούς περιοχή. Ο Ντούλες εγκατέλειψε στους Αλβανούς τους Ελληνες των Τιράνων, τον Δήμο της Νάρτας Αυλώνας, το βλάχικο Δήμο Σελενίτσας, την Μόλα στην Κορυτσά, τη Τζάρα, το Λούκοβα και άλλους σε όλη την Αλβανία και αφοσιώθηκε στο να κατασπαράξει κάποιους άλλους Έλληνες στην μειονοτική ζώνη.  
2.      Πήραν τη Χειμάρρα.  Είναι η περιοχή που διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα. Αν και ο νέος Έπαρχος Αλύκου συνεχίσει το έργο που άφησε στη μέση (το 2000-2003) - όπως έλεγε στο προεκλογικό του σύνθημα - τότε η περιοχή Λογαρά – Βουθρωτό θα γίνουν Εξαμίλια και Άγιοι Σαράντα...

Η άνοδος των Τσάμηδων
Ο στόχος των Τσάμιδων να ηγηθούν του αλβανικού εθνικισμού και η άνοδος του κόμματος τους PDIU, θα αποτελεί άλλον έναν πονοκέφαλο στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις. Η Τσάμιδες της Αλβανίας παρόλο που ζουν σε ομοεθνές περιβάλλον, όχι μόνο κατάφεραν να ενώσουν τα δύο πολιτικά ρεύματα που υπήρχαν αλλά να πάρουν με το μέρος τους και τους Τσάμηδες που ήταν ενταγμένοι στα μεγάλα αλβανικά κόμματα.

Να μας ζήσεις το εθνικό κέντρο, οι διπλωμάτες του και το ΠΑΣΟΚ που δε μπορούν να βρουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού όπως είναι η εκτύπωση βιβλίων για τα Ελληνόπουλα που ζουν στη Βόρειο Ήπειρο, δίνουν όμως ένα εκατομμύριο ευρώ για να αποκτήσουν πολιτική πελατεία, πληρώνοντας λεωφορεία και κλείνοντας αίθουσες όχι μόνο του ΚΕΑΔ αλλά και του Στεφάν Τσίπα, του αντίπαλου του ΜπολάνουGjergji Γκόρο, του Δήμο Κότε κ.α.

Εάν αγαπητοί του ΚΕΑΔ σας πέρασε η μέθη της «νίκης» και διαβάσετε όλα αυτά, να ξέρετε ότι δεν προέρχονται από κάποιον αντίπαλο σας αλλά από κάποιο συμπατριώτη σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου