Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ψηφίστηκε ο Νόμος περί Αμνηστίας στην Αλβανία


 Για τέσσερις υπουθέσεις, στις οποίες κατηγορούνταν Αλβανοί για εγκλήματα πολέμου το 2001.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ ψήφισε το Νόμο περί Αμνηστίας για κατηγορούμενους τεσσάρων υποθέσεων που διερευνούσε αρχικά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και τις οποίες το Δικαστήριο ανέπεμψε το 2008 στις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ.
Πρόκειται για υποθέσεις, στις οποίες αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων, το 2001.
Οι υποθέσεις αυτές πλέον έκλεισαν χωρίς εκδίκαση, με υπαγωγή των κατηγορουμένων στο Νόμο περί Αμνηστίας.
Υπέρ της απόφασης ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και του DUI του Αλί Αχμέτι, τα οποία θα συγκροτήσουν και τη μελλοντική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Κατά τάχθηκαν οι βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, οι οποίοι κατηγόρησαν τους κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι ότι με το νόμο αυτό, τον οποίο πρότεινε το DUI, νομιμοποιούν τα εγκλήματα πολέμου και παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας.
Σχετικά με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ το 2001, ο μοναδικός που έχει καταδικαστεί είναι ο Γιόχαν Ταρατσούλοφσκι, πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας, ο οποίος καταδικάστηκε από το ICTY σε ποινή φυλάκισης 12 χρόνων με τις κατηγορίες της οργάνωσης και εκτέλεσης επτά αμάχων Αλβανών, τον Αύγουστο του 2001, από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, στο αλβανόφωνο χωριό Λιούμποτεν, έξω από τα Σκόπια
Με την ψήφιση του Νόμου περί Αμνηστίας από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, κλείνει πλέον και το τελευταίο «κεφάλαιο» από την εποχή της διεθνοτικής σύγκρουσης το 2001, η οποία είχε οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης και διευθετήθηκε με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας.
Η ψήφιση του Νόμου περί Αμνηστίας, όπως και δύο ακόμη νόμοι που ψηφίστηκαν πριν από μερικές ημέρες από τη Βουλή σχετικά με τη χρήση της αλβανικής γλώσσας στη Βουλή από Αλβανούς υπουργούς της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και την ανάρτηση του αλβανικού εθνικού συμβόλου σε περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν άνω του 50% του πληθυσμού, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του VMRO-DPMNE και του DUI, πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Η Βουλή της ΠΓΔΜ θα συνεδριάσει στις 27 Ιουλίου σχετικά με την πρόταση και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου