Στη συνέχεια των πιέσεων και των χειρισμών για το θέμα που έχει προκύψει με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανικής Δημοκρατίας σε ότι αφορά στη διαδικασία και το περιχόμενο των πιστοποιητικών γέννησης, όπου καταργείται το στοιχείο της εθνικής καταγωγής του πολίτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης για ΑνθρώπιναΔικαιώματα (ΚΕΑΔ) και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες είχε σήμερα συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Bujar Nishani. Λεπτομέρειες για το περιχόμενο της συνάντησης δεν έχουν γίνει δημόσια γνωστές.
Στη συνάντηση ο Ντούλες συνοδεύονταν και απ’ τον Πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. ΒασίληΜπολάνο.Με βάση σημερινά δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου (ειδικό αφιέρωμα στη Gazeta Shqiptare) οι αλβανικές αρχές δείχνουν να αναδιπλώνουν εν μέρει. Παρά τις αντίθετες των δηλώσεων το μήνυμα που εστάλη τόσο με τις δηλώσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ όσο και του Ντούλε, αλλά και η ξεκάθαρη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που συνέδεσε ευθέως το θέμα με την πορεία προς την Ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Αλβανίας, δείχνει να έχει θορυβήσει τα Τίρανα. Το Υπουργείο Εσωτερικών αφήνει να διαρρέει ότι θα κυκλοφορούν παράλληλα με τον καινούργιο τύπο πιστοποιητικών χωρίς το στοιχείο της εθνικής καταγωγής και το πολύγλωσσο πιστοποιητικό όπου για χρήση στο εξωτερικό θα υπάρχει αυτό το στοιχείο.
Για την ΟΜΟΝΟΙΑ πάντως και την Ενωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως αποσαφήνισαν με την Ανακοίνωση Τύπου και την Συνέντευξη Τύπου του Βαγγέλη Ντούλε, δεν υπάρχουν περιθώρια για στρουθοκαμηλισμούς απ’ την αλβανική πολιτεία. Για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα η αναγραφή και η ελεύθερη δήλωση της εθνικής καταγωγής είναι ένα διεθνώς εγγυημένο δικαίωμα όπως και και κεκτημένο στο εσωτερικό αλβανικό δίκαιο. Οποιαδήποτε προσπάθεια για δημιουργία προβλημάτων προς σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν είναι ότι απλώς δημιουργεί παρενέργειες πρακτικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα, αλλά αποτελεί εμπόδιο στην απρόσκοπτη άσκηση δικαιωμάτων που σχετίζονται ακριβώς με την ιδιότητα του μέλους αυτής της Μειονότητας.
Με τη σημερινή συνάντηση του Ντούλε με τον αλβανό Υπυοργό Εσωτερικών ανοίγει ο δρόμος για παραπέρα πίεση, αλλά και να ξεκινήσει διάλογος με την Ομόνοια και τις τοπικές αρχές για την εξεύρεση λύσης στο σημαντικό αυτό θέμα για τα μέλη της μειονότητας, το διάλογο που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση πριν άλλωστε πάρει αυτή την απόφαση.
Ωστόσο οι εθνικιστικές φωνές ,ειδικά της αποκαλούμενης Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, δεν έλειψαν ούτε σήμερα και σε ότι αφορά και τούτο το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου