Τι αφήνει πίσω ο Ριζόπουλος
Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, θα γίνει η αντικατάσταση του «δικού» μας Πρόξενου Αργυροκάστρου Ιωάννη Ριζόπουλου. Η κανονική θητεία των διπλωματών σε κάθε έδρα είναι δύο χρόνια, σε κάποιες περιπτώσεις παρατείνεται σε τρία ενώ ο Ριζόπουλος ζήτησε να παραμείνει άλλο ένα έτος για να γίνουν τέσσερα αλλά παρά τις μεσολαβήσεις (απ’ ότι λένε κύκλοι από το διπλωματικό σώμα) των φίλων του, δεν τα κατάφερε! Το λόγο γιατί ήθελε τόσο πολύ να μείνει Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο παρόλο που πριν από δύο χρόνια είχε αναβαθμιστεί σε πρέσβης, μόνο ο ίδιος τον ξέρει.
Το Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου, δημιουργήθηκε με διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας και αποτέλεσε ψυχολογική και ουσιαστική ενίσχυση της Ελληνικής μειονότητας. Ο ρόλος του όμως αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων ως προς την επίλυση προβλημάτων της ομογένειας και πολλές φορές έγινε μέρος του προβλήματος ή άλλο ένα πρόβλημα της Ε.Ε.Μ. Στο άκουσμα του ονόματος του, οι Βορειοηπειρώτες θυμούνται την ταλαιπωρία και τις ατέλειωτες ώρες που στήνονταν έξω από την πύλη για κάποια θεώρηση ή για την σφράγιση κάποιου πιστοποιητικού ενώ για τους Αλβανούς τα χρήματα που έδωσαν για την αγορά κάποιας βίζας.
Το γεγονός ότι σε θέματα πολιτικών επιλογών και εκπροσώπησης της μειονότητας, ο κάθε πρόξενος έκανε προσωπική πολιτική, μαρτυρούσε και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής από πλευράς ΥΠΕΞ.
Ο Ριζόπουλος
Τον απερχόμενο πρόξενο, οι κοινή θνητοί Βορειοηπειρώτες δεν τον είδαν ποτέ τους και δεν έχουν κανένα λόγο να τον θυμούνται. Είναι ο μόνος πρόξενος Αργυροκάστρου που σε χωριά ή σε πόλεις της Βορείου Ηπείρου εμφανιζόταν μόνο όταν έρχονταν ο πρέσβης αφού έπρεπε να τον συνοδεύει, δηλαδή κάνα δυο φορές στη Δερβιτσιάνη και στους Αγίους Σαράντα. Δεν θα τον θυμούνται ούτε οι Αλβανοί γιατί δεν ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικός όπως ο κ. Οικονόμου της Κορυτσάς. Θα τον θυμούνται όμως πολύ καλά οι άνθρωποι των δύο κομμάτων που εκπροσωπείτε η μειονότητα, οι το ΚΕΑΔ για την απλόχερη στήριξη και οι του MEGA για τον πόλεμο που τους έκανε. Παρά του ασυμβίβαστου, λόγω επαγγέλματος, δεν έκρυβε τα «σοσιαλιστικά» ιδεολογικά του πιστεύω και εξέφραζε την απέχθεια του προς τον κλήρο. Ο «Βορειοηπειρώτης» ασχολήθηκε αρκετές φορές μαζί του με αποτέλεσμα να μην τρέφει και τα καλύτερα συναισθήματα για μας.
Σχετικά άρθρα του «Βορειοηπειρώτη»:
· Παναγιώτης Μπάρκας: Ο Ριζόπουλος εμπόδισε την αναβάθμιση και ο Γ. Γιάννης αλβανοποιεί το Ελληνικό Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου
· Ριζόπουλος: Το MEGA είναι κόμμα του Μπερίσα
· Πατέρα μ’ έκαψες...
· Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, μήνυσε παράγοντα της Μειονότητας στην Αλβανική Δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμηση
· Πρόξενος Αργυροκάστρου: Οι άριστες Έλληνο-Αλβανικές σχέσεις παρερμηνεύονται από τον Αλβανικό τύπο
Ο Νέος Πρόξενος
Ο κ. Νικόλαος Κοτροκόης είναι νέος στη διπλωματία και στην ηλικία. Το μόνο που ξέρουμε για αυτόν είναι ότι είχε υπηρετήσει στις Βρυξέλες και ότι είναι πολύ ενεργός στα συνδικαλιστικά του Διπλωματικού Σώματος. Τον καλωσορίζουμε και ευχόμαστε τώρα που απαλλάχτηκε από την πηγή του σκανδάλου που λέγεται βίζα, να έχει μια δημιουργική θητεία στο Αργυρόκαστρο, για το καλό της μειονότητας αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου