Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Περίεργα διπλωματικά παιχνίδια της Αλβανίας με την Ελλάδα

Τι λέει τηλεγράφημα του Wikileaks που δημοσιεύτηκε στον αλβανικό Τύπο σχετικά με την ελληνοαλβανική συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΟΖ


Τα τηλεγραφήματα που αποκαλύπτονται από το Wikileaks, πάντοτε μας προβλημάτιζαν για την εγκυρότητά τους. Και τούτο διότι, αν στρέφονται κατά του Συστήματος, αυτό έχει άπειρες δυνατότητες να το εμποδίσει. Διατηρούμε επομένως τις επιφυλάξεις μας, αλλά και δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε.
Δυο από τα τελευταία τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στον αλβανικό τύπο μας προβληματίζουν, ιδιαίτερα για τις «περίεργες» πληροφορίες που μεταβιβάζουν στην Ουάσιγκτον οι Αμερικανοί διπλωμάτες. Κάτι που δεν διέφυγε της προσοχής από τα έγκυρα «Βορειοηπειρωτικά», απ’ όπου και η πηγή μας για τα τηλεγραφήματα.
Εντελώς δε αιφνίδια, ήρθαν την ώρα που γραφόταν το άρθρο οι δηλώσεις του κ. Λαμπρινίδη από την Πρίστινα, που προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση.
Στο πρώτο τηλεγράφημα εμφανίζονται οι Αμερικανοί να είναι θετικοί στα αιτήματα των Αλβανοτσάμηδων, κάτι που η αλβανική πλευρά προβάλλει δεόντως. Εδώ όμως μας ενδιαφέρει το δεύτερο τηλεγράφημα, που αφορά την υπόθεση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ, συμφωνία που ακύρωσε η Αλβανία, παρά την υπογραφή της.
Σύμφωνα λοιπόν με το τηλεγράφημα της αμερικανικής Πρεσβείας των Τιράνων, η Ελλάδα εκβίασε την Αλβανία να αποδεχθεί τη συμφωνία για την ΑΟΖ και την κατασκευή ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι, ότι φερόμαστε να ζητούμε από τους Αλβανούς να μη επιτρέψουν την εμπλοκή των Αμερικανών στις συμφωνίες μας! Είναι η εποχή των συνεχών επαφών με τους Ρώσους, τόσο για την προώθηση του έργου του αγωγού, όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών συναλλαγών μας.
Οι πληροφορίες που μεταφέρει η αμερικανική Πρεσβεία, παρέχονται από την Ledia Hysi, αξιωματούχο των νομικών και θεμάτων συνθηκών του Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας. Είναι φυσικό επομένως να διακρίνονται αφενός από τη μονομέρειά τους, αφετέρου από πρόθεση να μας εκθέσει στα μάτια των Αμερικανών, ότι θέλουμε να μείνουν μακριά από τις συζητήσεις. Θα περίμενε κάποιος, να εκφραστούν αμφιβολίες για την εγκυρότητα των πληροφοριών, κάτι που δεν γίνεται.
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται πως οι Αλβανοί διαπραγματευτές είχαν πλήρη επίγνωση ότι η συμφωνία ήταν εις βάρος τους, αλλά δεν ήταν σε θέση να την απορρίψουν ή να την διαπραγματευτούν, επειδή η Αθήνα χρησιμοποιούσε την επικύρωση της Συμφωνίας για την ένταξή τους στην Ε.Ε., ως «ένα όπλο στο κεφάλι της αλβανικής κυβέρνησης».
Βέβαια, δεν μας έχει συνηθίσει η ελληνική διπλωματία στη χρησιμοποίηση τέτοιων μεθόδων, διότι αν ήταν έτσι θα τις χρησιμοποιούσε στις περιπτώσεις των Σκοπίων και της Τουρκίας. Έρχεται όμως η δήλωση του κ. Λαμπρινίδη, για την οποία είπαμε παραπάνω, που θα την εκμεταλλευθούν οι Αλβανοί.
Είπε χθες ο κ. Λαμπρινίδης για το θέμα της Συμφωνίας: «Η συμφωνία έχει υπογραφεί, από δύο ελεύθερα κράτη για αυτό αναμένουμε την εφαρμογή της. Θέλουμε η Αλβανία να είναι σαν τις χώρες της περιοχής, σε θέση να είναι υποψήφια για ένταξη. Θέλουμε η Αλβανία να έχει προοπτική και μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Τι είδους σύνδεση είναι αυτή των δύο θεμάτων, που παρουσιάζονται ως ένα; Ποιος δεν θα θεωρήσει τη δήλωση αυτή ως έμμεσο εκβιασμό; (Κι αν πράγματι αυτός υπάρχει, αυτά γίνονται στα παρασκήνια).
Αν θέλουμε πράγματι να ασκήσουμε ελληνική εξωτερική πολιτική, γιατί δεν την αναθέτουμε σε έμπειρους διπλωμάτες; Γιατί επιτρέπεται να χειρίζονται τόσο σοβαρά θέματα πολίτες, που έτυχε να ανήκουν στην παρέα πολιτικών μας; Πώς να αρνηθείς τώρα τα λεγόμενα της κας Ledia Hysi;
Ίσως πρέπει να αναδειχθούν οι κατηγορίες που απηύθυνε ο κ. Έντι Ράμα κατά του κ. Μπερίσα, ότι υπέγραψε τη συμφωνία διότι δωροδοκήθηκε από την ελληνική πλευρά. Για να καταδειχθεί η αφερεγγυότητα των λεγομένων από τους Αλβανούς.

Ο Μακεδών


http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου