Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

H προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ καθυστερεί εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου


photo
Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο επισκιάζει την προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ. [Reuters]

Εβδομάδες μετά τις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου, οι κάτοικοι των Τιράνων δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιος είναι ο δήμαρχός τους. Με το αποτέλεσμα να είναι συγκεχυμένο λόγω διαφωνίας σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων, τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας ανταλλάσσουν κατηγορίες και η υπόθεση έχει μετατραπεί σε δικαστική μάχη.
Ο επιβεβλημένος Έντι Ράμα --αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος -- είναι δήμαρχος για 11 χρόνια, και αρχικά φάνηκε να έχει υπερισχύσει με διαφορά δέκα ψήφων στην αναμέτρηση με τον αντίπαλό του Λουλζίμ Μπάσα. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα ανατράπηκε μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών να μετρήσουν και οι ψήφοι που είχαν τοποθετήσει οι ψηφοφόροι σε λάθος κάλπες.
Όταν συμπεριλήφθηκαν και αυτές οι ψήφοι, ο Μπάσα πήρε το προβάδισμα.

"Το αντίστοιχο των κανόνων της νέας καταμέτρησης στο ποδόσφαιρο θα ήταν ο διαιτητής να σφυρίξει ώστε η μια ομάδα να πάει στα αποδύτηρια, ενώ η άλλη να παραμείνει στο γήπεδο και να συνεχίσει να σκοράρει μέχρι να κερδίσει", είπε ο συντονιστής της αντιπολίτευσης Εριόν Βελιάι στουςSETimes, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ότι έχει παρέμβει στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
"Αυτό δεν λειτουργεί σε μια δημοκρατία. Οι κανόνες δεν αλλάζουν στο τέλος του παιχνιδιού. Σαφώς, για τον Μπερίσα το δίκαιο παιχνίδι είναι οξύμωρο", πρόσθεσε.
Η αριστερά μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο και προειδοποιεί για λαϊκή εξέγερση εάν το Σώμα των Εκλεκτόρων, ένα σώμα δικαστών που εξετάζουν τη νομιμότητα της διαδικασίας, δηλώσει ότι ο Μπάσα είναι ο νικητής.
Οι Δημοκρατικοί του Μπερίσα, εν τω μεταξύ, λένε πως οι Σοσιαλιστές υπονομεύουν το κράτος δικαίου και κρατούν τις προοπτικές της χώρας για ένταξη στην ΕΕ σε ομηρία.
"Η ρητορική για την αναγνώριση ενός νομότυπου κράτους και οι διαμαρτυρίες αποτελούν μια κακή πρόβα για τον ίδιο τον αρχηγό του SP και τα αποτελέσματα που θα επιτύχει θα είναι τα ίδια που πέτυχε μέχρι τώρα -- μια πολιτική απώλεια" είπε ο Μεσίλα Ντόντα του κυβερνώντος κόμματος ΜΡ στους SETimes.
Το κύριο θέμα της συζήτησης είναι μια νομική ερώτηση. Όπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φεχμί Αμπντίου, ο Εκλεκτορικός Κώδικας δε διευκρινίζει τι θα πρέπει να γίνει με τις ψήφους που τοποθετήθηκαν σε λάθος κάλπες.
"Οι νομοθέτες στο Κοινοβούλιο πρέπει να σκεφτούν για αυτήν την κατάσταση. Αλλά τώρα έχουμε ένα προηγούμενο", είπε ο Αμπντίου στους SETimes.
Σε προηγούμενες εκλογές, οι ψήφοι που είχαν τοποθετηθεί σε λάθος κάλπες δεν θεωρήθηκαν έγκυρες, αναφέρει ο Καθηγητής Ιγκλί Τοτοζάνι.
"Έχουμε ένα νομικό κενό και, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις προηγούμενες εκλογές, όταν οι ψήφοι θεωρήθηκαν άκυρες. Τώρα αλλάζουν τους κανόνες. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει, αλλά ο κανόνας που αλλάζει πρέπει να γίνει με συναίνεση, όχι με κάρτες", είπε στουςSETimes.
Η διαφωνία για τη δημαρχία είναι η τελευταία εξέλιξη ενός μακροσκελούς πολιτικού αδιεξόδου μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης, που χρονολογείται από τον τελευταίο γύρο των γενικών εκλογών τον Ιούνιο του 2009.
Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κατηγορούν ότι σημειώθηκαν παρατυπίες κατά τη διάρκεια εκείνης της ψηφοφορίας, έχουν πρωτοστατήσει σε μια σειρά μποϊκοτάζ στη βουλή και έχουν οργανώσει διαδηλώσεις μπροστά από κυβερνητικά γραφεία.
Με το κοινοβούλιο να είναι απασχολημένο με τη διαφωνία, οι προοπτικές της Αλβανίας για ένταξη στην ΕΕ παραπαίουν.
Στις 14 και 15 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε και ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την κρίση στην Αλβανία, κάνοντας έκκληση σε αμφότερα τα κόμματα για διάλογο. Ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση Στέφαν Φουέλε είπε ότι ανησυχεί για την κατάσταση και προσκάλεσε όλα τα κόμματα να επιλύσουν την κρίση.
"Χρειάζεται συναίνεση σε εθνικό επίπεδο. Εάν η δημοκρατία δεν λειτουργήσει, θα υπάρχουν συνέπειες για την ένταξη στην ΕΕ. Οι προοπτικές δεν είναι αισιόδοξες. Είμαστε η τελευταία χώρα στην περιοχή και δεν υπάρχει αυτήν την περίοδο καμία ελπίδα να κερδίσει θέση υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ", είπε η Ερμελίντα Μέκσι, επικεφαλής της Επιτροπής Ένταξης του κοινοβουλίου, στους SETimes.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου