Η τελευταία φορά που η Ελληνική Κυβέρνηση – έστω και στα λόγια – αναφέρθηκε στο Βορειοηπειρωτικό
Στα τέλη Ιουνίου του 1993 η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα σε ένα ακόμα ξέσπασμα ανθελληνισμού παίρνει την απόφαση να απελάσει τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Χρυσόστομο Μαϊδώνη.
Οι Βορειοηπειρώτες αντιδρούν άμεσα και δυναμικά, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αργυρόκαστρο. Η ελληνική κυβέρνηση προχωρώντας σε αντίποινα ύστερα από επιχείρηση-σκούπα της Αστυνομίας απέλασε με τη σειρά της χιλιάδες παράνομους Αλβανούς μετανάστες.
Στις 14 Ιουλίου 1993, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην οποία έθεσε έξι σημεία ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας:
2) Επιστροφή της εκκλησιαστικής περιουσίας που είχε κατασχέσει ο Χότζα από την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας
3) Ίδρυση δημόσιων και ιδιωτικών μειονοτικών σχολείων με διδασκαλία της ελληνικής σε όλες τις βαθμίδες και πέραν των καθορισμένων μειονοτικών ζωνών
4) Ίσες ευκαιρίες για τους ομογενείς σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες
5) Ανεμπόδιστη επιστροφή όλων των Ελλήνων της Αλβανίας στα σπίτια τους και επανάκτηση των περιουσιών τους
και
6) Σύνδεση του καθεστώτος της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία με το παναλβανικό αίτημα της παραχώρησης αυτονομίας από τους Σέρβους στους Αλβανούς του Κοσόβου.
Για πρώτη φορά η Αθήνα έθετε επισήμως τέτοιο ζήτημα και αυτό έσπευσε να το επισημάνει και ο διεθνής τύπος.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 18 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην ικανοποίηση του απανταχού Ελληνισμού για τις θέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Ιδιαίτερα εχάρησαν οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας, διότι είδαν επιτέλους να χαράσσεται σοβαρά εθνική πολιτική στο Βορειοηπειρωτικό, πράγμα που ημείς, χρόνια τώρα ολόκληρα το ζητούσαμε. Αξίζουν επομένως συγχαρητήρια εις τον Πρωθυπουργόν κ. Μητσοτάκην, διότι ετόλμησε και ωμίλησε με γλώσσαν εθνικήν προς τους Αλβανούς, τους συνεχίζοντας να ποδοπατούν όλα ανεξαιρέτως τα ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητος».
Κάνοντας μία αναφορά στην αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, ο μακαριστός Σεβαστιανός διευκρίνισε ότι αυτή αναγνωρίστηκε διεθνώς με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας το 1914 και δεν πρέπει να συνδέεται με αντίστοιχες αλβανικές διεκδικήσεις για το Κόσοβο που δεν έχουν νομική βάση και στο τέλος υπογράμμισε ότι:
«ήλθε πλέον και η ώρα της Βορειοηπειρωτικής Οργανώσεως «ΟΜΟΝΟΙΑ» όπως θέση αυτή αμέσως το θέμα της πολιτικής αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου – αυτό δηλαδή που αναμένει τώρα σύμπας ο Ελληνισμός - διότι εν εναντία περιπτώσει, οι θέσεις του κ. Πρωθυπουργού θα μείνουν στην ουσία απραγματοποίητες. Και τότε η ευθύνη δια την απώλειαν της ευκαιρίας και των συνεπειών της θα βαρύνει αποκλειστικά την ηγεσίαν του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου