- Κύριε Μπόκια θα θέλαμε αρχικά να μας μιλήσετε για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και τα μελλοντικά σχέδια σας ως αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού.
- Πιστεύω ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού πρέπει να αγκαλιάσει όλους τους συλλόγους. Υπάρχουν πάρα πολλοί σύλλογοι Ηπειρωτών στο εξωτερικό οι οποίοι δεν είναι ενεργοί. Πρέπει να βρούμε το γιατί. Μπορεί να φταίνε οι σύλλογοι, μπορεί αν φταίει το Παγκόσμιο Συμβούλιο ή οι ομοσπονδίες. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι η συνολική συμμετοχή όλων.
Το δεύτερο είναι ότι αυτή η συνολική συμμετοχή πρέπει να γίνει μέσα από διαδικασίες όπως προβλέπονται σε όλες τις ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες, δηλαδή να υπάρχει συγχρονισμός στις εκλογές μεταξύ πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων οργάνων.
Άλλο σημαντικό θέμα είναι ότι η Ομοσπονδία των αποδήμων Ηπειρωτών αφού συμπεριλαμβάνει συλλόγους που ασχολούνται με τα πολιτιστικά κυρίως, αφού στα καταστατικά των συλλόγων συμπεριλαμβάνονται η διατήρηση και η διάδοση του πολιτισμού μας, οι ομοσπονδίες και η συνομοσπονδία των Ηπειρωτών, πρέπει κι αυτά ως δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία να έχουν ως κύριο μέλημα τη διατήρηση και διάδοση του πολιτισμού μας με ότι συνεπάγεται αυτό. Για παράδειγμα φέρνω ένα θέμα που αναφέρθηκε στο τελευταίο συνέδριο, οι σύλλογοι υποφέρουν από τη μη συμμετοχή των νέων. Πρέπει να δούμε λοιπόν γιατί δεν συμμετέχουν, κάτι δεν πάει καλά. Δεν γίνεται να λέμε ότι θέλουμε να συμμετοχή των νέων αλλά να μην κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Ίσως οι σύλλογοι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. Πιστεύω όλα αυτά πρέπει να τα δούμε συνολικά, σε επίπεδο Παγκοσμίου Συμβουλίου και όχι ο καθένας από μόνος του, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι ομοσπονδίες.
- Πείτε μας δυο λόγια για την ηπειρωτική κοινότητα του Βελγίου και συγκεκριμένα για τον Σύλλογο Ηπειρωτών Βελγίου.
- Φέτος ο Σύλλογος Ηπειρωτών Βελγίου συμπλήρωσε τριάντα χρόνια από την ίδρυση του. Είναι ένας σύλλογος που έχει κάνει στο παρελθόν εξαιρετικές και πρωτοπόρες ενέργειες. Να σας αναφέρω την έκδοση μίας εφημερίδας η οποία είχε ευρωπαϊκή εμβέλεια και στην οποία συνεργάστηκαν επαγγελματίες δημοσιογράφοι, όπου στο ξεκίνημα της μας βοήθησε ο αείμνηστος Παντελής Παντελής. Οργάνωνε επίσης φεστιβάλ κλασικής μουσικής. Αυτά είναι δύο παραδείγματα που διαφέρουν από τα συνηθισμένα των συλλόγων.
Διοργανώνουμε φυσικά ηπειρώτικα δρώμενα κάθε χρόνο με θεατρικές παραστάσεις, με χορευτικά, που είχαν πάντα πολύ μεγάλη συμμετοχή των Ηπειρωτών και εξακολουθούν να έχουν. Μάλιστα υπάρχει η συμμετοχή Ηπειρωτών οι οποίοι είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες στο Βέλγιο και αυτό δίνει ένα κύρος στο σύλλογο μας.
- Στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηπειρωτών Εξωτερικού στα Ιωάννινα, κάνατε μία παρέμβαση όπου αναφερθήκατε στην προσφυγή στη Χάγη κατά του αλβανικού κράτους για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Από τη συζήτηση για το Βορειοηπειρωτικό τι συμπεράσματα βγάλατε;
- Με ικανοποίησε πάρα πολύ η συμμετοχή της νεολαίας. Θεωρώ ότι όσοι νεολαίοι μίλησαν ήταν ενημερωμένοι και «εντός θέματος». Δεν ήταν φλύαροι και ούτε έκαναν προσωπικές επιθέσεις, αλλά έθεταν συγκεκριμένες προτάσεις.
Όσον αφορά την προσφυγή στη Χάγη είναι μία συγκεκριμένη ενέργεια και πιστεύω ότι το Βορειοηπειρωτικό το βοηθάμε μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες και όχι με γενικολογίες, ευχολόγια και πράγματα τα οποία σε τελευταία ανάλυση δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας σύλλογος έχει αποκλειστικά σαν αντικείμενο του τη στήριξη του Βορειοηπειρωτικού. Κάνουμε μία συγκεκριμένη ενέργεια. Το ίδιο και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο. Εδώ έχουμε μία συγκεκριμένη ενέργεια η οποία δεν ανήκει καν σε κάποιο σύλλογο. Έχει γίνει μία προσφυγή από πολλά άτομα ευτυχώς και είναι προς τιμήν όσων την υπέγραψαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου