Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τουρκικές επιχειρήσεις διεισδύουν σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία



photo
Η Ιστανμπούλ λειτουργεί ως έδρα πολλών τουρκικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία. [Reuters]
Οι τουρκικές επιχειρήσεις κατάφεραν να διεισδύσουν στις βαλκανικές αγορές. Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο εμφανές αυτό όσο στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, όπου οι επενδύσεις σε τράπεζες, αεροδρόμια, σχολεία και σε οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης των χωρών αυτών αποφέρουν αμοιβαία οφέλη.
Την τελευταία δεκαετία, ο Οργανισμός του Κοσσυφοπεδίου για την Προώθηση Ξένων Επενδύσεων (APIK) κατέγραψε 405 τουρκικές εταιρείες και 2.339 εργαζόμενους στον κατασκευαστικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό τομέα, καθώς και στους τομείς υγειονομικής περίθαλψης, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και εμπορικών συναλλαγών.
Μιλώντας στους SETimes, ο Μούσταφε Χασάνι, διευθυντής του APIK, ανάφερε αρκετές εταιρείες το μεγάλο εργατικό δυναμικό των οποίων είχε θετικές επιτπώσεις στην οικονομική ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου, Μεταξύ των εταιρειών αυτών είναι η Bechtel Enka, ο αερομεταφορέας Limak Group και οι τράπεζες TEB (Paribas) και BKT.

"Ο APIK μνημονεύει την Τουρκία στη σχετική με τις ξένες επενδύσεις στρατηγική της λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο ένεκα κοινής κουλτούρας και θρησκείας", είπε ο Χασάνι ο οποίος εξηγεί ότι το μεγαλύτερο τμήμα του νεανικού εργατικού δυναμικού του Κοσσόβου μιλά τουρκικά και αγγλικά και σπούδασε στο Κοσσυφοπέδιο ή στην Τουρκία.
Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Αρκετοί φορείς, όπως το τουρκικό εμπορικό και οικονομικό επιμελητήριο στο Κοσσυφοπέδιο, συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Τουρκίας.
Ο Χασάνι επεσήμανε επίσης το προνομιακό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και την CEFTA ως ένα ακόμα πλεονέκτημα για τις τουρκικές επιχειρήσεις. Εγκαθιστώντας εργοστάσια παραγωγής στο Κοσσυφοπέδιο, η Τουρκία δύναται να εξάγει αγαθά της στην ΕΕ και στις χώρες της CEFTA χωρίς την επιβολή τελωνειακών δασμών.
"Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι η Τουρκία θα πρέπει να βλέπει το Κοσσυφοπέδιο ως ένα φιλικό περιβάλλον για τους ενδεχόμενους επενδυτές", είπε ο Χασάνι.
Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει δείξει ότι στηρίζει τις τουρκικές επενδύσεις. Το Μάρτιο, ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι επισκέφτηκε την Τουρκία για συνάντηση με τον ομόλογό του Ρέτζιπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Το Κοσσυφοπέδιο θεωρεί την Τουρκία στρατηγικό εταίρο και χαιρετίζει τη συμβολή της στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια", είπε ο Θάτσι.
Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Θάτσι. Ο τουρκικός όμιλος υγειονομικής περίθαλψης Medicana ανακοίνωσε σχέδια να κατασκευάσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο νοσοκομείο στο Κοσσυφοπέδιο.
Η ημερησία εφημερίδα Daily Express του Κοσσυφοπεδίου ανάφερε στις 10 Μαϊου ότι ο υπουργός Υγείας του Κοσσυφοπεδίου, ο Φερίντ Αγκάνι, συναντήθηκε με τον Χουσεϊν Μποσκούρτ, πρόεδρο του ΔΣ της Medicana, για να εκφράσει θεσμική υποστήριξη στο έργο.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται επίσης και στην Αλβανία στον τραπεζικό και κατασκευαστικό τομέα καθώς και στους τομείς τουρισμού, υγειονομικής περίθαλψης, τηλεπικοινωνιών, εμπορίου και μεταφορών.
Στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Αζέτα Τσολάκου Τσάφκα, συντονιστή του προγράμματος ξένης βοήθειας στην Αλβανία, δείχνουν ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εμπόριο και τις μεταφορές και ακολουθούσε η μεταποίηση και ο κατασκευαστικός τομέας
Στη χώρα δραστηριοποιούνται 111 τουρκικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό RTSH της Αλβανίας, οι τουρκικές επενδύσεις στην Αλβανία ανήλθαν στα 260 εκατ. ευρώ το 2010.
Ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία - ο τουρκικός όμιλος εταιρειών Calik Holding -- έχει επενδύσει σχεδόν 340 εκατ. ευρώ στις αλβανικές υποδομές και τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με τον Ορχάν Κοσκούν, πρόεδρο του ομίλου Calik για την νότιο Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
"Από απόψεως πληθυσμού και δυνατοτήτων της αγοράς, η Αλβανία αποτελεί την καλύτερη επένδυση", είπε ο Κοσκούν, ο οποίος επιβεβαίωσε το σχέδιο της εταιρείας να μπει και στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας την εμπειρία της εταιρείας στον τομέα.
Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου