Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Απειλεί η Τουρκία την Ελλάδα μέσω των βάσεων της στην Αλβανία?


Το στρατηγικό άνοιγμα της Τουρκίας στην Αλβανία και οι βάσεις της στην Βόρεια Ήπειρο.
Μπορούνε να θεωρηθούνε απειλή;

Είναι γνωστό πλέον ότι από πέρσι η Τουρκία διατηρεί ναυτικές βάσεις στην Αλβανία,και συγκεκριμένα στην Βόρεια Ήπειρο.
Σε αυτές τις βάσεις εκτός απο πλωτά και φρεγάτες υπάρχουν και υποβρύχια του Τούρκικου ναυτικού.
Φυσικά αυτό είναι μια εμφανής απειλή πλέον για την Ελλάδα, διότι αμα ανοίξει μέτωπο στο Αιγαίο το ναυτικό θα σπεύσει στο μέτωπο και πολύ λίγες δυνάμεις θα μείνουν πίσω για προληπτικούς λόγους.

Και εδώ παίζει ρόλο η Τουρκική στρατιωτική δύναμη στην Αλβανία, διότι αφού ανοίξει το μέτωπο στο Αιγαίο, θα στείλουν τον στόλο που σταθμεύει στην Αλβανία να επιτεθεί στα νησία του Ιονίου και θα ξαφνιάσει τον στρατό,αφού θα είναι χτύπημα που δεν θα το περιμέναμε.
Και αφού ο στρατός θα είναι απασχολημένος στο Αιγαίο, στο Ιόνιο οι Τούρκικες φρεγάτες και τα υποβρύχια θα αλονίζουν.Θα μπορέσουν οι δυνάμεις του Ελληνικού στρατού που θα στρατεύουν εκεί να τους αντιμετωπίσουν;
Μπορεί η Ελλάδα να διατηρήσει δύο μέτωπα; Στο Ιόνιο και στο Αιγαίο; Η απάντηση είναι ναι,άμα φυσικά γίνει σωστή κατανομή και δημιουργηθεί ένα σχέδιο.
 
Ώς έσχατη λύση, θα μπορούσανε να διοργανωθούνε αντάρτικα σώματα στην Βόρεια Ήπειρο και να αποσπάσουν τον Αλβανικό στρατό ώστε να μην δημιουργήσει και άλλο μέτωπο, ενώ παράλληλα να γίνει απόβαση του Ελληνικού Στρατού στα νησιά που καταλήφθηκαν, με ναυτική υποστήριξη.
 
Δηλαδή θα θέλαμε πρώτα να μεταφέρουμε το μέτωπο απο το Αιγαίο στην ενδοχώρα της Τουρκίας, ώστε να μπορέσουμε να αποσύρουμε μερικές ναυτικές δυνάμεις και να ενισχύσουμε το μέτωπο στο Ιόνιο.

Για αυτό πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Αλβανία, πώς άμα δεν απομακρυνθούν οι Τούρκικες βάσεις θα γίνει εφαρμογή του πρωτόκολλου της Κέρκυρας,που προβλέπει αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου