-η επίσκεψη Λαμπρινίδη ήταν μια ελληνική πρωτοβουλία
-η εσωτερική πολιτική κρίση στην Αλβανία ουσιαστικά υπονομεύει αυτή την προσπάθεια
-το βαρόμετρο των ελληνο-αλβανικών σχέσεων είναι η κατάσταση της μειονότητας και η προάσπιση των δικαιωμάτων της
Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, δύο ζητήματα διμερών σχέσεων ήθελα να θέσω…………………….Ένα άλλο ζήτημα διμερών σχέσεων είναι σχετικά με την επίσκεψη του κυρίου Λαμπρινίδη μαζί με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών στα Τίρανα, όπου στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Έχει παρατηρήσει η Αθήνα κάποια πρόοδο στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών από πλευράς Αλβανίας και μία αλλαγή στο σεβασμό της Ελληνικής μειονότητας και προχωρεί σε αυτήν την πολιτική; Ευχαριστώ πολύ.
Απάντηση:Ως προς την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Αλβανία, του κυρίου Λαμπρινίδη, να σημειώσω πρώτα απ’ όλα ότι αυτό ήταν μια ελληνική πρωτοβουλία. Ήταν μια πρόταση που παρουσίασε ο κύριος Λαμπρινίδης στο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Ήταν πολύ ισχυρό το μήνυμα που μετέδωσαν οι δύο Υπουργοί, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, σε όλη την πολιτική ηγεσία, αλλά και την κοινή γνώμη της Αλβανίας, ήταν ένα μήνυμα θετικό, ότι η Αλβανία μπορεί να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Ήταν όμως ταυτόχρονα και ένα μήνυμα που υπογράμμιζε τις ευθύνες όλων προκειμένου η Αλβανία να κάνει αυτά τα απαραίτητα βήματα, να προχωρήσει δηλαδή στις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει τα δώδεκα σημεία που έχει παρουσιάσει η Επιτροπή, ώστε να μπορέσει να κινηθεί ξανά η ευρωπαϊκή της διαδικασία.
Υπήρχε πραγματική ανησυχία και συνεχίζει να υπάρχει, διότι η εσωτερική πολιτική κρίση στην Αλβανία ουσιαστικά υπονομεύει αυτή την προσπάθεια. Και γι’ αυτόν το λόγο ήταν και τόσο σημαντικό το μήνυμα που έστειλαν οι δύο Υπουργοί, εκπροσωπώντας ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγκάλιασε αυτήν την πρωτοβουλία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει πράγματι να συμβάλει στην κινητοποίηση της διαδικασίας και στην πρόοδό της, γιατί αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την ίδια την Αλβανία, αλλά και για την Ελλάδα που είναι άμεσος γείτονάς της. Είναι σημαντικό να προχωρήσει σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, διότι ακριβώς εκεί περιλαμβάνονται και σημαντικά στοιχεία για την Ελληνική μειονότητα, τα οποία μας ενδιαφέρουν, όπως καταλαβαίνετε, πάρα πολύ. Η Αλβανική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι το βαρόμετρο των Ελληνοαλβανικών σχέσεων είναι η κατάσταση της μειονότητας και είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων της και αυτό ελπίζουμε ότι θα δούμε στο επόμενο διάστημα.
http://www.deropoli.com/?p=7009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου