Εκτός από τον Πρόεδρο της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, παραβρίσκονταν από το ΠΑΣΟΚ η κα Δημητρακοπούλου, από τη ΝΔ οι κ.κ. Μανώλης Αγγελάκας, γραμματέας οργανωτικού και Σπύρος Ευσταθόπουλος αναπληρωτής του τομέα διεθνών σχέσεων ΝΔ , από το ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο πολιτευτής Μπάμπης Καραθάνος - πρόεδρος Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, επίσης οι Έπαρχοι Λιβαδειάς, Φοινίκης και Κάτω Δρόπολης καθώς και εκπρόσωποι αδελφοτήτων και συλλόγων.. Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Μίχος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο οποίος επιγραμματικά παρουσίασε τις κινήσεις της Ομόνοιας όσο αναφορά την απογραφή. Ξεκίνησε με την ημερίδα που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2010 με τη συμμετοχή όλων των μειονοτικών ομάδων Αλβανίας με θέμα την απογραφή, στην οποία απουσίαζε η αλβανική κυβέρνηση.
Ο κ. Μπολάνος συνέχισε λέγοντας ότι πιέσαμε να γίνει η απογραφή και στη μητρική γλώσσα και να συμμετέχουν εκπρόσωποι των μειονοτήτων στις επιτροπές απογραφής.. Διαφορετικά θα πηγαίναμε στην αποχή και στη μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων της απογραφής.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είχαν συνάντηση με αντιπροσωπία του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου παρουσιάστηκαν όλες οι ανησυχίες και προβληματισμοί. Κι έτσι στο τελευταίο Συμβούλιο της Ομόνοιας συζητήσαμε ότι αν η Αλβανική Κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τα αιτήματά μας, δεν θα πάρουμε μέρος στην απογραφή, αλλά θα διεξάγουμε δικιά μας απογραφή. Από τη στιγμή που δεν έγιναν δεκτά αυτά τα αιτήματα, αποφασίσαμε, αφού πρώτα συμβουλευτήκαμε και την ελληνική κυβέρνηση να απέχουμε από την διαδικασία της απογραφής
….Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και αφού συνεχάρη εκτός των άλλων και την αντιπροσωπία της «Νεολαίας Βορειοηπειρωτών» που παρά τις διαφωνίες παραβρίσκεται σήμερα στην αίθουσα αυτή, τόνισε ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι πολιτικός, αλλά εθνικός. Θέμα απογραφής οι έλληνες έθεσαν από το 1989, γιατί δε ήμασταν πλήρης αναγνωρισμένοι. Σήμερα αναγνωρισμένοι δεν είναι ούτε οι έλληνες της Χειμάρρας, της Άρτας και της Κορυτσάς, καθώς και οι Βλάχοι που άλλες φορές εμφανίζονται, με ρουμάνικη εθνικότητα, άλλες με αλβανική. Η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ αυτό επιζητούσαν και αυτό θέλουν, αποκατάσταση της αλήθειας. Το 2001 και με χρήματα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η απογραφή στην Αλβανία, χωρίς τη συμμετοχή μας, γιατί δεν συμπεριλάμβαναν στο ερωτηματολόγιό τους την εθνικότητα και τη θρησκεία. Έγινε προφορική συμφωνία να μην καταγραφτεί η ελληνική μειονότητα στον αριθμό του 1989 όπου τότε οι έλληνες που ζούσαν στις πόλεις Αργυροκάστρου, Άγιοι Σαράντα, Δέλβινο, Χειμάρρα κ.ά. δεν μετρήθηκαν , γιατί απλά δεν θεωρούνταν Έλληνες, αφού δεν ήταν στις μειονοτικές ζώνες,.. όμως δεν τήρησαν το λόγο τους κι έτσι μέχρι σήμερα ο αριθμός των ελλήνων στην Αλβανία, είναι καταγεγραμμένος στις 58.728.
Στη συνέχεια ο κος Ντούλες έκανε μια αναλυτική αναφορά στο ερωτηματολόγιο της απογραφής. Τόνισε ότι ο νόμος περί απογραφής παραχαράσσει και ποινικοποιεί την αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Επίσης ο όρος «εθνική μειονότητα» στο ερωτηματολόγιο, αντικαταστάθηκε με τον προσδιορισμό «εθνοπολιτιστική ομάδα».
Αναφέρθηκε επίσης στη γλώσσα και το θρήσκευμα όπου στο ερωτηματολόγιο καθίστανται ως προαιρετικά.
Ο ορισμός των επιτροπών απογραφής, -συνέχισε, - έγινε χωρίς τη συμμετοχή μελών της Ε.Ε. Μειονότητας, τρόπος ο οποίος διασφαλίζει την έλλειψη διαφάνειας. \
Δεν έχουμε εκπροσώπους πουθενά, εκτός από τις 9 επαρχίες. Εντωμεταξύ, η INSTAT, αλβανική στατιστική υπηρεσία, αρμόδια για την απογραφή, παραβιάζοντας την ίδια τη νομοθεσία, παρέκαμψε τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης στις περιοχές που ελέγχονται από το ΚΕΑΔ και στελέχωσε τις επιτροπές απογραφής με φανατικά στελέχη του ΔΚ στο χώρο.
Είναι αντισυνταγματικό η απαγόρευση απογραφής των παιδιών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, ακόμη κι αν έχουν εγγραφεί στα αλβανικά δημοτολόγια. Παραβιάζεται επίσης η μυστικότητα της δήλωσης και παραβιάζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Επίσης αναφορά έκανε και στις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο , ότι «η Απογραφή και ανάλογες διαδικασίες είναι άκυρες και εκτεθειμένες στην περίπτωση που τις καταγγέλλει μια πολιτική δύναμη, άλλο τόσο κοινωνικές ομάδες όπως οι μειονότητες που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενες,.. η αρμόδια κυβερνητική Επιτροπή θα πρέπει να αναβάλλει τη διαδικασία και να την οργανώσει υπό καλύτερες συνθήκες και ηπιότερο κοινωνικό κλίμα» καθώς και στον πολιτικό και συγγραφέα Μπεσνίκ Μουστάφαϊ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, ένας απ’ τους ελάχιστους επικριτές του Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου αναφέρθηκε σε πολλές παραμέτρους της υπόθεσης με έμφαση όμως στην παραβίαση της Σύμβασης – Πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις συνέπειες που θα έχει στην επιδείνωση της εικόνας στο εξωτερικό της Αλβανίας. ..
Μετά τον κ. Ντουλε χαιρέτησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κα Μαρία Δημητρακοπούλου – Σιούνα, γραμματέας τομέα κοινωνικής ένταξης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόνοιας,Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, η οποία δήλωσε για πολλοστή φορά στις ομιλίες της μπροστά σε Βορειοηπειρωτικό κοινό, ότι νιώθει πολύ οικία κοντά τους και ότι η Βόρειος Ήπειρος ήταν και είναι στις προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού.
Τελευταίος μίλησε ο Άγγελος Συρίγος, Δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος έκανε μια μικρή ανάλυση στις συνέπειες που μπορεί να έχει κάποιος Βορειοηπειρώτης αν πάει ή αν δεν πάει να απογραφεί. Χαρακτηριστική η φράση του στο τέλος: «Κλείστε την πόρτα στους απογραφείς».
Και μετά τη σημερινή ενημέρωση, οι Βορειοηπειρώτες είναι διχασμένοι και μπερδεμένοι.Πρέπει να απογραφούμε ή όχι;Είναι σωστή κίνηση η αποχή;Πότε επιτέλους θα γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό της Ελληνικής Μειονοτητας στην Αλβανία;
Ανταποκριτής από "Τα Νέα Β.Ηπείρου"
http://neavi.blogspot.com/2011/10/blog-post_4684.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου