Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πότε θα βγει από το πολιτικό αδιέξοδο η Αλβανία?

photo
Υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αντιπολίτευσης της Αλβανίας φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στα Τίρανα. 
Ευρωπαϊκή  Ένωση και ΟΑΣΕ απαιτούν από την Αλβανική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με τελεσίγραφο τους στις 20 Ιουλίου ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.Η έκκληση προήλθε από τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών Αουντρόνιους Αζουμπάλις στο Βίλνιους μερικές ημέρες αφότου συναντήθηκε με κορυφαίους διπλωμάτες του Καζακστάν, της Ιρλανδίας και την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ του οργανισμού και της ΕΕ.



Ο Αζουμπάλις δήλωσε "Η συνεχιζόμενη διένεξη για τη διαδικασία εφέσεων μετά τις τοπικές εκλογές στις 8 Μαΐου τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω εκλογικές μεταρρυθμίσεις.Η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να ξεπεράσουν την πόλωση και τη διάχυτη δυσπιστία και να τερματίσουν το πολιτικό αδιέξοδο". 


Δεν θα βγάλουν ποτέ Δήμαρχο Τιράνων?
Η νέα αντιπαράθεση σε μια χώρα που καταποντίζεται από πολιτικές διαφωνίες δεδομένου πως οι κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2009 πραγματοποιήθηκαν μετά από έναν αμφίρροπο αγώνα μεταξύ του τωρινού δημάρχου των Τιράνων και αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, και του υποψήφιου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, Λούλζιμ Μπάσα.



Ο Ράμα, ο οποίος ήταν δήμαρχος για 11 χρόνια, αρχικά φάνηκε να υπερτερεί κερδίζοντας την ψηφοφορία με διαφορά δέκα ψήφων. Αυτό το αποτέλεσμα, παρόλα αυτά, ανατράπηκε μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών να καταμετρηθούν και οι ψήφοι που οι ψηφοφόροι είχαν τοποθετήσει σε λάθος κάλπες. Όταν προσμετρήθηκαν και αυτές οι ψήφοι, προηγήθηκε ο Μπάσα με 81 ψήφους διαφορά.
Η αντατροπή στην ψηφοφορία προκάλεσε νέο κοινοβουλευτικό μποϊκοτάρισμα από την αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, η Αλβανία πρέπει να επανεξετάσει την εκλογική νομοθεσία της. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον Εκλογικό Κώδικα για το τι πρέπει να γίνεται με τις ψήφους που τοοθετούνται σε λάθος κάλπες. Ενώ στις προηγούμενες εκλογές αυτές οι ψήφοι δεν προσμετρήθηκαν, αυτή τη φορά ελήφθησαν υπόψη.


Η ΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνουΗ ΕΕ, η οποία έχει σημειώσει επανειλημμένα ότι το πολιτικό αδιέξοδο παρεμποδίζει τις φιλοδοξίες της Αλβανίας να ενταχθεί στο μπλοκ, προέτρεψε επίσης για μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα.



Την Τρίτη, η Άστον και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφαν Φουέλε εξέδωσαν κοινή δήλωση.
"Το Συμβούλιο της ΕΕ στις 20 Ιουνίου τόνισε ότι οι ανεπάρκειες στο νομικό πλαίσιο και στη διαδικασία των εκλογών θα πρέπει να εξεταστούν κατά τρόπο περιεκτικό, αποτελεσματικό και συναινετικό μέσω διεξοδικών εκλογικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με όλες τις συστάσεις του OΑΣΕ/ΓΔΘΑΔ (Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)".
"Οι εκλογές στα Τίρανα δεν ήταν καλές αφού κατέδειξαν χωρίς αμφιβολία ότι το εκλογικό πλαίσιο χρειάζεται μεταρρύθμιση", είπαν, προτρέποντας, "τις πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία να ξεπεράσουν το πολιτικό αδιέξοδο και να επιστρέψουν σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου που θα επιτρέψει την κατάλληλη λειτουργία των βασικών δημοκρατικών θεσμών, ειδικότερα του κοινοβουλίου".
Σύμφωνα με την Άστον και τον Φουέλε "για να επιτύχουν πρόοδο στο δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, οι εκλογικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι μεταρρυθμίσεις των κοινοβουλευτικών κανόνων και των διαδικασιών καθώς επίσης και άλλες βασικές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές και επιτακτικές". Εξέφρασαν την ετοιμότητα της ΕΕ να προσφέρει βοήθεια σε αυτή την διαδικασία.

North Epirus Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου