Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα (δεξιά) υποδέχεται τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λιέμπερμαν στα Τίρανα την Τετάρτη (29 Ιουνίου). [Reuters]
|
Η Αλβανία και το Ισραήλ εδώ και καιρό συζητούν ευκαιρίες για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, επιστήμης και τεχνολογίας, επικοινωνίας και πληροφορικής, καθώς και στους τομείς υγειονομικής περίθαλψης, τουρισμού, γεωργίας και ενέργειας.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα διαβεβαίωσε τον επισκεπτόμενο ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λιέμπερμαν την Τετάρτη (29 Ιούνίου) ότι οι ισραηλινοί επενδυτές "θα έχουν πλήρη στήριξη στην Αλβανία από την κυβέρνηση και τους αλβανικούς φορείς, προκειμένου οι επενδύσεις τους να είναι επιτυχείς τόσο γι' αυτούς όσο και για την Αλβανία".
Ήταν η πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια που τόσο υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος προαγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα, η οποία κατά συγκυρία έλαβε χώρα την ίδια ημέρα με ένα αλβανο-ισραηλινό επιχειρηματικό φόρουμ. Τον Λιέμπερμαν συνόδευαν συνολικά 20 επιχειρήσεις, μέλη της ισραηλινής επιχειρηματικής κοινότητας.
Ο Εντλίρα Πρένγκα, εκπρόσωπος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, είπε στουςSETimes ότι αυτός που υποστήριξε σθεναρά τη διοργάνωση του φόρουμ ήταν ο ισραηλινός πρέσβης στα Τίρανα, ο Ντέιβιντ Κόεν, και ότι τα επιμελητήρια στα Τίρανα και το Τελ Αβίβ εργάζονται για το σκοπό αυτό από τον Ιανουάριο.
"Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν ισραηλινές επιχειρήσεις στη χώρα γιατί διαθέτουν ανεπτυγμένη τεχνολογία, είναι σοβαρές στην αγορά και καλωσορίζουμε τη συνεργασία με αυτές", πρόσθεσε ο Πρένγκα. Στο φόρουμ συμμετείχαν και επενδυτές από το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ.
"Η κυβέρνησή μας και η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζονται για τη δημιουργία νομικού πλαισίου οικονομικής συνεργασίας. Πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες που πρέπει να εξεταστούν", είπε ο Μπερίσα στους συμμετέχοντες. "Σας προσκαλώ να εξετάσετε σοβαρά τις δυνατότητες επένδυσης στον ενεργειακό τομέα", είπε.
Ο Μπερίσα επεσήμανε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις ασχολούνται στην Αλβανία με τα ορυκτά αποθέματα, "πολύ πιθανό και με χρυσό".
Ο Λιέμπερμαν υπεγράμμισε την ανάγκη επανάληψης του επιχειρηματικού φόρουμ στο Ισραήλ.
"Ζούμε σήμερα σε ένα μεγάλο παγκόσμιο χωριό κι γι' αυτό το λόγο κάθε επιχειρηματική ευκαιρία θα πρέπει να είναι όσο περισσότερο γίνεται ελκυστική και δελεαστική και όσο γίνεται πιο ανταγωνιστική", είπε μετά από συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Έντμοντ Χατζινάστο.
Ο Λιέμπερμαν, που μίλησε στο επιχειρηματικό φόρουμ, συνέστησε στην Αλβανία να είναι πολύ συντηρητική με τη χρηματοοικονομική αγορά για να μπορέσει να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Οι ισραηλινές εταιρείες έδειξαν ενδιαφέρον για τον τουρισμό, την ενέργεια και τη γεωργία. "Το συμπέρασμά μας είναι ότι ως επί το πλείστον οι ισραηλινές επιχειρήσεις προβαίνουν σε μακροχρόνιες επενδύσεις εκτός της χώρας τους και όχι σε βραχείας διάρκειας" είπε ο Πρένγκα.
Ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Τιράνων, ο Νίκολιν Γιάκα, λέει ότι η Αλβανία μπορεί να θεωρηθεί ως "το σημαντικότερο σημείο στην περιοχή".
Χαρακτήρισε δε το φόρουμ ως "χρυσή ευκαιρία για τη δημιουργία σχέσεων πρακτικής συνεργασίας σε τομείς ειδικού ενδιαφέροντος", σύμφωνα με την αλβανική ημερησία εφημερίδα Shqip.
Η Αλβανία επιδιώκει εδώ και καιρό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με άλλους τρόπους, αποκτώντας τον πρώτο της ραββίνο, εβραϊκό κέντρο και συναγωγή που θα εξυπηρετούν την πολύ μικρή εβραϊκή μειονότητα, που σήμερα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 150 άτομα. Μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1991, οι περισσότεροι εβραίοι της Αλβανίας έφυγαν για το Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου