Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Αλβανία: Η ΕΕ δεν αποδέχεται το μποϊκοτάζ της Βουλής και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος

«Τώρα που το εκλογοδικείο ολοκλήρωσε την αποστολή του, είναι καιρός οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία να ξεπεράσουν το πολιτικό αδιέξοδο και να επιστρέψουν σε ένα επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που θα επιτρέψει τη σωστή λειτουργία των καίριων δημοκρατικών θεσμών», δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.
Με ανακοίνωση που υιοθετήθηκε μετά την τρίτη συνάντηση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο κ. Φούλε κάλεσε την αντιπολίτευση και την κυβέρνηση «να αποκαταστήσουν το διάλογο και να άρουν το μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο, να εργαστούν για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση πρέπει να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Βουλής, πολλοί νόμοι απαιτούν τις ψήφους της», τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αλβανικής αντιπολίτευσης, ο κ. Φούλε είπε ότι η ΕΕ δεν αποδέχεται το μποϊκοτάζ.«Πρέπει να έχετε μία εποικοδομητική αντιπολίτευση που θα λαμβάνει μέρος στις εργασίες της Βουλής.
Το μποϊκοτάζ δεν είναι αποδεκτό», ανέφερε ο κ. Φούλε.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, Κάθριν ‘Αστον και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, στην κοινή ανακοίνωση αναφέρουν ότι παρατήρησαν με ανησυχία «ότι υπάρχουν διαφωνίες και πόλωση γύρω από τις αποφάσεις της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του και του Εκλογοδικείου συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας απόφασης και της επιχειρηματολογίας του Εκλογοδικείου».
«Οι δημοτικές εκλογές στα Τίρανα απέδειξαν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το εκλογικό πλαίσιο», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Επαναλαμβάνουμε ότι το Συμβούλιο της ΕΕ στις 20 Ιουνίου τόνισε ότι ανεπάρκειες στο νομικό πλαίσιο και στην εκλογική διαδικασία πρέπει να διευθετηθούν με διεξοδικό, αποτελεσματικό και συναινετικό τρόπο μέσω μίας εκλογικής μεταρρύθμισης σε συμφωνία με τις συστάσεις του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα (ODIHR)», επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι κ.κ.
‘Αστον και Φούλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου