Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Παρασημοφόρηση Αρχιεπισκόπου Αλβανίας...!



Παρασημοφόρηση Αρχιεπισκόπου Αλβανίας από την Εκκλησία της Αγγλίας.



«Το Σταυρό του Λαμπεθ», ένα ειδικό παράσημο  για θρησκευτικούς ηγέτες, δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τον Μακαριότατο κ. Αναστάσιο από τον Δόκτωρ Rowan Williams, Αρχιεπίσκοπο του Καντερβουρίου και μέλος της Βουλής των Λόρδων.
Στης 7 Ιουλίου του 2011, κατά το επίσημο δείπνο στην κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην πόλη του Υορκ της Αγγλίας, ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίου dr. Williams, μιλώντας με τρόπο επαινετικό, παρέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο το παραπάνω παράσημο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος κατά την ευχαριστιακή του ομιλία ανάμεσα σ’ άλλα είπε: « Καθώς αντικρίζω το Σταυρό του Λάμπεθ μου έρχονται στο νου οι στοίχοι του νομπελίστα Τ.S . Elliot: « Που είσαι σοφία που σε χάσαμε στην γνώση? Που είσαι γνώση που σε χάσαμε μέσα στην Πληροφορία». Υπάρχει πολύ πληροφορία γύρω από το Σταυρό. Μάλιστα πολύ περισσότερο υπάρχουν  θεολογικές γνώσεις. Αλλά αυτό που αποζητείται από τον καθένα από μας είναι να τον πλησιάσουμε να  εξοικειωθούμε με την  «σοφία του Σταυρού» σοφία η οποία αναφέρεται στην σωτηρία του ανθρωπίνου γένους  και στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη για το ατέλειωτο έλεος  του Θεού, στην 
αγάπη, την αυτοθυσία και την συνεχή προσφορά».
Εκτός από αυτά την επόμενη μέρα κατά την έναρξη της Γενικής Συνόδου της Αγγλικανικής Εκκλησίας  ο Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας καλώντας των   Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο να πάρει το λόγο στην κύριος ομιλητής, τελείωσε τον χαιρετισμό του με τις παρακάτω λέξεις: «Η Ανάσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας  οφείλετε καθ’ όλα σ’ έναν ηγέτη, οι πνευματικές και μορφωτικές  ικανότητες του οποίου, η δύναμη της προσωπικότητας του, η ταπείνωση και η αγιότητα του, έχουν γίνει φάρος για πολλούς στην Ευρώπη  της εποχής μας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ξεκίνησε την καριέρα του στην Αφρική, είναι έλληνας στην καταγωγή, ένας θεολόγος ο οποίος έλαμψε στο πεδίο της ιεραποστολής. Έχει διδάξει σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα, εντωμεταξύ μπόρεσε να χρησιμοποιήσει της θεολογικές του ικανότητες στο έπακρο, με σκοπό την αναγέννηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας».
Στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και όλης της Αλβανίας, Αναστάσιος, μπροστά από  πεντακόσια μέλη της Γενικής Συνόδου, κληρικούς όλων των βαθμίδων και διακριτά μέλη της αγγλικής κοινωνίας, ανέπτυξε το θέμα:
« Η μεταβίβαση του Ευαγγελίου στο σύγχρονο κόσμο – Η θεμελίωση μιας τοπικής Εκκλησίας», η οποία είχε ως κύριο άξονα την εμπειρία του  από την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία.
Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έκλεισε με της παρακάτω σκέψεις: « Όταν αναφερόμαστε στην μεταφορά του Ευαγγελίου, η σκέψη μου πηγαίνει στις δυο λίμνες της Παλαιστίνης: την Θάλασσα της Γαλιλαίας και την Νεκρή Θάλασσα.
Οι δύο αυτές λίμνες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και μία ουσιώδες διαφορά. Και τα δύο παίρνουν νερό από τον Ιορδάνη Ποταμό. Η πρώτη λίμνη αυτή  της Γαλιλαίας, δέχεται το νερό και το προσφέρει ώστε να ποτιστούν οι νότιες περιοχές . Η δεύτερη, η Νεκρά Θάλασσα, δέχεται το νερό, αλλά το κρατά για τον εαυτό της. Στον πρώτο ποταμό η ζωή αναπτύσσετε μέσα στην λίμνη και κοντά στις ακτές της. Στη δεύτερη δεν υπάρχουν ίχνη ζωής. Ξέρουμε πως ο Θεός μας δεν είχε καμία σχέση με την Νεκρά Θάλασσα. Αυτός ξεκίνησε την δημόσια αποστολή του και πολλά από τα θαύματα του τα έκανε στην Θάλασσα της Γαλιλαίας. Εμείς οι χριστιανοί έχουμε το πλεονέκτημα να παίρνουμε συνέχεια το ζωντανό νερό του πνευματικού Ιορδάνη. Δεχόμαστε ασταμάτητα  ατέλειωτα πνευματικά και υλικά αγαθά.  Εάν τα κρατήσουμε μόνο για τον εαυτό μας θα τα χάσουμε. Η Νεκρά Θάλασσα παραμένει σύμβολο αυτού του οποίου λαμβάνει δώρα και τα φυλάει για τον εαυτό του. Εάν τα μοιραστούμε με τους άλλους θα μοιάσουμε με την ζωντανή ζωή της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Όταν κάποιος παίρνει και μοιράζει αυτό που παίρνει, αυτό είναι και το μυστικό για να έχεις ζωή. Καλύτερα την Ζωή!».

http://ortodoksikoritsa.blogspot.com/



Γραφείο τύπου της Αρχιεπισκοπής 17/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου