Εντυπωσιακή αύξηση τουριστικής ροής από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Αλβανία καταγράφεται στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ την ίδια στιγμή βασικοί “πελάτες” του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αναδεικνύονται οι Βούλγαροι, οι Αλβανοί, οι Κύπριοι και οι Γερμανοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικά οι αφίξεις στη χώρα μας την εν λόγω περίοδο σημείωσαν αύξηση κατά 13,1% στο 1,1 εκατ.
Συγκεκριμένα, αύξηση 79,8% εμφανίζουν οι αφίξεις από Ρωσία το πρώτο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αύξηση 70,5% οι αφίξεις από Γαλλία και 53,9% από Αλβανία. Στο μεταξύ άνοδο 78,6% εμφανίζει η Τσεχία, ωστόσο ο αριθμός των τσέχων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ήταν μικρός (4.876).
Συγκεκριμένα, αύξηση 79,8% εμφανίζουν οι αφίξεις από Ρωσία το πρώτο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, αύξηση 70,5% οι αφίξεις από Γαλλία και 53,9% από Αλβανία. Στο μεταξύ άνοδο 78,6% εμφανίζει η Τσεχία, ωστόσο ο αριθμός των τσέχων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα ήταν μικρός (4.876).
Σε ό,τι αφορά την κατανομή των αφίξεων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η Βουλγαρία (10,3%), η Αλβανία (9,2%), η Κύπρος (9,2%), η Γερμανία (7,8%) και η Βρετανία (7,1%). Μάλιστα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, που αποτελούν το 81,7% επί του συνόλου, παρουσίασαν άνοδο 8,6%, με τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εμφανίζουν αύξηση 1,1%. Από τις υπόλοιπες ηπείρους, σημαντική αύξηση καταγράφεται από την Ασία (41,7%) και από την Αφρική (62,2%).
Κατά την ανάλυση των αφίξεων κατά μέσο μεταφοράς και σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι το αεροδρόμιο που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης είναι το “Ελευθέριος Βενιζέλος” (40%) και ακολουθεί το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης (6,6%). Παράλληλα, φέτος σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις οδικές αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Ώθηση από την τουριστική κατοικία
Στο μεταξύ, σημαντική ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και στην αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερομένων υπηρεσιών αναμένεται να προσφέρει η ανάπτυξη του θεσμού της τουριστικής κατοικίας στη χώρα, σύμφωνα με προβλέψεις του νομοσχεδίου για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση, στο οποίο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γ. Νικητιάδης, ενώπιον των μελών της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.
Ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι μέσα από τις προβλεπόμενες διατάξεις για την ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας δημιουργούνται δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και προϋποθέσεις ανάπτυξης επενδύσεων στη χώρα μας. Η τουριστική κατοικία -είπε- μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με ειδικές υποδομές στο τουρισμό, όπως την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, της δημιουργίας εγκαταστάσεων γκολφ, μαρινών κ.ά.
Παραλλήλως, η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού και στην άμβλυνση των συνεπειών της.
Αναφερόμενος σε στοιχεία διεθνών μελετών, ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ότι πρώτοι στην αγορά τουριστικής κατοικίας είναι οι Άγγλοι, καθώς μέχρι σήμερα από τους 100 οι 25 αγοράζουν τουριστικές κατοικίες στην Ισπανία, οι 26 στη Γαλλία και λιγότεροι από 2 στην Ελλάδα. Στόχος του νομοσχεδίου -όπως είπε- είναι η αναστροφή της κατάστασης και η προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών οι οποίοι θα επενδύουν στη τουριστική κατοικία και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού.
Οι πέντε βασικές αγορές της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2011
Βουλγαρία 10,3%
Αλβανία 9,2%
Κύπρος 8,5%
Γερμανία 7,8%
Βρετανία 7,1%
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τουριστών ανά χώρα
Ρωσία 79,8%
Τσεχία 78,6%
Γαλλία 70,5%
Αλβανία 53,9%
Τσεχία 78,6%
Γαλλία 70,5%
Αλβανία 53,9%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου