Σεπτέμβριος 17, 2011.
Η σοβαρή οικονομική κρίση της Ελλάδας έχει αρχίσει να μεταφέρεται και στην οικονομία της περιοχής, ιδιαίτερα στη νότιο Αλβανία. Κοινές αλβανο-ελληνικές επιχειρήσεις αισθάνονται, ήδη, τη μεγάλη δυσκολία επιβίωσής τους.
«Η ελληνική κρίση έχει επεκταθεί πλήρως και οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι μεγάλες, παρά το ότι επίσημα δεν αναφέρεται», σχολιάζει η εφημερίδα.
Στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου λειτουργούν οι αλβανο-ελληνικές κοινοπραξίες, οι συνέπειες είναι έκδηλες. Μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις έχουν κηρύξει πτώχευση και οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο.
Εκπρόσωποι της κοινής επιχείρησης ζαχαροπλαστικής Figali Caro θα τονίσουν: « Έχουμε μεγάλα προβλήματα από την αύξηση των φόρων και την αύξηση της τιμής της ενέργειας, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενους και δεν έχουμε καμία βοήθεια από το κράτος, μετά βίας, τα προϊόντα μας, φθάνουν από την παραγωγή στην αγορά».
Τα ίδια θα τονίσει και η εκπρόσωπος ελληνικής εταιρείας, Μαρίκα Καρέντζη, που αναφέρει ότι αναγκάζεται η επιχείρηση να μειώσει τις θέσεις εργασίας.
Η Γεντιανή Θεμολάρη , διευθύντρια φορολογίας του Αργυροκάστρου θα επισημάνει ότι η ελληνική κρίση έχει επεκταθεί και στην Αλβανία, αφού μέχρι τώρα έχουν κλείσει πενήντα επιχειρήσεις στην περιοχή, λόγω πτώχευσης.
Η ελληνική κρίση έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανεργία. Εκατοντάδες Αλβανοί μετανάστες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν από τις περικοπές των θέσεων εργασίας που γίνονται στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Καλαντέρης είναι ένας από αυτούς που θα πει: « η κρίση μας αναγκάζει να επιστρέψουμε, η απασχόληση έχει μειωθεί και τα χρήματα δεν κινούνται πια από το φόβο κρίσης των τραπεζών».
Επίσης, ο Μίστο Κάνι θα ισχυριστεί ότι οι Αλβανοί μετανάστες αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες λόγω της αβέβαιης κατάστασης που υπάρχει.
Η κρίση επίσης έχει χτυπήσει και την αποστολή των εμβασμάτων, αφού σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας οι αποστολές χρημάτων από την Ελλάδα προς την Αλβανία έχουν μειωθεί κατά 35%.
Η ελληνική κρίση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και επηρεάζει την οικονομία της νότιας Αλβανίας και οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι ανησυχητικές.
--
Πηγή: Gazeta Tema
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου