Υπό την εποπτεία 250 ξένων παρατηρητών
Σημαντικό «τεστ» για την ενταξιακή πορεία της χώρας
• Η ώρα της κρίσης έφθασε για την Αλβανία, αφού αύριο Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες των τοπικών εκλογών.
Πρόκειται για το πρώτο πολύ κρίσιμο τεστ της γειτονικής χώρας αυτό το χρόνο (το δεύτερο είναι η απογραφή πληθυσμού το φθινόπωρο), στην προσπάθειά της ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η Ελληνική ομογένεια, που όμως, εμφανίζεται διχασμένη.
Από τη μια πλευρά είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, ότι πρέπει να
υπάρχουν εκπρόσωποί της στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Και αυτό γιατί οι Βορειοηπειρώτες αντιμετωπίζονται αρνητικά από το Αλβανικό κράτος, το οποίο συνεχώς προκαλεί το κοινό τους αίσθημα, άλλοτε με εθνικιστικές εξάρσεις και άλλοτε με δημοσιεύματα. «Πρέπει να δίνουμε το στίγμα μας συνεχώς», λένε Βορειοηπειρώτες. Δεν είναι, βέβαια, μυστικό, το γεγονός, ότι οι Αλβανοί εξακολουθούν να θεωρούν τους Έλληνες περισσότερο ξένους, παρά κομμάτι του πληθυσμού τους.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ…
Από την άλλη πλευρά, πολλοί εμφανίζονται απογοητευμένοι από το ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στα πρόσωπα που κατεβαίνουν εκ νέου υποψήφιοι. Έχει αναπτυχθεί μια τάση αποστροφής για το ισχύον πολιτικό σύστημα και για τους δυο πόλους που εξακολουθούν να κυριαρχούν, το Δημοκρατικό κόμμα του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό του Δημάρχου Τιράνων Έντι Ράμα. Πολλοί Βορειοηπειρώτες ψάχνουν για ερείσματα μέσα σε αυτές τις παρατάξεις, ώστε να προωθούν τις ανάγκες των ομογενών, όμως δεν παύουν να δηλώνουν, ότι πάνω απ’ όλα χρειάζονται μια αλλαγή.
«Ζητάμε μια ανανέωση. Μια νέα ελπίδα, που μπορεί να έρθει μέσα από νέους ανθρώπους, που θέλουν ένα καλύτερο αύριο για την Ομογένεια» σημειώνουν. Μάλιστα, πολλοί είναι οι Βορειοηπειρώτες που μένουν στην Ελλάδα, αλλά δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ…
Για ακόμη μια φορά ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου Χειμάρας (και Προέδρου της «Ομόνοιας») Βασίλη Μπολάνου, ο οποίος κατεβαίνει υποστηριζόμενος από το ΚΕΑΔ. Οι υποψήφιοι με τα υπόλοιπα Αλβανικά κόμματα είναι πολλοί. Σημαντικός αναμένεται και ο ρόλος της ψήφου των Ελληνοβλάχων και όλων των Ορθοδόξων Αλβανών.
Αυτό που σημειώνουν πηγές, όμως, είναι, ότι, όσοι ομογενείς ψηφίσουν, θα πρέπει στηρίξουν εκείνους που θα δουλέψουν για μια αρμονική συνεργασία με το Αλβανικό κράτος. «Αυτό έχουμε ανάγκη, παρά τις συνεχείς προκλήσεις των Αλβανών» υπογραμμίζουν.
250 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ…
Στις εκλογές θα υπάρχουν 250 ξένοι παρατηρητές από τις Η.Π.Α., τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Οργανισμούς, που θα εποπτεύουν τη διαδικασία. Η καθαρότητα του τελικού αποτελέσματος αποτελεί ένα θετικό βήμα στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κάτι που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν, ότι οι Αλβανοί θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα στους δημοκρατικούς θεσμούς και να αποκτήσουν μια συνέπεια, που θα τους φέρει πιο κοντά στην Ενωμένη Ευρώπη. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να στραφεί προς την ενταξιακή πορεία της χώρας, για αυτό και απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας από όλους. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την κυβερνητική πλειοψηφία και την Αντιπολίτευση να συνεχίσουν και να εντείνουν περαιτέρω το διάλογό τους, με σκοπό να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή πρόοδος της Αλβανίας» είχε πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Catherine Ashton.
Το προηγούμενο διάστημα δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και οι προκλήσεις μεταξύ υποψηφίων, όμως κοινή διαπίστωση είναι, ότι η χώρα πρέπει να εναρμονιστεί με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν θέλει να έχει τύχη στην προσπάθεια που κάνει να ενταχθεί σε αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου