Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η "Νεολαία Βορειοηπειρωτών" ξεκαθαρίζει τη θέση της σχετικά με την Απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία




Eδώ και λίγες μέρες και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου διενεργείται στην Αλβανία η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών.

Μία απογραφή πληθυσμού που θα συμπεριελάμβανε τα ερωτήματα της εθνικότητας και του θρησκεύματος ήταν πάγιο αίτημα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις γύρω από τη διαδικασία της απογραφής και παράλληλα διεξήγαγε εκστρατεία ενημέρωσης για την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπατριωτών μας προκειμένου να συμμετάσχουν στο μεγάλο ραντεβού με την ιστορία που είχε οριστεί αρχικά για τον Απρίλιο του 2011.

Αν και η απογραφή τελικά αναβλήθηκε για έξι μήνες, αφού μετατέθηκε για τον μήνα που ήδη διανύουμε, δίνοντας μας τελικά περισσότερο χρόνο για να οργανωθούμε και να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα πέρασε ανεκμετάλλευτο.

Ήδη από τις 31 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Βορειοηπειρωτικό στο πλαίσιο της συνεδρίασης του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού» στα Ιωάννινα, ο πρόεδρος της Νε.Β Θεοφάνης Καλυβιώτης, στην σύντομη τοποθέτηση του, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «μας απομένει ελάχιστος χρόνος μέχρι την έναρξη της απογραφής» και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους βορειοηπειρωτικούς φορείς να συγκεντρωθούν κάτω από μία ομπρέλα, ανεξαρτήτως πολιτικών πιστεύω, ώστε να χαραχθεί μία κοινή στρατηγική πάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Από τότε όμως οι μέρες παρήλθαν γρήγορα χωρίς να γίνουν οι απαιτούμενες προσπάθειες και ήδη η απογραφή πληθυσμού, αφού η τελική μορφή του ερωτηματολογίου της πέρασε από πολλές και διάφορες διεργασίες, ξεκίνησε βρίσκοντας τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου παντελώς απροετοίμαστους αφού οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι δεν κατέληξαν από κοινού στην πιο συμφέρουσα λύση, με αποτέλεσμα να εμφανιζόμαστε για ακόμα μία φορά διχασμένοι!

Με ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, από τη μία πλευρά η «Ομόνοια» και το ΚΕΑΔαποτρέπουν τον κόσμο να απογραφεί και κάνουν λόγο για αποχή και από την άλλη το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον», παρότι διαφωνεί με το ερωτηματολόγιο και τους «όρους χρήσης» του, τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή. Έτσι λοιπόν και η βάση των Βορειοηπειρωτών φαίνεται να λειτουργεί κατά βούληση, με άλλους να συμμετέχουν στη διαδικασία και να απογράφονται και άλλους να κλείνουν την πόρτα στους απογραφείς αρνούμενοι να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.

Από τους μόνιμα διαμένοντες στη Βόρειο Ήπειρο πάντως μέχρι στιγμής παρατηρούμε ότι ένας αριθμός συμμετέχει στην απογραφή, ενώ ως συγκινητική και ελπιδοφόρα χαρακτηρίζεται η ανταπόκριση των Ελλήνων από τις μη αναγνωρισμένες ως μειονοτικές περιοχές στην Περιφέρεια Κορυτσάς, οι οποίοι δηλώνουν με παρρησία την εθνικότητα και το θρήσκευμα τους, αφού είναι η πρώτη φορά που τους παρουσιάζεται η ευκαιρία να το πράξουν.

Ο αντικειμενικός σκοπός εξάλλου του χρόνιου αιτήματος της απογραφής με το ερώτημα της εθνικότητας, δεν ήταν άλλος από το να αποδειχτεί ότι στην επικράτεια του αλβανικού κράτους, μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, διαβιεί ελληνικός πληθυσμός και μάλιστα ισχυρός και σε περιοχές όπως η Χιμάρα, η Κορυτσά, η Πρεμετή, η Λιτζουριά κ.α., εκτός δηλαδή των μόλις 99 χωριών που αναγνώρισε ως μειονοτικά το χοτζικό καθεστώς,

Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι το αλβανικό κατεστημένο δεν θα διενεργούσε ποτέ μία απογραφή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μειονοτήτων, πόσο δε μάλλον της ελληνικής, όσες πιέσεις κι ανασκούνταν από τους διεθνείς οργανισμούς, αφού μας έχει συνηθίσει σε τέτοιους είδους μεθοδεύσεις.

Λογικό είναι λοιπόν και η παρούσα διαδικασία να μην είναι απόλυτα δίκαιη και να εμπεριέχει παγίδες. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να αποτρέψουμε όσους επιθυμούν να δηλώσουν την εθνικότητα και το θρήσκευμα τους, ειδικά στους μη αναγνωρισμένους ομοεθνείς μας, διότι θα πράξουν ένα ιερό καθήκον, ασχέτως αν οι Αλβανοί κάνουν τελικά δεκτές ή όχι τις δηλώσεις τους.

Όπως και να έχει, μετά το πέρας της απογραφής θα προκύψει ένας αριθμός Ελλήνων τον οποίο ο επίσημος φορέας εκπροσώπησης μας η "Ομόνοια" δεν θα τον αναγνωρίσει αφού εξ' αρχής κήρυξε αποχή από τη διαδικασία.

Δεν θα μπορούσαμε επίσης να αφήσουμε ασχολίαστη την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας απέναντι στο τόσο σημαντικό ζήτημα.


Ως «Νεολαία Βορειοηπειρωτών» πιστεύουμε ότι η πιο ιδανική λύση με την οποία θα διαφανεί το πραγματικό μέγεθος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θα ήταν μια απογραφή οργανωμένη από φορείς του χώρου μας και η οποία θα αφορά αποκλειστικά την κοινότητα μας. Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί αλλά το σίγουρο είναι πως θα πρέπει όλους να μας απασχολήσει και να βρεθεί τρόπος να γίνει πράξη. Διαφορετικά θα είμαστε πάντα όσοι θέλουν οι Αλβανοί να μας παρουσιάζουν.

5/10/2011

Νεολαία Βορειοηπειρωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου