Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Ομάδα βοηθά θύματα οικογενειακής βίας στην Αλβανία


photo
Η οικογενειακή βία αφαιρεί τις ζωές γυναικών στην Αλβανία. [Λίντα Καράντακου/SETimes]

Πολλές Αλβανίδες ζούν κάτω από τη συνεχή απειλή του ξυλοδαρμού και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, λένε οι κοινωνιολόγοι και οι ακτιβιστές προάσπισης δικαιωμάτων. Μια οργάνωση, που εδρεύει στα Τίρανα, η "Χρήσιμη για τις Αλβανίδες" (ΧΑ) προσπαθεί να αφυπνίσει το κοινό για το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το κέντρο, 11 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ένεκα οικογενειακής βίας στην Αλβανία κατά το περασμένο έτος και ο αριθμός τους εξακολουθεί να ανεβαίνει. Κατά τραγική ειρωνία, πέντε υποθέσεις δολοφονημένων γυναικών καταχωρήθηκαν εφέτος στις 8 Μαΐου, ημέρα που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες.
"Για μένα, δεν είναι φόνοι. Είναι ζωές, ιστορίες, ανθρώπινα όντα" είπε στους SETimes η Μιγκέλα Μολλάνι από την ΧΑ.
Εκπρόσωποι της ΧΑ επισκέφτηκαν πρόσφατα γυναίκες στη μεγαλύτερη φυλακή των Τιράνων. Αφού πρώτα εξέτασαν τις διάφορες περιπτώσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 90% των έγκλειστων γυναικών είχαν καταδικαστεί για το φόνο του συζύγου τους.
"Αυτό που έκαναν ήταν αυτοάμυνα και προσωπική απόδοση δικαιοσύνης" είπε η γενική διευθύντρια της ΧΑ Φαμπιόλα Έγκρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ίδια δεν επικροτεί τέτοιες ενέργειες.

Η ΧΑ συστάθηκε το 1993 στα Τίρανα. Το κέντρο δέχεται έξι έως οκτώ τηλεφωνήματα για βοήθεια την εβδομάδα και χειρίζεται 12 υποθέσεις την εβδομάδα οι οποίες αφορούν γυναίκες που αναζητούν ψυχοθεραπεία. Το κέντρο έχει παραρτήματα σε διαφορετικές περιοχές της Αλβανίας. Το καλά οργανωμένο δίκτυο της ΧΑ κατά της οικογενειακής βίας συνεργάζεται με την αστυνομία, τους δήμους, διαφόρους ΜΚΟ, δικαστήρια και νοσοκομεία. Το δίκτυο υποστηρίζεται από αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΗΕ.
Η Έγκρο εργάζεται για την ΧΑ εδώ και 18 χρόνια. Η ίδια θυμάται την περίπτωση μιας γυναίκας, μητέρας πέντε παιδιών, που ζούσε στο Δυρράχιο, στα δυτικά παράλια της Αλβανίας, η οποία κατήγγειλε τον άντρα της και έλαβε εντολή για την παροχή προστασίας. Η γυναίκα μπόρεσε να ξαναφτιάξει τη ζωή της, είπε η Έγκρο. Κατάφερε να μάθει ραπτική, να βρει δουλειά και άρχισε να κερδίζει αρκετά χρήματα για να στηρίξει τα παιδιά της.
"Μόνο στο Δυρράχιο, βοηθήσαμε 33 γυναίκες να λάβουν εντολή προστασίας" πρόσθεσε η Έγκρο.
Η ψυχοθεραπεύτρια Μιγένα Ισμαηλάτι από τη ΧΑ εξιστορεί μια παρόμοια ιστορία στα Τίρανα. Μια γυναίκα με οκτώ παιδιά, την οποία κακοποιούσε ο άντρας της, έφερε την περίπτωσή της στη ΧΑ. Το κέντρο τελικά έλυσε το πρόβλημά της με τη συμμετοχή της αστυνομίας. Σύμφωνα με την εντολή που εξέδωσε η αστυνομία των Τιράνων, δεν επιτρεπόταν στον σύζυγο της γυναίκας να πλησιάσει το σπίτι της σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων.
"Τα κατάφερε" είπε η Ισμαηλάτι. "Ένοιωσα ανακούφιση λες και έφυγε από τους ώμους μου ένα βάρος".
Τα θύματα συνήθως ζητούν βοήθεια όταν η κατάσταση έχει ήδη φτάσει στα άκρα και είναι δύσκολη η αντιμετώπισή της, είπε η Έγκρο. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΧΑ δημιούργησε έναν Γυναικείο Σύλλογο όπου μπορούν να προστρέξουν τα θύματα της οικογενειακής βίας, να ενημερωθούν για τον οργανισμό και να αρχίσουν να συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματά τους.
Η Έγκρο πιστεύει ότι η παροχή προσωρινής στέγης στα θύματα της οικογενειακής βίας δεν αποτελεί λύση. Κατά την παραμονή τους στο καταφύγιο, λέει, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν την επαφή τους με την οικογένεια και τα παιδιά. Ενδέχεται ακόμα να χάσουν και το σπίτι τους.
"Το θύμα δεν πρέπει να φύγει από το σπίτι του, θα πρέπει να φύγει το βίαιο άτομο" είπε.
Για να βοηθήσει τις κακοποιημένες γυναίκες να ξεκινήσουν εκ νέου τη ζωή τους, το κέντρο προσφέρει επαγγλεματικά προγράμματα εκπαίδευσης που βοηθούν τις γυναίκες να αποκτήσουν δεξιότητες και να κερδίζουν ένα εισόδημα. Η ΧΑ τις βοηθά επίσης να βρουν εργασία μέσω του Οργανισμού Απασχόλησης.
Επίσης, το κέντρο ερευνά ακόμα τρεις υποθέσεις φόνου. Οι δικηγόροι της ΧΑ συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι στις τρεις αυτές περιπτώσεις, οι γυναίκες πέθαναν εξαιτίας της οικογενειακής βίας. Η ΧΑ σχεδιάζει να προσφύγει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου