Η Τουρκία κατέγραψε "σημαντική εξασθένιση", σύμφωνα με καινούρια έρευνα. [Reuters]
|
Η πρόσβαση σε ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης συνέχισε να φθίνει παγκοσμίως το 2010 σε σημείο που έπιασε στο κατώτερο σημείο των τελευταίων δέκα ετών και άνω, αναφέρει το εδρεύον στις ΗΠΑ παρατηρητήριο Freedom House σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (2 Μαΐου), την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι "μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού -- ένας στους έξι ανθρώπους -- ζουν σε χώρες όπου η κάλυψη των πολιτικών ειδήσεων είναι υγιής, η ασφάλεια των δημοσιογράφων είναι εγγυημένη, η παρεμβολή του κράτους στις υποθέσεις των μέσων ενημέρωσης περιορίζεται στο ελάχιστο και ο τύπος δεν υπόκειται σε επαχθείς νομικές ή οικονομικές πιέσεις".
Ενώ οι Γουινέα, Νίγκερ και Μολδαβία αναφέρονται ως οι χώρες που παρουσίασαν "εντυπωσιακά ανοίγματα" το 2010, υπήρχε "σημαντική εξασθένιση της ελευθερίας του τύπου" σε άλλες οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, η Ονδούρα, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και η Ουκρανία.
Η έκθεση επεσήμανε την αυξανόμενη βία και σωματικές παρενοχλήσεις κατά του τύπου.
"Μια χώρα όπου οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν ελεύθερα να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να φοβούνται παρέμβαση", από την κυβέρνηση ή άλλους εμπλεκόμενους, έχει λίγες ελπίδες να πετύχει ή να διατηρήσει πραγματική δημοκρατία" ανάφερε ο Ντέιβιντ Κρέιμερ Εκτελεστικός Διευθυντής στον οργανισμό Freedom House.
Η έκθεση αξιολογεί το επίπεδο της ελευθερίας του τύπου σε 196 χώρες και επικράτειες του κόσμου βάσει 23 μεθοδολογικών ερωτήσεων. Βάσει της βαθμολογίας τους -- από το 0 (καλύτερη) έως το 100 (χειρότερη) -- οι χώρες ταξινομούνται κατόπιν ως "ελεύθερες" (1-30 βαθμούς), "μερικώς ελεύθερες" (31-60 βαθμοί) ή "ανελεύθερες" (61-100).
Εξήντα οκτώ χώρες, ή το 35% όλων των χωρών που ερευνήθηκαν το περασμένο έτος, κατατάσσονται ως "ελεύθερες". Με την καλύτερη βαθμολογία παγκοσμίως, αυτή των 10 βαθμών, η Φινλανδία έρχεται πρώτη στον δείκτη ελευθερίας του τύπου για το 2011, βάσει της κατάταξης του παρατηρητηρίου. Η Νορβηγία και η Σουηδία μοιράζονται τη δεύτερη θέση, με 11 βαθμούς η καθεμία. Μόνο δύο χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE) βρέθηκαν σε αυτήν την ομάδα.
Με 22 βαθμούς, η Κύπρος κατατάσσεται 36η, μαζί με τη Λιθουανία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία. Η Ελλάδα, η Γκουιάνα, η Ουγγαρία και η Σαμόα, με 30 βαθμούς η καθεμιά, μοιράζονται την 65η θέση στον δείκτη του 2011.
Οι άλλες 11 χώρες της ΝΑ Ευρώπης κατατάσσονται όλες μεταξύ 65 "μερικώς ελεύθερες" χώρες, ή το 33% όλων των 196 χωρών που ερευνήθηκαν κατά το περασμένο έτος.
Η Σερβία τα πήγε καλύτερα μεταξύ των χωρών της περιοχής. Με βαθμολογία 33, βελτίωση από τους 35 βαθμούς του περασμένου έτους, μοιράζεται την 72η θέση στον κόσμο με το Μπενίν και τη Νότιο Αφρική.
Η Βουλγαρία, το Ανατολικό Τιμόρ και η Ινδία μοιράζονται την 77η θέση και ακολουθεί το Μαυροβούνιο στην 80η θέση. Η Κροατία μαζί με τη Μπουρκίνα Φάσο βρίσκονται στην 85η θέση. Ακολουθεί η Ρουμανία στην 87η θέση μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ. Η Βοσνία & Ερζεγοβίνη (Β&Ε) και τα Σκόπια κατατάσσονται 96α μαζί με τις Κομόρες, Λεσότο και Τανζανία, ενώ η Αλβανία μοιράζεται την 102η θέση με τις Μαλβίδες. Το Κόσσοβο κατατάσσεται στην ίδια 104η θέση με την Αργεντινή, ενώ η Τουρκία κατατάσσεται 112η μαζί με το Μπαγκλαντές, το Κογκό (Μπράζαβιλ), την Κένυα, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα. Η Μολδαβία τα πήγε χειρότερα μεταξύ των χωρών της ΝΑ Ευρώπης βρισκόμενη στην 118η θέση στον κόσμο μαζί με τη Γεωργία και το Μαλάουι.
Η Αλβανία, η Β&Ε, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο έλαβαν όλες την ίδια βαθμολογία όπως και πέρυσι, ενώ η Κροατία, τα Σκόπια και η Τουρκία έλαβαν βαθμολογία η οποία κυμαίνεται από έναν έως τρεις βαθμούς χαμηλότερα από εκείνη του 2010. Η Ρουμανία και το Κόσσοβο βελτίωσαν τη βαθμολογία τους κατά έναν και δύο βαθμούς, αντίστοιχα, ενώ η νέα βαθμολογία (55 βαθμοί) της Μολδαβίας ήταν βελτιωμένη από πέρυσι κατά δέκα βαθμούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου