Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πλήττονται και οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Αλβανία

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επίπτωση της ελληνικής κρίσης στην Αλβανία, όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων




Είναι φυσικό, η ελληνική κρίση να έχει το αντίκτυπό της στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δραστηριοποιούνται μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων. Και τούτο διότι η ελληνική ύφεση συμπαρασύρει πολύ ή λίγο και τις βαλκανικές οικονομίες.

Στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο, διότι το μεταναστευτικό συνάλλαγμα των Αλβανών εργαζομένων στην Ελλάδα -νόμιμων και παράνομων- κάλυπτε σοβαρό ποσοστό στα έσοδα του αλβανικού προϋπολογισμού. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε δραματικά. Η αποστολή των εμβασμάτων, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, από την Ελλάδα προς την Αλβανία έχει μειωθεί κατά 35%.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κρίση έχει αρνητικά αποτελέσματα και στα ποσοστά ανεργίας στην Αλβανία, αφού πολλοί Αλβανοί μετανάστες επιστρέφουν στη χώρα τους, αναζητώντας εκεί εργασία, η οποία δεν είναι εύκολο να βρεθεί, την ώρα που κλείνουν επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «gazetatema.net» η οικονομική κρίση της Ελλάδας μεταφέρεται και στην οικονομία της Αλβανίας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ήπειρο (σημ.: νότιο Αλβανία, γράφει η εφημερίδα). Οι αλβανο-ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Στην περιοχή του Αργυροκάστρου μέχρι τώρα έχουν κλείσει 50 επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, η αλβανική κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε, επιτείνει το πρόβλημα. Οι διευθύνοντες μια κοινή ελληνο-αλβανική επιχείρηση ζαχαροπλαστικής τονίζουν: «Οι αυξήσεις στους φόρους και στην τιμή της ενέργειας, μάς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Έχουμε αδυναμία να πληρώσουμε τους εργαζομένους, χωρίς να έχουμε καμία βοήθεια από το κράτος. Με μεγάλες προσπάθειες φθάνουν τα προϊόντα μας στην αγορά». Και άλλοι εκπρόσωποι εταιριών εκφράζουν την ανησυχία τους, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν τις θέσεις εργασίας.

Μεταξύ των πολλών που δημοσιεύει η εφημερίδα, πρέπει να κρατήσουμε τη δήλωση ενός Αλβανού που ισχυρίστηκε ότι «οι Αλβανοί μετανάστες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές Τράπεζες λόγω της αβέβαιης κατάστασης που υπάρχει».

Αυτό βέβαια μας δίνει και την αφορμή να ρωτήσουμε για πολλοστή φορά: Γίνεται έλεγχος στις καταθέσεις των μεταναστών στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στις αποστολές εμβασμάτων στην πατρίδα τους; Μπορούν οι παράνομοι μετανάστες να συναλλάσσονται με τις Τράπεζες και να βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό, ως να είναι νόμιμοι; Ακούγονται ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ που χάνονται από τέτοιες δραστηριότητες.

Να θυμίσουμε δε, ότι στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 270 περίπου επιχειρήσεις με επενδυμένο κεφάλαιο που ξεπερνά τα 500 εκατ. δολ., με αντικείμενο εργασιών τις τράπεζες, κατασκευές, καύσιμα, καπνά, τρόφιμα, είδη ένδυσης-υπόδησης κ.ά.

Δεν πρέπει φυσικά να παραλείψουμε τις καταγγελίες Βορειοηπειρωτών για διώξεις που υφίστανται για πολιτικούς λόγους. Η ιστοσελίδα "Δερόπολη", σχολιάζοντας το γεγονός, έγραψε σχετικά σε παλαιότερη ανάρτησή της:

«Δεν λέει να σταματήσει το κυνήγι των ανθρώπων της κυβέρνησης Μπερίσα κατά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Μειονότητας. Μετά την προ ημερών έφοδο ανθρώπων σταλμένων κατευθείαν από τα Τίρανα, με ελέγχους και επιβολή προστίμων σε πολλές μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή Δρόπολης, έρχεται προχθές το κλείσιμο της μοναδικής Δεροπολίτικης εταιρίας λεωφορείων «Δρόπολη».

Και επίσης: «Καιρό τώρα άνθρωποι του Μπερίσα έχουν εξαπολύσει στις περιοχές της Μειονότητας «πογκρόμ» απολύσεων, όσων συμπατριωτών μας δεν ψήφισαν το Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, ενώ τώρα με πρωτόγνωρη εκδίκηση θέλουν να κάνουν ζημιά σε όσους επιχειρηματίες ή μικροεπιχειρηματίες δεν πήγαν με τα νερά τους».

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου