Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε της ΕΕ αναφέρει πως η Αλβανία χρειάζεται συνεχή διακομματικό διάλογο για να υπάρξει πρόοδος προς την ΕΕ. [Reuters]
Η έκθεση της EC που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (12 Οκτωβρίου) δεν πρότεινε καθεστώς υποψηφιότητας για την Αλβανία. Έκρινε πως η χώρα έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων για ένταξη στην ΕΕ.
"Σημαντικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ έχουν παρακωλυθεί από πολιτικό αδιέξοδο", ανέφερε η έκθεση. "Η πρόοδος στην επίλυση βασικών προτεραιοτήτων και άλλων προκλήσεων που αναφέρονται στη γνωμοδότηση ήταν άνιση".
Η έκθεση αναφέρθηκε σε τομείς όπως οι εργασίες του κοινοβουλίου, οι εκλογές, το δικαστικό σώμα, η πολιτική ενάντια στη διαφθορά, τα δικαιώματα περιουσιακών στοιχείων και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους Ρομά.
"Η Αλβανία θα χρειαστεί να καταβάλει σημαντικές και επίμονες προσπάθειες σε όλους τους τομείς που αναφέρθηκαν στην περσινή γνωμοδότηση".
Η EC διαπίστωσε τη λήψη μέτρων για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, βελτίωση της μεταχείρισης κρατουμένων και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Επιπρόσθετα, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Αλβανίας προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε να ξεφύγουν από το πολυετές αδιέξοδο, το οποίο έχει οδηγήσει σε μερικό κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ και έχει παρεμποδίσει το νομοθετικό σώμα.
"Κάποιες θετικές ενδείξεις δείχνουν πως τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν να ξεκινήσουν εκ νέου διάλογο. Υπάρχει έκτακτη ανάγκη για εκ νέου θέσπιση και διατήρηση ενός επιπέδου συνεργασίας το οποίο θα επιτρέψει πρόοδο στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στην ΕΕ", ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ Στέφαν Φούλε.
Σύμφωνα με τον πολιτικό σχολιαστή Γκεντς Μλόγια, τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη. Τόσο η πλειοψηφία όσο και η αντιπολίτευση θα θεωρηθούν υπεύθυνες για την αποτυχία συμμετοχής με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο στις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε στους SETimes.
"Το επεισόδιο αυτό αποκαλύπτει πως το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), ή, ακόμα καλύτερα, οι αντίστοιχοι αρχηγοί τους, Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα, δεν έχουν λάβει στα σοβαρά αυτό το στάδιο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, και το πείσμα τους δεν επέδειξε κανένα σημάδι ευελιξίας στην εκπλήρωση των 12 απαιτήσεων που παρουσίασε η EC", ανέφερε ο Μλόγια.
"Όλοι οι άλλοι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να εμπλακούν ξανά ώστε να αποστερήσουν από τους Μπερίσα και Ράμα το μονοπώλιο που έχουν στην αλβανική πολιτική σκηνή", πρόσθεσε.
Ο Αναλυτής Ζεφ Πρέτσι ανέφερε πως η έκθεση επιδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλβανία σε ό,τι αφορά στην ίδρυση των θεσμών ελεύθερης οικονομίας αγοράς και στον καθορισμό του ρόλου εσωτερικών παραγόντων στη διαδικασία.
"Η έκθεση αυτή δείχνει ξεκάθαρα πως η Αλβανία έχει δημοκρατικό έλλειμμα" ανέφερε ο Πρέτσι στουςSETimes. Αναφέρει πως "τόσο η αλαζονεία της δεξιάς πλειοψηφίας στην εξουσία όσο και οι παρεμποδιστικές θέσεις της αριστερής αντιπολίτευσης" αποτελούν τους λόγους για την αποτυχία της έκθεσης της EC.
Αποκρινόμενος στην έκθεση, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι ανέφερε πως θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τους πολιτικούς να υιοθετήσουν πραγματική Ευρωπαϊκή συμπεριφορά.
"Αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες πρέπει να βρουν τον τρόπο για φυσιολογική πολιτική επικοινωνία και κατάλληλο θεσμικό διάλογο, τα οποία λείπουν εδώ και καιρό, αποτελώντας επίσης τη βασική αιτία που η χώρα δεν έλαβε θετική αξιολόγηση από την ΕΕ", ανέφερε ο Τόπι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου